29 Ιουλ 2022

Η Γερμανία καθυστερεί; Οδηγείται σε ναυάγιο η συμφωνία για τα Marder;


Η Γερμανία υποσχέθηκε ταχεία ανταλλαγή τεθωρακισμένων με συμμάχους του ΝΑΤΟ, με στόχο τη βοήθεια στην Ουκρανία, όμως αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί. Η καθυστέρηση εντείνει την πίεση για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη χώρα του. Μπορεί στην Ελλάδα το ζήτημα να έχει... ξεχαστεί, εν μέσω πυρκαγιών, δικαστικών εξελίξεων και άλλων ζητημάτων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στην καθημερινότητα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης Financial Times και Politico, όμως, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια… ξεχασμένη συμφωνία.



Πρόκειται για το σχέδιο ανταλλαγής τεθωρακισμένων που είχε προτείνει τον Απρίλιο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, το οποίο συνοψιζόταν στα εξής: Εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γερμανίας έστελναν στην Ουκρανία τα παλαιότερα τεθωρακισμένα τους, το Βερολίνο θα αντικαθιστούσε γρήγορα αυτά τα οχήματα από τα δικά του στρατιωτικά αποθέματα. Τρεις μήνες αργότερα, ωστόσο, το Βερολίνο αγωνίζεται να εφαρμόσει πολλές από αυτές τις συμφωνίες, οδηγώντας σε καθυστέρηση στις παραδόσεις αρμάτων στην Ουκρανία.

«Θηλιά» στον λαιμό του Σολτς η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων



Η Γερμανία, για την οποία το σχέδιο αποτελούσε έναν τρόπο ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη πρόκληση της Ρωσίας, προμηθεύοντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα απευθείας στην Ουκρανία, παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι, παρά τις παρατεταμένες συνομιλίες με την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία, δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με κάποια από αυτές.

Τώρα, ο αργός ρυθμός στην εφαρμογή των συμφωνιών γίνεται θηλιά για τον Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον αυξανόμενες πιέσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τον δικό του κυβερνητικό συνασπισμό. Και, επειδή το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο, η Πολωνία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, με τον υπουργό Άμυνας της Βαρσοβίας, Μάριους Μπλάστσακ, να λέει ότι η προσφορά ήταν «απλώς μια προσπάθεια προπαγάνδας».

«Η ανταλλαγή έχει καταλήξει σε αδιέξοδο λόγω του δισταγμού του καγκελαρίου Σολτς» δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). «Θα πρέπει να του δώσει λίγη τροφή για σκέψη ότι ακόμη και η Πολωνία -ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας- επικρίνει τώρα δριμύτατα τη γερμανική κυβέρνηση για την αδράνειά της», συμπλήρωσε.

Ποιος παίρνει γερμανικά τεθωρακισμένα

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε δύο από τα πιο ισχυρά όπλα της Γερμανίας, το άρμα μάχης Leopard και το Marder, ένα όχημα μάχης πεζικού. Αντί να στείλει Leopard ή Marder απευθείας στην Ουκρανία, ο Σολτς πρότεινε τον Απρίλιο ένα σχέδιο ανταλλαγής, βάσει του οποίου οι χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ακόμη άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής θα τα δωρίσουν στο Κίεβο, με αντάλλαγμα πιο σύγχρονα γερμανικά τανκς.



Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανταλλαγής (Ringtausch) θα ήταν πιο επωφελές για την Ουκρανία. Ο στρατός του Κιέβου θα αποκτούσε άρματα μάχης σοβιετικού τύπου που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του και, θεωρητικά, θα απέφευγε την εκπαίδευση και την επιμελητεία που απαιτούνται για τη λειτουργία και την επισκευή των γερμανικών αρμάτων.

Στην πράξη, ωστόσο, η ανταλλαγή έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές προόδους στην επίτευξη συμφωνίας μόνο με την Τσεχική Δημοκρατία. Οι άλλες πιθανές συμφωνίες με τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Ελλάδα παραμένουν κολλημένες στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν Financial Times και Politico. Και, για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι Πολωνοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία ανταλλαγής έχει ουσιαστικά αποτύχει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα την Τρίτη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, παραδέχθηκε, σε διπλωματικό τόνο, ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες ανταλλαγής. «Χαίρομαι που το Ringtausch με την Τσεχία είναι στο σωστό δρόμο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τις άλλες συμφωνίες ανταλλαγής αρμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, χωρίς επιτυχία η συμφωνία με την Πολωνία



Αρχικά, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ήταν σίγουροι για μια σειρά από συμφωνίες μεταφοράς όπλων. Ο Σολτς είπε τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα παρείχε στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της Σοβιετικής εποχής και η Γερμανία θα κάλυπτε το κενό με δικά της APC. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί έως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη