28 Ιουν 2022

Συντάξεις: 1 στους 5 θα πάρει ολόκληρη αύξηση - Πώς η προσωπική διαφορά «τρώει» την αναπροσαρμογή


Για δεύτερο χρόνο και εν μέσω κατακλυσμιαίας ακρίβειας θα μείνει χωρίς μισθολογικές αναπροσαρμογές η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων. Με αποτέλεσμα ο πρωτοφανούς ύψους πληθωρισμός (επιπέδου… δραχμής) να κατατρώει τις πενιχρές συντάξεις (σε ευρώ…). Και αυτό γιατί από το νέο έτος:

αφενός οι αυξήσεις θα είναι στο ήμισυ του πληθωρισμού (έως 8% σε ετήσια βάση) και το 50% του ΑΕΠ (έως 4,2%), κατά συνέπεια οι αυξήσεις θα είναι το πολύ στο 6,1%. Πολύ κάτω δηλαδή από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης που συγκροτούν το καλάθι της νοικοκυράς (λαϊκά στρώματα).
αφετέρου αυξήσεις θα δουν μόλις 500.000 συνταξιούχοι από τα 2,5 εκ των δικαιούχων. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/2019 και λίγοι παλαιοί που είχαν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και έτσι η «προσωπική διαφορά» συμπιέστηκε ή εξαφανίστηκε λόγω αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης (ν.4670/20).

Το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2023 νομοθετήθηκε προκειμένου να περιοριστεί και άλλο η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (πρέπει να περιοριστεί στο 15,5% του ΑΕΠ με την κρατική συμμετοχή στο 5,5%), την ίδια ώρα που οι τεχνοκράτες… προέβλεπαν χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού. (Εξάλλου μέχρι πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση θεωρούσε παροδικό φαινόμενο την ακρίβεια…)

Ωστόσο, η ακρίβεια ήρθε με εξαιρετική δυναμική και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε κατά τον επόμενο χρόνο.

Έτσι το διαθέσιμο-πραγματικό εισόδημα των νέων συνταξιούχων δεν θα καλυφθεί για φέτος, ενώ μόνο μερικώς θα αναπληρωθεί για το 2023.

Αντιθέτως, οι παλιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ονομαστική αύξηση ούτε κατά τον δεύτερο χρόνο (2023) της κρίσης ακρίβειας…

Να σημειωθεί ότι οι αποδοχές των παλαιών συνταξιούχων, μετά τον αρχικό υπολογισμό (με την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης), υπολογίστηκαν εκ νέου από 1/1/2019 (με βάσει τα νέα μειωμένα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου). Απ όπου προέκυψε «θετική προσωπική διαφορά». Κοντολογίς, η πολιτεία τους λέει ότι «λαμβάνετε περισσότερα, αλλά σας την χαρίζουμε. Προσέξτε όμως, δεν θα πάρετε αύξηση μέχρι αυτή η διαφορά να εξαλειφθεί...»

Στη συνέχεια, και ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, αυξηθήκαν οι συντάξεις όσων είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
«Θύματα» χήρες και μακροχρόνια άνεργοι

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μειωθεί ή σχεδόν εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά. Και ενδεχομένως να λάβουν μια κάποια αναπροσαρμογή από το 2023. Το ίδιο θα συμβεί και με τους νέους ασφαλισμένους, κυρίως από 1/1/2019 και μετά που εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος Κατρούγκαλου. Καθώς κατά το μεσοδιάστημα, από 13/5/2016 και έως 31/12/2018, εφαρμοζόταν ένα «σύστημα γέφυρα» που έδινε συντάξεις και με βάσει τις προβλέψεις των προηγούμενων διατάξεων.

Κατά συνέπεια, οι παλιοί συνταξιούχοι και μεταξύ αυτών, κυρίως, οι χήρες, οι μακροχρόνια άνεργοι και άσοι είχαν λιγότερα από 35 ή30 έτη ασφάλισης, δεν θα λάβουν ονομαστικές αύξησης ούτε το 2023. (Εξάλλου, πριν από 6-7 χρόνια όλοι οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνταν με 32 έως 35 έτη και λάμβαναν πλήρεις αποδοχές).

Με αυτά τα δεδομένα ούτε 1 στους 5 συνταξιούχους (500.000 από έναν αριθμό 2,5 εκ.), δεν θα λάβει ολόκληρη την αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού. Οι υπόλοιποι θα προσμένουν μερική αναπλήρωση των απολήων μετά από 2,3 ή και 4 χρόνια… Όταν θα εξαλειφθεί η «προσωπική διαφορά».

https://www.ieidiseis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη