25 Ιουν 2022

Καλίνινγκραντ: Ο ρωσικός θύλακας στη Βαλτική απειλεί την ισορροπία με τη Δύση

 


Και ξαφνικά οι περισσότεροι Ευρωπαίου συνειδητοποιούν ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εδαφικά) υπάρχει ένας ρωσικός θύλακας συνολικής έκτασης 15.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 1 εκατομμύριο Ρώσους πολίτες να κατοικούν εκεί. Η περιφέρεια του... Καλίνινγκραντ είναι μία περιοχή στη Βαλτική Θάλασσα, τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σφηνωμένη μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και η ομώνυμη πρωτεύουσα (400 χιλ. κάτοικοι), σημαντικό λιμάνι της Βαλτικής να βρίσκεται σε απόσταση 1300 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Του αντιστράτηγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Το Καλίνινγκραντ ήταν η πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας ως Κένιγκσμπεργκ στην οποία γεννήθηκε και μεγαλούργησε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους, ο Εμμανουήλ Καντ και παρά το ότι η πόλη καταστράφηκε τόσο από τους βρετανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ όσο και από τους Σοβιετικούς όταν το κατέλαβαν σε πολλά κτίσματα μπορείς να αναγνωρίσεις τον γερμανικό χαρακτήρα της πόλης. Ο θύλακας «ξέμεινε εκεί πίσω» μετά την ανεξαρτητοποίηση των Βαλτικών Χωρών από τη Σοβιετική Ένωση.

Οι Σοβιετικοί μετά την κατάληψη της περιοχής από τον Κόκκινο Στρατό, την προσάρτησαν το με τη σύμφωνη γνώμη Τσόρτσιλ και Τρούμαν (Συμφωνία Πότσδαμ) ο οποίος είχε διαδεχθεί τον αποθανόντα Ρούζβελτ, εξεδίωξαν όλους τους εναπομείναντες Γερμανούς που κατοικούσαν στην περιοχή, μεταφέροντας εκεί Ρώσους πολίτες και δίνοντας το όνομα του τότε Προέδρου του Ανωτάτου Σοβιέτ Μιχαήλ Καλίνιν.

Πάντως, η Ρωσία λόγω της σημαντικής στρατηγικής αξίας διατήρησε σε πλήρη κυριαρχία αυτόν τον θύλακα και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως διάδοχο κράτος και μάλιστα χωρίς καμία αντίρρηση από τις παρακείμενες χώρες αλλά και τις ΗΠΑ, ΗΒ και Γαλλία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη