29 Ιουλ 2022

Οι Ουκρανοί υπογράφουν αίτηση για να δοθεί ιθαγένεια και πρωθυπουργικός ρόλος στον Βρετανό Τζόνσον


Ένα γλαφυρό αίτημα για να δοθεί στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον η ουκρανική υπηκοότητα και να γίνει πρωθυπουργός της χώρας συγκέντρωσε πάνω από 2.500 υπογραφές λίγες ώρες αφότου αναρτήθηκε στον επίσημο... ιστότοπο υπογραφών της Ουκρανίας την Τρίτη (26 Ιουλίου).



Παρά το γεγονός ότι έχασε τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας και τελικά αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του μετά από δεκάδες αποχωρήσεις υπουργών στις αρχές Ιουλίου, ο Τζόνσον παραμένει μια λατρεμένη φιγούρα στο Κίεβο για τη έντονη υποστήριξή του προς την Ουκρανία, καθώς αποκρούει την εισβολή της Ρωσίας.

Πίνακες ζωγραφικής, τοιχογραφίες, ακόμη και κέικ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας φέρουν το ομοίωμα του ανθρώπου που κάποιοι Ουκρανοί αποκαλούν χαϊδευτικά «Τζόνσονιουκ».

Η αίτηση, που απευθύνεται στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαριθμεί τα δυνατά σημεία του Τζόνσον ως «παγκόσμια υποστήριξη για τον Μπόρις Τζόνσον, μια ξεκάθαρη θέση κατά της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, (και) σοφία στον πολιτικό, οικονομικό και νομικό τομέα».

Η αναφορά, ωστόσο, αναγνωρίζει μια αρνητική πλευρά ενός τέτοιου διορισμού: τη μη συμμόρφωσή του με το σύνταγμα της Ουκρανίας.

Σε μια προφανή σύμπτωση, αρκετές ώρες μετά την ανάρτηση της αναφοράς την Τρίτη, ο Τζόνσον απένειμε στον Ζελένσκι το Βραβείο Ηγεσίας του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ για αυτό που το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψε ως «απίστευτο θάρρος, πρόκληση και αξιοπρέπεια» απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι δεν ανέφερε τη νέα αίτηση κατά την παραλαβή του βραβείου, αλλά θα είναι υποχρεωμένος να απαντήσει επίσημα εάν συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κίεβο, ο Ζελένσκι επικαλέστηκε τον Βρετανό πρωθυπουργό του πολέμου Τσόρτσιλ, λέγοντας ότι ο Τζόνσον «δεν είχε καμία σκέψη να εγκαταλείψει τον αγώνα» όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα.

https://www.euractiv.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη