3 Ιουλ 2022

Ο Λευκός Οίκος μοντελοποιεί σιωπηλά το «σοκ» του πετρελαίου των 200 δολαρίων


γράφει ο Tyler Durden

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει και προσεύχεται ότι κάποιος – ο οποιοσδήποτε – θα παρακολουθήσει το κωμικό δικαστήριο ακροάσεων καγκουρό «Jan 6» που λαμβάνει χώρα στο Κογκρέσο και έχει ως στόχο να εμποδίσει με κάποιο τρόπο τον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, κάνοντας παράλληλα εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να ξεχάσουν ότι η τρέχουσα κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ, προετοιμάζεται αθόρυβα για το χειρότερο.

Όπως αναφέρει κανένας άλλος από τον προπαγανδιστή της προπαγάνδας υπέρ του Μπάιντεν, το CNN, όταν πρόκειται για αυτό που πραγματικά έχει σημασία (τουλάχιστον σύμφωνα με το Gallup), δηλαδή την οικονομία, και συγκεκριμένα τις καλπάζουσες τιμές της βενζίνης, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε ιστορικό χάος.


Για μια κυβέρνηση που έκλεισε πέρυσι προβλέποντας την εξομάλυνση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα 40 ετών και που ανυπομονούσε να διαφημίσει μια ιστορικά ταχεία ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, υπάρχει ένα επίπεδο απογοήτευσης που συνοδεύει μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή. Ερωτηθείς από το CNN σχετικά με την πρόοδο σε μια φαινομενικά δυσεπίλυτη πρόκληση, ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απάντησε κατηγορηματικά: «Ποιο από τα δύο;»

Οι ύποπτοι πίσω από την ιστορική κατάρρευση είναι γνωστοί: «η άνοδος των τιμών, τα κλυδωνιζόμενα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και οι πλειοψηφίες στο Κογκρέσο που φαίνεται να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού δεν έχουν δημιουργήσει έλλειψη λόγων ανησυχίας. Οι τιμές της βενζίνης κυμαίνονται στα 5 δολάρια ανά γαλόνι ή γύρω από αυτά, κολλημένες σε πινακίδες και διαφημιστικές πινακίδες σε όλη τη χώρα ως μια συμβολική καθημερινή υπενθύμιση της πραγματικότητας -την οποία οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου γνωρίζουν πολύ καλά- ότι η άποψη της χώρας για την οικονομία γίνεται όλο και πιο σκοτεινή και παίρνει μαζί της το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν».

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύ εξελιγμένος για να γνωρίζει πώς οι γραμμές της προεδρικής αποδοχής και οι τιμές της βενζίνης συμβαδίζουν ιστορικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο μέσος όρος των αξιολογήσεων για τους χειρισμούς του Μπάιντεν στην προεδρία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του CNN, διαπιστώνει ότι το 39% των Αμερικανών εγκρίνει τη δουλειά που κάνει. Τα ποσοστά του σχετικά με την οικονομία, τις τιμές της βενζίνης και τον πληθωρισμό συγκεκριμένα είναι ακόμη χειρότερα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αυτό που δεν σας λέει το CNN είναι ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται πλέον σε δημοσκοπήσεις πολύ κάτω από τον Τραμπ αυτή τη στιγμή της θητείας του.

Το άρθρο του CNN αναλύει εκτενώς τι κρύβεται πίσω από την τρέχουσα κρίση της βενζίνης (όσοι έχουν πολύ χρόνο να σκοτώσουν μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) και προσπαθεί επίσης να εξηγήσει, χωρίς να το λέει, ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα είναι η μεγαλύτερη προσφορά, αλλά – όπως εξηγήσαμε αρχικά – αυτό δεν μπορεί και δεν θα συμβεί, επειδή οι φανατικοί πράσινοι και οι σοσιαλιστές οικολόγοι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ στην αύξηση της παραγωγής.

Πράγμα που μας φέρνει στην ατάκα: όπως γράφει ο Phil Mattingly του CNN, «αντί να διαχειριστούν μια οικονομία που βρίσκεται εν μέσω μιας φυσικής περιστροφής από την ανάκαμψη σε μια σταθερή περίοδο ανάπτυξης, οι οικονομικοί αξιωματούχοι αναλύουν και μοντελοποιούν τα χειρότερα σενάρια, όπως το τι μπορεί να σημαίνει για την οικονομία το σοκ της τιμής του φυσικού αερίου που θα φτάσει τα 200 δολάρια ανά βαρέλι».

Λοιπόν, σε ένα άρθρο με τίτλο «Δώστε μας ένα σχέδιο ή δώστε μας κάποιον να κατηγορήσουμε«, αυτό μοιάζει και με σχέδιο και με κάποιον να κατηγορήσουμε.

Αλλά δυστυχώς για τον Μπάιντεν – και το CNN που ελπίζει να επαναφέρει τις προσδοκίες – τα πράγματα θα χειροτερέψουν, διότι όπως σημειώσαμε πριν από λίγο, ενώ κανείς δεν έδινε σημασία, τα αποθέματα του Cushing μειώθηκαν μόλις 1 εκατομμύριο μακριά από τα λειτουργικά κατώτατα όρια, περίπου στα 20 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται επισήμως σε κατώτατα όρια δεξαμενών.

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα… ή μάλλον, είναι ακόμη χειρότερα, γιατί όπως σημειώνει ακόμη και ο επικεφαλής γκουρού της ενέργειας του Bloomberg, Javier Blas, τις τελευταίες 2 εβδομάδες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αδειάσει 13,7 εκατομμύρια βαρέλια από το SPR, «και παρόλα αυτά, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να μειώνονται κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια κατά την περίοδο αυτή».

Φανταστείτε, ρωτάει ρητορικά ο Blas, «αν το SPR δεν υπήρχε. Ή τι θα συνέβαινε μετά τον Οκτώβριο, όταν θα τελείωναν οι πωλήσεις».


ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διοχέτευσε στην αγορά 13,7 εκατομμύρια βαρέλια από το SPR. Και όμως, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να μειώνονται κατά 3 εκατ. βαρέλια κατά την περίοδο αυτή. Απλά φανταστείτε αν το SPR δεν υπήρχε. Ή τι θα συνέβαινε μετά τον Οκτώβριο, όταν οι πωλήσεις τελειώσουν #OOTT

JAVIER BLAS (@JAVIERBLAS) JUNE 29, 2022




Και εδώ είναι η ατάκα: με τον τρέχοντα ρυθμό ρεκόρ της αποστράγγισης του SPR, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει να τερματίσει τις τεχνητές προσπάθειές της να κρατήσει την τιμή του πετρελαίου χαμηλότερα κάποια στιγμή τον Οκτώβριο (ή να διακινδυνεύσει να εισέλθει σε πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν χωρίς ουσιαστικά κανένα απόθεμα πετρελαίου). Αυτό σημαίνει ότι αν ο Πούτιν δεν τερματίσει τον πόλεμό του κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 5 μήνες, υπάρχει μια μη τετριμμένη πιθανότητα το πετρέλαιο να φτάσει σε τιμή ρεκόρ γύρω στα 200 δολάρια – ακριβώς την τιμή για την οποία προετοιμάζεται ο Λευκός Οίκος – λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Ενώ μεταφράζεται σε βενζίνη άνω των 10 δολαρίων.

Και ενώ μπορεί κανείς να υποθέσει για πόσο ακόμα οι Δημοκρατικοί μπορούν να συνεχίσουν το σόου «Jan 6», καθώς ολόκληρη η οικονομία καταρρέει γύρω τους, το πώς θα ψηφίσει η Αμερική τον Νοέμβριο, όταν το φυσικό αέριο θα είναι διψήφιο, δεν θα πρέπει να αποτελεί μυστήριο για κανέναν.

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: Zero Hedge

kanenazori.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη