19 Μαΐ 2022

Ρωσικά όπλα νέας γενιάς στην Ουκρανία - Τι είναι τα τεθωρακισμένα «Terminator» και τα λέιζερ «Zadira»


Όπλα νέας γενιάς αναπτύσσει πλέον η Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς η εισβολή της δείχνει σημάδια ότι εξελίσσεται πιο αργά από το επιθυμητό. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιστράτευσε ένα ισχυρό όπλο με λέιζερ, το οποίο αχρηστεύει τα ουκρανικά drones, ενώ βίντεο που παρουσίασαν οι βρετανικές εφημερίδες Daily Mail και Daily Mirror δείχνουν την παρουσία των τεθωρακισμένων με το όνομα «Εξολοθρευτής» (Terminator) για πρώτη φορά σε ουκρανικό έδαφος.

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου λέιζερ. Ο Πούτιν είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε ένα τέτοιο όπλο με το όνομα «Peresvet», το οποίο πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό ορθόδοξο πολεμιστή μοναχό, τον Αλεξάντερ Περεσβέτ που σκοτώθηκε σε μια μάχη.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, είπε ότι η εξέλιξη του «Peresvet» μπορεί να κάψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλον εξοπλισμό. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε σε μια δοκιμή που έγινε την Τρίτη κατά την οποία το Peresvet έκαψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 5 χιλιομέτρων σε πέντε δευτερόλεπτα. «Εάν το Peresvet τυφλώνει, η νέα γενιά των όπλων λέιζερ επιτυγχάνει την φυσική καταστροφή του στόχου, την θερμική καταστροφή, τον καίνε» δήλωσε ο Μπορίσοφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ερωτηθείς αν τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, ο Μπορίσοφ είπε: «Ναι, τα πρώτα πρωτότυπα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εκεί» και λέγονται «Zadira».

Σχεδόν τίποτα δεν έχει δημοσιοποιηθεί για το Zadira, αλλά το 2017 τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom βοήθησε στην ανάπτυξη ενός προγράμματος δημιουργίας όπλων στη βάση των αρχών της φυσικής γνωστό με το ρωσικά αρχικά ως ONFP.

Για ό,τι αφορά τα τεθωρακισμένα «Terminator», η Daily Mail και η Daily Mirror παρουσίασαν βίντεο που δείχνουν τα τεθωρακισμένα οχήματα αστικού πολέμου να βρίσκονται στο Ντονμπάς. Η ανάπτυξη τους έρχεται σε μια περίοδο στην οποία η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης και αμέσως μετά τις δηλώσεις Ουκρανών ότι έχουν καταστρέψει ρωσικά τεθωρακισμένα με βρετανικούς πυραύλους Brimstone.

Η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta επιβεβαίωσε ότι «μια διμοιρία οχημάτων υποστήριξης αρμάτων μάχης “Terminator” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη στο Ντονμπάς». Τα τεθωρακισμένα αυτά «εμπλέκονται στην καταστροφή από πυρκαγιά ουκρανικών θέσεων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πληρωμάτων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.



Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές χειροβομβίδων, αντιαρματικά συστήματα και φορητά όπλα.

https://www.zougla.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη