24 Ιουν 2022

Προς πρόωρες εκλογές; – Ποιοι οι στόχοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια συγκυβέρνησης – Τι θέλουν οι ξένοι (upd)

 


Ο δυσκολότερος μεταπολεμικός χειμώνας είναι μπροστά για τους Έλληνες

Προς την κατεύθυνση πρόωρων εκλογών «όσο πιο γρήγορα γίνεται» προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία φθορά του κυβερνητικού κόμματος και

να μην μπει έστω και ελάχιστα η νυν κυβέρνηση της ΝΔ στην “hot zone” της οικονομικής καταστροφής που συντελείται στην χώρα, αλλά και νέου κύματος εμβολιασμών, προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σημαντικό: Φαίνεται ότι η Γερμανία, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα (έχει νέο υπεύθυνο «πολιτικών θεμάτων» μια εξαιρετικά δραστήρια διπλωμάτη καριέρας) δίνουν το «πράσινο φως» για εκλογές, προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς εκτιμούν ότι «Καμία μονοκομματική κυβέρνηση και σίγουρα όχι η εξαιρετικά φθαρμένη νυν κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται».

Τι έρχεται; Το έχουμε ξαναπεί: Τον ερχόμενο χειμώνα οι Έλληνες θα νοσταλγήσουν τα «πέτρινα χρόνια» των πρώτων Μνημονίων (2010-2015)

Όλα αυτά με δεδομένο ότι:

Ο Κ.Μητσοτάκης και η επιτελική ομάδα του Μαξίμου γνωρίζουν από τώρα ότι η ΝΔ θα απέχει πολύ από την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Ελπίζουν σε ένα ποσοστό 30-31% που θα τους δώσει την δυνατότητα να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστό όχι πάνω από 26%

 

Ελπίζουν να πάνε σε μια δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική και με δίλημμα «Κυβέρνηση ή ακυβερνησία» και να φτάσουν ένα 34% μέσα σε κλίμα πόλωσης που θα τους δώσει την δυνατότητα να κυβερνήσουν με «ενέσεις» από πλευράς Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ.

 

Δηλαδή να έχουμε μια επανάληψη του σκηνικού των εκλογών Μαΐου-Ιουνίου 2012 χονδρικά.

 

Θεωρούν ότι η Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου, «χωρά» σε μία τέτοια κυβέρνηση: «Όταν ο Ε,Μακρόν  στη Γαλλία προτείνει στην Λεπέν να κυβερνήσουν από κοινού, είναι πολυτέλεια να αποκλείουμε τον Βελόπουλο» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μαξίμου μελετούν τρεις πιθανές ημερομηνίες για εκλογές: 18 Σεπτεμβρίου, 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.

Τι πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Θα είναι πρώτο κόμμα, όποτε και να γίνουν εκλογές

 

Θα μπορέσει να κυβερνήσει με Ανδρουλάκη-ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25

 

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν πάει καλά στην κάλπη και απέχει από το ποσοστό του 31,5% του 2019, θα μπορέσει να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις με τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Τι θέλουν οι ξένοι:

Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουν να ελέγξουν όλο το πολιτικό φάσμα, να περάσουν τον «ιστορικό συμβιβασμό» με τη Τουρκία, το νέο Μνημόνιο και να αποτρέψουν μια κοινωνική εξέγερση. Πάντως στέλεχος ξένης πρεσβείας που βρισκόταν στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων και επανήλθε πριν λίγους μήνες σε άλλο πόστο, ανέφερε ότι «Σαν να πρόκειται για μια άλλη χώρα, με άλλους κατοίκους. Τα μισά να είχαν γίνει το 2011 από αυτά που γίνονται σήμερα (η συζήτηση τον προηγούμενο Ιανουάριο) θα δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο από τις διαμαρτυρίες»

Τι μπορεί να προκύψει, βάσει της τάσης που καταγράφουν όλες οι ξένες πρεσβείες

Είσοδος στη Βουλή τριών κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ

 

Μια ΝΔ που θα υποχωρήσει αισθητά κάτω από το 30% και θα κυμανθεί στο 25%

 

Δύο ή και περισσότερα κόμματα ελαφρά κάτω από το 3% 

Ποιο είναι αυτό που θέλει ο Κ.Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, αλλά ΔΕΝ θέλουν επ’ουδενί οι ξένοι: Την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά ανησυχούν οι ξένες πρεσβείες ότι ένα «ατυχές» αποτέλεσμα για τη ΝΔ της τάξης του 25% και κάτω, θα μπορούσε να θέσει ακόμα και θέμα παραμονής του Κ.Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος!

Είναι γεγονός ότι θα ελέγχει την Κ.Ο. του κόμματος, σχεδόν απόλυτα. Άλλωστε από τους νυν βουλευτές περισσότεροι από 100 δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, καθώς εκτός από την μείωση του ποσοστού θα εισέλθει και μία ομάδα ακραιφνών μητσοτακικών περίπου 40 βουλευτών.

Δηλαδή ακόμα και 31% να λάβει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές, όπως υπολογίζει το Μαξίμου και εκλέξει περί τους 100 βουλευτές, η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 80, θα είναι καθαρά προσκείμενοι στην ηγεσία του κόμματος, έστω στην ηττημένη ηγεσία του κόμματος. Οι υπόλοιποι θα είναι ή νεοεκλεγέντες «μητσοτακικοί» ή από την «φουρνιά» του 2019.

Εκτός και αν λάβουν θέση Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς την βραδιά των εκλογών ενώπιον ενός «ατυχούς» 25%. Τότε όλα αλλάζουν…

pronews.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη