23 Μαΐ 2022

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Τι λένε οι ειδικοί


Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές Αρχές να αρχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.


Στην Ελλάδα έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο κρούσμα, καθώς ο ασθενής που είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αττικόν με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων, τελικά νοσεί με ανεμοβλογιά, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Τελείως διαφορετική νόσος η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια τελείως διαφορετική νόσος από την παιδική ανεμοβλογιά. Η προσβολή ενηλίκων με ανεμοβλογιά σε ένα ποσοστό 10-15% οδηγεί σε βαριές πνευμονίες. Εμβόλια για την ανεμοβλογιά γίνονται στην παιδική ηλικία. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, παρά μόνο το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξαδερφάκι της γνωστής ιστορικής νόσου, της ευλογιάς. Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχουμε μειωμένες κλινικές δοκιμές. Έτσι ο ECDC προτείνει να εκπονηθούν στρατηγικά προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων με το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, το παλιό», εξήγησε ο καθηγητής.

«Πρέπει να δούμε πώς η ευλογιά των πιθήκων πέρασε από την Αφρική στην Ευρώπη»

«Το εμβόλιο της ευλογιάς το έχουν κάνει οι άνθρωποι άνω των 50. Πιθανότατα αυτοί που το έχουν κάνει να είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσο αν τυχόν προκύψει πρόβλημα στην κοινότητα από αυτή την καινούργια αρρώστια. Τα προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά έχουν σταματήσει από το 1980, που η νόσος κηρύχτηκε ιστορική.

Υπάρχουν, όμως, αποθέματα εμβολίων. Περιμένουμε με αγωνία το report από τον ECDC για να δούμε τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρέπει να δούμε το πώς πέρασε η ευλογιά των πιθήκων από τους κατοίκους της Αφρικής, σε Ευρωπαίους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Αφρική. Το 2003 στο Ιλινόι των ΗΠΑ ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αρουραίων σε κατοικία σκυλιά και μετά προκάλεσε 70 κρούσματα», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.
«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου»

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», συνέχισε ο Νίκος Τζανάκης, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη.

«Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα και με πολύ στενή σωματική επαφή»

Αναφερόμενος στο που εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα, αλλά και στο πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ο ίδιος εξήγησε ότι «Πρώιμες ανακοινώσεις και από τον ECDC, μιλούν για νέους άνδρες κυρίως κάτω των 50 ετών που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλων, που αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται πολύ στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί αυτή η αρρώστια. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία το γιατί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Αφρική. Αν απαντηθεί αυτό, πολλά προβλήματα θα λυθούν».

«Δεν είναι απίθανο να επανέλθουν ξεχασμένες αρρώστιες»

«Η κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι σε μια κατάσταση έκτακτη, οπότε τα μικρά γεγονότα τα τονίζουν. Ξεχασμένες αρρώστιες δεν είναι καθόλου απίθανο να επανέλθουν, από τη στιγμή που η ανοσία τείνει να πέσει εφόσον τα εμβόλια δε γίνονται. Το επίπεδο της ανησυχίας πρέπει να είναι επιστημονικό», ανέφερε κλείνοντας ο Νίκος Τζανάκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη