27 Σεπ 2022

Τέσσερις συλλήψεις για την απόπειρα απαγωγής του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης


Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία της Ολλανδίας στο πλαίσιο ερευνών για την απόπειρα απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Φαν Κίκενμπορν.
Ο υπουργός του Βελγίου, που είναι...και δήμαρχος του Κουρτράι, απευθύνθηκε το Σάββατο το βράδυ στους κατοίκους της πόλης αυτής της δυτικής Φλάνδρας στη διάρκεια γιορτής με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναμεταδόθηκε την Κυριακή από τo κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Ο Φαν Κίκενμπορν δήλωσε ότι την Πέμπτη έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαβ Λέουβ. «Με προειδοποίησε για ένα σχέδιο απαγωγής μου», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θέλησε να ακυρώσει τις γιορτές στην πόλη του προκειμένου «να μην υποκύψει στη μαφία των ναρκωτικών».

Το Σάββατο η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ο υπουργός έχει τεθεί υπό αυξημένη αστυνομική προστασία και ότι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στην Ολλανδία. Η ολλανδική εισαγγελία διευκρίνισε ότι πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 20, 29 και 48 ετών, με ολλανδική υπηκοότητα.

Ένας τέταρτος ύποπτος συνελήφθη επίσης στην Ολλανδία, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Το Βέλγιο έχει ζητήσει την έκδοσή τους.

Η δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι ένα αυτόματο όπλο εντοπίστηκε σε όχημα το οποίο βρέθηκε κοντά στην οικία του υπουργού στο Κουρτράι.

Η φλαμανδική εφημερίδα Het Laatste Nieuws ανέφερε ότι πυροβόλα όπλα, ανάμεσά τους καλάσνικοφ, και μπουκάλια γεμάτα με βενζίνη βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του υπόπτου, που είχε πινακίδα κυκλοφορίας Ολλανδίας.

Ο Φαν Κίκενμπορν αντέδρασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη του κατά «του οργανωμένου εγκλήματος». «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη βία», υπογράμμισε.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο κατήγγειλε «μια εντελώς απαράδεκτη απειλή». «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκφοβίσει», πρόσθεσε.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία εξήγησε το Σάββατο ότι «στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ενημερώθηκε για μια πιθανή απειλή» εις βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης. Έρευνα «κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι η απειλή αυτή είναι σοβαρή», πρόσθεσε.

Ο Φαν Κίκενμπορν τέθηκε υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία και ακύρωσε κάποιες υποχρεώσεις του. Η εισαγγελία δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση για την έρευνα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη