29 Ιουν 2022

Απόκτηση AGM-84L Harpoon II και αναβάθμιση F-16 Block 50...Το πλέον ουσιαστικό και «οικονομικό» εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλαδας.


Το πλέον ουσιαστικό και «οικονομικό» εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης των δυνατοτήτων της ΠΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και του ΠΝ. εγκρίθηκε χθες στην επιτροπή της Βουλής: Με κόστος μόλις 900 εκατ. ευρώ 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 κάνουν ένα τεχνολογικό.. άλμα 20 ετών και αποκτούν δυνατότητες εφάμιλλες ή και υψηλότερες από τα Mirage 200-5 MK2.

Και πλέον εξοπλίζονται με ένα όπλο το οποίο μπορεί να κτυπήσει βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο τον τουρκικό Στόλο.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το πως θα κτυπηθεί ο τουρκικός Στόλος στο Αιγαίο, αλλά το πώς θα βυθιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο όταν θα πλησιάσει το σύμπλεγμα της Μεγίστης για επιχείρηση.

Ο πύραυλος αέρος-επιφανείας τύπου AGM-84L Harpoon II (60 μονάδες) έρχονται να καλύψουν ένα τεράστιο κενό της ΠΑ, και που είχε φανεί ιδιαίτερα στην κρίση με το Oruc Reis το καλοκαίρι του 2020.

Mε ακτίνα δράσης 270 χλμ. οι AGM-84L αλλάζουν τα πάντα (όταν έλθουν στην Ελλάδα και αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε 3-5 έτη από σήμερα) στην «μεγάλη εικόνα» της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης,

Κάτι που δυστυχώς δεν θα καταφέρουν να κάνουν οι φρεγάτες Belharra, όταν έρθουν στην Ελλάδα για πολλούς λόγους που θα αναφέρουμε σε άλλο σημείωμά μας για το πώς «ξεφούσκωσε» η αγορά τους.

Είναι τεράστιο το επιχειρησιακό άλμα που γίνεται από τα 35-40 χλμ. ακτίνα δράσης του AM-39 στον AGM-84L

Η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται αναβαθμίσει τα 38 F-16 Block 50 αναβαθμισμένα στο επίπεδο Block 50+ Advanced (και κάτι περισσότερο) και θέλει να αναθέσει σε μία από τις δύο Μοίρες καθήκοντα προσβολής στόχων επιφανείας.

Μια αποστολή στην οποία θα συνεισφέρουν πολλά και τα ατρακτίδια στοχοποίσης τύπου SNIPER, πυραύλους αέρος – επιφανείας τύπου AGM-84L Harpoon, καθώς και πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88B ΗΑRΜ, αναβαθμισμένους σε AGM-88E AARGM, αλλά βέβαια και οι AGM-114 Hellfire (θα διατεθούν 21 εκατ. ευρώ για να εξοπλίσουν τα ελικόπτερα του ΠΝ) και μην ξεχνάμε βέβαια και την πρώτη παραγγελία για διόπτρες νυκτός μετά από χρόνια.

Όταν τον Αύγουστο του 2020 ο Κ.Μητσοτάκης έβγαζε φωτογραφία μπροστά σε μαχητικά F-16 Block 52 plus φορτωμένα με πυραύλους AGM-65 Maverick εμβέλειας μόλις 20-30χλμ. μάλλον οι Τούρκοι που αλώνιζαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν ένιωθαν ότι είχαν να φοβηθούν ιδιαίτερα: Οι ΑΜ-39 Exocet των Μirage 2000BGM ήταν ληγμένοι και είχαν περάσει από «φούρνο» τα προωθητικά τους και δεν υπήρχε βλήμα ικανό να πλήξει τον τουρκικό Στόλο πριν το αεροσκάφος πλαρφόρμα εισέλθει στην φονική ακτίνα του SM-1ER

Η προμήθεια των AGM- 84L Harpoon αλλάζει την εικόνα

Αυτό το λάθος της ανυπαρξίας δηλαδή κατάλληλων αντιπλοϊκών πυραύλων για τον μεγάλο στόλο των F-16 πλέον αλλάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια θα αφορά 60 πυραύλους AGM- 84L Harpoon Block II οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τα F-16 όσο και από τα ΑΦΝΣ τύπου P-3.

Έτσι ο συνδυασμός των ραντάρ SABR των Viper, των ατρακτίδιων στοχοποίσης τύπου SNIPER και του Link-16 που θα βρίσκεται σε όλες τις πλατφόρμες απλά θα δημιουργήσει ένα πλέγμα αθόρυβης προσέγγισης των τουρκικών σκαφών και καταβύθισής τους καθώς δεν έχουν κανένα όπλο αναχαίτισης πέραν των SM-1 και ESSM που κανένα δεν ξεπερνά τα 50 χλμ, εμβέλεια.

Κυνηγοί μονάδων επιφανείας της ΠΑ αποτελούμενοι από συνδυασμούς F-16/AGM-84 και RAFALE/EXOCET θα βρίσκονται λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα λαμβάνουν δεδομένα μέσω ζεύξεων δεδομένων από τα P-3H τα οποία επίσης θα μπορούν να έχουν μέχρι 4 AGM-84 έκαστο καλύπτοντας έτσι από την ασφαλή απόσταση των 270 χιλιομέτρων εμβέλειας .

Με συνολικό βάρος 725 κιλά και βάρος εκρηκτικής κεφαλής στα 360 κιλά ο Harpoon AGM-84 μπορεί να πλήξει πλοία σε απόσταση έως και 270 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κατασκευαστή ανάλογα με το ύψος ρίψης και την ταχύτητα του αεροσκάφους που τον μεταφέρει.

Με τις αεροπορικές εκδόσεις και των δύο όπλων στo ελληνικό οπλοστάσιο ο Τουρκικός στόλος θα έχει να αντιμετωπίσει θανάσιμη απειλή με δύο διαφορετικά όπλα τόσο από την επιφάνεια όσο και από τον αέρα αρκεί τα συγκεκριμένα προγράμματα να τ΄ρεξουν γιατί ακούγεται ότι η LoA θα έρθει έναν χρόνο περίπου μετά την LoR.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη