14 Μαΐ 2022

Πούτιν στον Φινλανδό πρόεδρο: «Λάθος το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας» - Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ


Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», όπως μετέφερε Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σαούλι Νιινίστο.


Την προειδοποίηση του Πούτιν στη Φινλανδία μετέφερε το Κρεμλίνο μέσω ανακοίνωσής του σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Φινλανδό ομόλογό του.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή 15 Μαΐου.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου εισέβαλε η Ρωσία. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Νιινίστο για την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, με το Κρεμλίνο να γνωστοποιεί ότι «έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο».,

Σύμφωνα με το Ελσίνκι, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Φινλανδία: «Ναι» στο ΝΑΤΟ λέει το κόμμα της πρωθυπουργού

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία. Μια σημαντική συνεδρίαση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αύριο, Κυριακή, στη Στοκχόλμη αναμένεται να άρει και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.

Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Μάριν επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ’ αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία. Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Η επίσημη απόφαση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η ένταξη της Σουηδίας.

Από τη Σύνοδο αναμένεται και ενημέρωση σχετκά με την «Στρατηγική Αντίληψη», όπως ονομάζεται το σχέδιο για μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται και η Κίνα.

Μόσχα: Προληπτικά μέτρα αν αναπτυχθούν πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν πραγματικούς λόγους για να ενταχθούν στο NATO.


Τζο Μπάιντεν: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πολιτική του ΝΑΤΟ και για το δικαίωμα και των δύο χωρών «να αποφασίζουν το μέλλον τους, την εξωτερική τους πολιτική και τις ρυθμίσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Όλα αυτά ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ήταν λάθος η ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που τις χαρακτήρισε καταφύγια τρομοκρατών του ΡΚΚ, απειλώντας να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Όταν ρωτήθηκε η απερχόμενη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας». Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη