19 Αυγ 2022

Υποκλοπές: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση – «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι Βρυξέλλες


Η μετάφραση και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θέλει να διαβάσει κανείς την επιστολή και η ερμηνεία που θέλει να δώσει γίνονται το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ


Χτυπάει «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των υποκλοπών με τη «θερμοκρασία» να ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε προς το άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου.

Λίγες μόλις μέρες πριν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα ακόμα και η επιστολή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικές της «μάχης» που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι θα είναι σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.

Πιο συγκεκριμένα η Μετσόλα απαντάει με επιστολή της στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Η μετάφραση και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θέλει να διαβάσει κανείς την επιστολή και η ερμηνεία που θέλει να δώσει γίνονται το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
«Σαφής και κατηγορηματική» η Μετσόλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Σαφή και κατηγορηματική γραπτή απάντηση απέστειλε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, στον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, στην προσωπική επιστολή που είχε απευθύνει τόσο προς την ίδια, όσο και προς τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, την 1η Αυγούστου 2022.

»Απαντώντας στην πρωτοβουλία αυτή του Έλληνα Αντιπροέδρου και σε συνέχεια του σκανδαλώδους ζητήματος των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παράνομης παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η Πρόεδρος του ΕΚ καταδικάζει εμφατικά «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Έτοιμο για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές το Ευρωκοινοβούλιο

»Στην επιστολή της, η κα Μετσόλα, αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας» κατά την οποία εξακριβώθηκε απόπειρα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων του Ε/Β Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και ότι «σκοπεύει να ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια», όπως έχουν ζητήσει η ευρωομάδα της Αριστεράς και κατόπιν και οι Ευρωσοσιαλιστές.

»Τέλος, η Πρόεδρος Μετσόλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ειδική εξεταστική επιτροπή (PEGA) που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα συμβάλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών», τις οποίες αναφέρει στην αρχική του επιστολή ο Δημ. Παπαδημούλης και, οι οποίες, η Πρόεδρος αναγνωρίζει ότι «σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες».
Τα ερωτήματα Παπαδημούλη

»Αναφερόμενος στην γραπτή και κατ’ ιδίαν επικοινωνία, που είχε το τελευταίο διάστημα για το θέμα με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Μετά τη σαφή και κατηγορηματική απάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στην επιστολή και τις προτάσεις μου, αναμένω με ενδιαφέρον από την ευρωομάδα του ΕΛΚ να τερματίσει την αιδήμονα σιωπή που τηρεί εβδομάδες τώρα και να στηρίξει την πρότασή μας:

1. Να συζητηθεί το θέμα στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο

2. Να οργανωθεί διακομματική αποστολή της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία Ευρωκοινοβουλίου και ελληνικών αρχών, για τη διαλεύκανση του σκανδάλου».
Η μετάφραση της Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει την επιστολή μεταφρασμένη ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Παπαδημούλη,

Αγαπητέ Δημήτρη,

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 1ης Αυγούστου 2022 σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.

»Όπως περιέγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου προς εσάς, ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.

»Είμαι υπερήφανη που ήταν οι εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας που, μετά την πρωτοβουλία μου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

»Το Κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από ελληνική αρχή, το οποίο θα παρασχεθεί τις επόμενες ημέρες.
Ελληνικές Αρχές και Βουλή εξετάζουν τις αποκαλύψεις

»Παράλληλα, χαιρετίζω το γεγονός ότι – εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αρμόδιων εθνικών αρχών – το ελληνικό Κοινοβούλιο εξετάζει και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

»Όσον αφορά τη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ζητήσω από την Αντιπρόεδρο Καϊλή και την Αντιπρόεδρο Charanzova (αντίστοιχα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη στρατηγική καινοτομίας ΤΠΕ) να οργανώσουν τον Σεπτέμβριο μια παρουσίαση από τη ΓΔ ITEC των σχετικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και βοήθεια προς τους βουλευτές κατά της χρήσης spyware.

»Επιπλέον, σκοπεύω να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια.
Θα συνεχίσω τις προσπάθειες

»Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, θα συμβάλλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες.

»Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω επίσης να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Με εκτίμηση

Ρομπέρτα Μετσόλα»
Διαστρέβλωση της επιστολής καταγγέλλει η ΝΔ

Για διαστρέβλωση του περιεχομένου της απάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον κ.Παπαδημούλη, κατηγόρησε στη δική της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ στην ανακοίνωση της αναφέρει αναλυτικά:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την αλήθεια είναι ανύπαρκτες. Αυτό ακριβώς δείχνει και η αποσπασματική χρήση της απάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον κ. Παπαδημούλη, σε σημείο που να διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό της.

»Στην επιστολή της κ. Metsola, αναφέρεται σαφώς ότι “χαιρετίζω το γεγονός ότι εκτός από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ερευνά επίσης τις πρόσφατες αποκαλύψεις”. (At the same time, I welcome that – besides the ongoing investigations of the competent national authorities – the Greek Parliament is also looking into the latest revelations).

»Επίσης μιλάει για το πανευρωπαϊκό πρόβλημα των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών και μιλάει για την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στο σύστημα Pegasus, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες.

»(I am convinced that the work of the Parliament’s Committee of inquiry to investigate the use of the Pegasus and equivalent surveillance spyware will contribute to the overall efforts to bring to an end the illegal practices you are referring to, which reports indicate are widespread).

»Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα, χρησιμοποιεί τα πάντα, χωρίς απολύτως κανέναν ενδοιασμό. Και προσαρμόζει στα αντιπολιτευτικά του μέτρα ακόμη και την επιστολή της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Νέα επίθεση

Στην ΝΔ απάντησε με νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει:

«Σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο τα κορυφαία Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη και τη δράση του Predator. Στην Ελλάδα δημοσιεύονται πληροφορίες για παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων χωρίς καμία κυβερνητική διάψευση. Το καθεστώς Μητσοτάκη αφού πούλησε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τώρα απλά προσπαθεί να θάψει το θέμα.
Για διαστρέβλωση κατηγορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ

»H ΝΔ με απίστευτα λογικά άλματα διαστρεβλώνει την απάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απάντηση που έχει δημοσιευθεί αυτούσια και ο καθένας διαβάζοντάς την μπορεί να καταλάβει ποιος διαστρεβλώνει και ποιος όχι.

»Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απολογούμενος στη Βουλή μπροστά στα ερωτήματα κάθε δημοκρατικού πολίτη στα οποία τόσες μέρες αρνείται να απαντήσει:

»1. Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις;

»2. Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;

» Το καθεστώς Μητσοτάκη καταρρέει κάτω από την επιθυμία των πολιτών για μια δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση της χώρας. Η αποκατάσταση της αλήθειας και του κράτους δικαίου συνιστά μέγιστο πατριωτικό καθήκον».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη