28 Σεπ 2022

«Απαγορευτικό» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων - Πάνω από 5% το 10ετές


Οι αγορές προμηνύουν ότι οι δυτικές χώρες θα περάσουν έναν χειμώνα που θα μείνει «αξέχαστος» από άποψη, ακρίβειας, ελλείψεων, πληθωρισμού και κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας.


Η απάντηση των κεντρικών τραπεζών; Αυξήσεις στα επιτόκια. Μόνο που πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια «πονάνε» πάντα τους… φτωχούς που θα γίνουν φτωχότεροι.

Πάνω από το 5%, θυμίζοντας τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2017, διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ακολουθώντας το sell-off που συνεχίζει να πλήττει τα ομόλογα διεθνώς και τη στιγμή που οι...επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, το yield στο ελληνικό 10ετές αγγίζει το 5,05% καταγράφοντας αύξηση 3,4%, με το spread να κινείται στις 268 μονάδες βάσης και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Παράλληλα, το 10ετές ισπανικό yield ξεπερνά το 3,5% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2014, το 10ετές πορτογαλικό διαμορφώνεται στο 3,42% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017.

Άνοδο της τάξεως του 3% σημειώνει η απόδοση των ιταλικών 10ετών στο 4,91% και στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με το spread να διαμορφώνεται στις 257 μ.β.

Οι αναλυτές θεωρούν για την ώρα ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν έχει επηρεάσει την εικόνα των ομολόγων της ευρωζώνης πλην των ιταλικών, καθώς είχε αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά. Επιπλέον, αν και η Ελλάδα έχει κατά το παρελθόν σημειώσει υψηλή συσχέτιση με την Ιταλία, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η σχέση αυτή έχει αλλάξει λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών της Ελλάδας.
Άλμα απόδοσης στο 1,95% για τα 6μηνιαία ελληνικά γραμμάτια

Με επιτόκιο 1,95% δανείστηκε σήμερα 625 εκατ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο μέσω 6μήνων εντόκων γραμματίων στη σκιά των αναταράξεων στις αγορές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το επιτόκιο τον Αύγουστο ήταν 1,05%.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 625 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν και μη ανταγωνιστικές προσφορές 187,5 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εμφάνισε νωρίτερα αύξηση κατά 4% σε σχέση με χθες Τρίτη, φθάνοντας πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το 5,05%, υπό το βάρος ρευστοποιήσεων. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου κυμαίνονταν στο 2,33%. Έτσι το περιθώριο μεταξύ ελληνικών - γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε το 2,72%.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη