6 Ιουλ 2022

Ο Yamal έκλεισε.Καμπανάκι κινδύνου για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στον Ιούλιο.


Η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal Europe -ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο- από την Πολωνία στη Γερμανία, σταμάτησε την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ροές εξόδου στο μετρητικό σημείο Mallnow στα γερμανικά σύνορα μειώθηκαν στο μηδέν, αφού νωρίτερα ήταν 2.190.136 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h).



Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, η Gazprom θα κλείσει τις στρόφιγγες και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, προκειμένου να «πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκευές», όπως λέει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη θα αποκλειστεί για να πραγματοποιηθούν «δοκιμές μηχανικών εξαρτημάτων και συστημάτων αυτοματισμού». Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιουλίου έχει ήδη προειδοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

«Με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μας έλεγαν: ναι, τώρα δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι την παροχή, εντοπίσαμε κάτι κατά τη διάρκεια της συντήρησης και… τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ κρούωντας καμπανάκι κινδύνου.
Κλείνει συνεχώς τη στρόφιγγα η Gazprom

Η Gazprom θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα του του αγωγού Yamal-Europe, αλλά δεν το έκανε, επιδεινώνοντας έτσι την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Συνολικά, σε πεντέμισι μήνες, η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη ,σχεδόν κατά ένα τρίτο, σε 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σημειώνεται επίσης ότι τον Ιούνιο, η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου για έργα συντήρησης και στον νότιο αγωγό Turkish Stream, για μια εβδομάδα.

Oι φόβοι που προκύπτουν είναι πως όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν βήματα προς ένα πλήρες «κόψιμο» της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στον Ιούλιο.
Εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου

Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό τον φόβο της πλήρους διακοπής ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 180 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ είναι πιθανό να προσεγγίσει και τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα.

Όπως γράφει το Bloomberg, η τιμή του έχει αυξηθεί περίπου κατά 700% στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, ωθώντας τη Γηραιά ήπειρο στο χείλος της ύφεσης.

«Το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τη γεωπολιτική και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας εποχής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων - μιας τόσο έντονης αντιπαράθεσης που σε πολλές πρωτεύουσες σε όλη τη Δύση, τα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν υποβαθμιστεί», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο.
Η Ευρώπη αποθηκεύει φυσικό αέριο. Αρκεί;

H Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ άλλες 10 χώρες στο πρώτο επίπεδο συναγερμού. Μεταξύ των χωρών είναι οι: Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Εσθονία, Ολλανδία, Πολωνία, Βουλγαρία και Φινλανδία.

Το Βερολίνο έχει ήδη ενεργοποιήσει τον «πορτοκαλί» συναγερμό για περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας, ενώ έχει δώσει εντολή για παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Γερμανία και η Ιταλία είναι τα δύο κύρια κέντρα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ , με χωρητικότητα 245 TWh και 197 TWh αντίστοιχα. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 40% των πιθανών αποθεματικών της Ενωσης. Αν προστεθεί η Αυστρία, μια χώρα που εξαρτάται από τον ίδιο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που φτάνει στην Ιταλία, το μερίδιο ξεπερνά το 60%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο που ξεκίνησε η Κομισιόν τον Μάρτιο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων για τον ερχόμενο χειμώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα αυτών των κρατών μελών.

Στόχος της Κομισιόν είναι οι δεξαμενές φυσικού αερίου να είναι πλήρεις κατά 80% ως την 1η Νοεμβρίου. Με τις έως τώρα πληροφορίες, η πληρότητα είναι λίγο πάνω από το 50% ενώ η Κομισιόν ήδη εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια που θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου.
Τι θα συμβεί αν η Ρωσία αποκόψει τελείως την Γερμανία

Η Gazprom, ο μονοπωλιακός προμηθευτής ρωσικού φυσικού αερίου, έχει δώσει στη Γερμανία μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή, εάν η Μόσχα παίξει άσχημα.

Πρόσφατα μείωσε στο μισό την ποσότητα φυσικού αερίου που αποστέλλεται μέσω του αγωγού Nord Stream 1, χρησιμοποιώντας ψευδείς τεχνικές δικαιολογίες. Η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το 1/3 του φυσικού αερίου της, συνειδητοποιεί τώρα ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα συνολικό εμπάργκο φυσικού αερίου - και έναν κρύο χειμώνα.

Ο Πούτιν μπορεί να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου σε μειωμένη ένταση. Τι γίνεται όμως αν αποκόψει τελείως τη Γερμανία; Το να λέμε ότι η Γερμανία έχει εξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς το τεράστιο μέγεθος αυτού που συμβαίνει. Οι Γερμανοί χρειάζονται ρωσικό αέριο για να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η βαριά βιομηχανία της χώρας εξαρτάται από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου θα πυροδοτούσε ένα φαινόμενο ντόμινο: μια οικονομική κρίση που συγκρίνει με την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς το 2008.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη