22 Οκτ 2022

Επιμένει ο πληθωρισμός, νέο sell-off στη Wall Street – Απέτυχαν παταγωδώς οι απανταχού αναλυτές!


Νέο sell-off καταγράφηκε στη Wall Street, στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.
Οι προσδοκίες των αναλυτών διαψεύσθηκαν για ακόμη μια φορά, αλλά και των πολιτικών και...τραπεζιτών που μας καθησύχαζαν πως ο πληθωρισμός θα κατεβάσει ταχύτητα. Έχει πλέον καταντήσει όχι απλώς τραγελαφική η κατάσταση, αλλά αηδία…

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια αφότου το τέρας του στασιμοπληθωρισμού άρχισε να δείχνει τα δόντια του (για όσους είχαν μάτια και έβλεπαν). Έκτοτε οι ρυθμιστές νομισματικής πολιτικής και της γενικότερης πολιτικής της Δύσης ψεύδονται συστηματικά για μήνες περί δήθεν αποκλιμάκωσης της αύξησης των τιμών.

Να υπενθυμίσω πως ήταν τότε που “φράκαρε” η διώρυγα του Σουέζ και κάτι Πάουελ και Λαγκάρντ μας καθησύχαζαν πως “δεν είναι τίποτα, κάνα δυο βδομάδες” να απορροφηθεί το σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι τιμές θα επιστρέψουν στην “κανονικότητα” (κάτι μου θυμίζει αυτό).

Πέρασαν μήνες, χρόνια (σύντομα), και ακόμη κάποιοι περιμένουν την κανονικότητα -σα χαλασμένα ρολόγια (μόνο που αυτά τα ρολόγια δε λένε σωστά την ώρα ούτε μια φορά την ημέρα).

Γενικώς φέτος υπήρξε η απόλυτη αποτυχία των αναλυτών. Η συντριπτική πλειοψηφία έβλεπε πολύ πιο περιορισμένο αντίκτυπο του πληθωρισμού και γρήγορη ανάκαμψη των αγορών με τον S&P στις 4.500 (ακόμη και τις 5.500) μονάδες και άλλα τέτοια…

Για να μην αναφερθώ στα περί αποπληθωρισμού που έβλεπαν το 2020…

Έχουμε άλλωστε χιλιοαναλύσει το συγκεκριμένο θέμα και, ειλικρινά έχουμε κουραστεί.

Όποιος επιλέγει να ενημερώνεται και ουσιαστικά να οργανώνει τη ζωή του με βάση αναλύσεις των απανταχού καλοθελητών ή της τηλεόρασης, είναι άξιος της μοίρας του.

Όσοι από την άλλη έπραξαν με σύνεση τα τελευταία δύο χρόνια και εν όψει πληθωρισμού φύλαξαν τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά (ή και να επωφελήθηκαν από την κολοσσιαία αναδιανομή πλούτου που βιώνουμε), είναι αυτοί που… θα κληρονομήσουν αυτή τη γη.

Κι όταν μιλάω για γη, μιλάω κυριολεκτικά. Θα έχετε παρατηρήσει σαφώς τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά ακινήτων.

Πριν δύο χρόνια, ακόμη και μετά την έναρξη της πανδημίας (όπου πλέον ήταν φως φανάρι τι θα ερχόταν στην παγκόσμια οικονομία), οικόπεδα και διαμερισματάκια άλλαζαν χέρια σαν τρελά. Κόσμος πούλαγε την υπερπολύτιμη γη του για μερικά ψωροχιλιάρικα που σύντομα θα πληθώριζονταν και δε θα άξιζαν τίποτα.

Κόσμος που δεν το έκανε απαραίτητα από ανάγκη, αλλά από ανοησία, θα πω εγώ. Στο μυαλό τους είχαν ακόμη τις προ πανδημίας τιμές, όπου 10 χιλιάρικα για μια γκαρσονιέρα στα Πατήσια φάνταζαν “πολλά”, ενώ στην πραγματικότητα οποιοδήποτε ακίνητο ή γη, οπουδήποτε, (θα) ήταν χρυσάφι, καθώς ο πληθωρισμός θα απαξίωνε τα δύσμοιρα ευρώ μας.

Τώρα αυτός ο κόσμος παραπονιέται πως δε βρίσκει ούτε με 30 χιλιάρικα το ίδιο διαμέρισμα στα Πατήσια, παραπονιέται πως ακρίβυναν τα πάντα, ζητάει πλαφόν και επιδόματα (δηλαδή ακόμη περισσότερο τύπωμα χρήματος και πληθωρισμό). Τώρα αυτός ο κόσμος ξέμεινε με χαρτάκια Μονόπολης που χάνουν μέρα με τη μέρα την αξία τους, την ώρα που κάποιοι άλλοι μάγκες κρατάνε αποπληθωριστική και πάντα πολύτιμη γη. Όπου κι αν είναι αυτή.

Λοιπόν, ποιος μας φταίει; Και με ποιον “είμαστε” σε αυτήν την ιστορία; Να σας πω, εγώ πάντως σίγουρα δεν είμαι με αυτόν που γκρινιάζει για την ακρίβεια.

Δε μπορώ να είμαι με τον άνθρωπο που απαιτούσε με θράσος εγκληματικά λοκντάουν που θα προκαλούσαν έμφραγμα στην οικονομία (ή για την ακρίβεια θα αποτελείωναν έναν ασθενή που νοσούσε βαριά πολύ πριν την πανδημία…) – λοκντάουν που θα γίνοταν αφορμή για περισσότερο τύπωμα χρήματος.

Τι νομίζατε δηλαδή πως ήταν τα stimulus (τα κορωνο-πακέτα), οι αναστολές εργασίας, η διάσωση αεροπορικών και μεγάλων εταιριών; Τα χρήματα δε φυτρώνουν σε δέντρα.

Αντιστοιχούν σε αξία που παράγεται μέσω της ανθρώπινης εργασίας, των αγαθών και υπηρεσιών. Όταν τυπώνονται αεριτζίδικα και ρίχνονται στο ταμπλό σαν χαρτάκια Μονόπολης, αυτά είναι τα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό και ο πληθωρισμός αυτός ήταν τόσο μα τόσο εύκολος να τον “δει” κανείς.

Γι’ αυτό είχε μαλλιάσει η γλώσσα του Τσιρογιάννη. Δεν ήταν δα καμιά επιστήμη.

Παρ’ όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πολιτικών, αναλυτών και λοιπών, εθελοτυφλούσε πως μετά τις “δυο εβδομάδες” των λοκντάουν θα επιστρέφαμε στην κανονικότητα (το ίδιο και οι τιμές).

Ε λοιπόν, κανείς δε μας φταίει, και όσοι εθελοτυφλούν είναι άξιοι της μοίρας τους, και σίγουρα όχι της συμπόνιας αυτής εδώ της ωμής στήλης. Κυνική θα την πει κανείς, αλλά οι αγορές θέλουν ρεαλισμό και ψυχρό αίμα.



Πίσω λοιπόν στις διεθνείς αγορές, με τον πληθωρισμό σε υψηλά δεκαετίας στις ΗΠΑ, ο S&P κατρακύλησε ακόμη και μέχρι τις 3.500 μονάδες (προτού ανακάμψει ελαφρά) πιάνοντας παράλληλα τη μία τιμή-στόχο που είχαμε εκτιμήσει μέσα από αυτήν την στήλη. Σε βάθος χρόνου, θα δούμε και χαμηλότερα…

Ειδικότερα, στα υψηλά 40 ετών παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 8,3% τον Αύγουστο, και 8,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% (διπλάσιος των προσδοκιών).

Τα τρόφιμα και η στέγαση αυξήθηκαν σημαντικά (παρά την πτώση της ενέργειας).

Μερικοί δείκτες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, ο οποίος μειώθηκε κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο μετά από μείωση 0,1% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης ένδυσης μειώθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του μήνα και ο δείκτης επικοινωνίας μειώθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ισοδύναμου ενοικίου ιδιοκτητών αυξήθηκε επίσης κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του εν λόγω δείκτη από τον Ιούνιο του 1990.

Ο πληθωρισμός στέγης 6,59%, από 6,24% τον προηγούμενο μήνα και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Πληθωρισμός ενοικίου 7,21%, από 6,74% τον προηγούμενο μήνα και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί.

Παράλληλα εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που παρέμεινε σε υψηλά 40 ετών, διαμορφούμενος στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,44%, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,985% και ξεπέρασε για λίγο το 4% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, στο 10,9% επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία – μετρούμενος ως η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους – ήταν +10% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ποσοστό πληθωρισμού σημείωσε άλμα από +7,9% τον Αύγουστο του 2022 και παρέμεινε πάνω από το 7% για επτά μήνες.

«Με +10%, ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο στην ενιαία Γερμανία», αναφέρει ο Dr. Georg Thiel, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, εξηγώντας: «Οι κύριοι λόγοι για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Παρατηρούμε όμως όλο και περισσότερο αυξήσεις τιμών και για άλλα αγαθά, ιδίως για τα τρόφιμα. Επιπλέον, η λήξη του εισιτηρίου των 9 ευρώ στα μέσα μεταφοράς και της έκπτωσης στα καύσιμα έχουν αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σημαντικά και σε μηνιαία βάση, κατά 1,9% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2022.


Απέτυχαν παταγωδώς οι απανταχού αναλυτές

Την απόλυτη αποτυχία των αναλυτών της Wall Street έχουν διαπιστώσει φέτος οι επενδυτές, καθώς ουδείς κατάφερε να προβλέψει το sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη φέτος.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2021 σχεδόν όλοι οι αναλυτές έβλεπαν τον S&P 500 από 4.400 έως 5.300 μονάδες στο τέλος του 2022… αλλά είναι στις 3.600 μονάδες.

Έχοντας αυτό κατά νου, μια χούφτα στρατηγικών αναλυτών έχουν ήδη κοινοποιήσει στους πελάτες τους πού περιμένουν να κατευθυνθεί ο S&P 500 το 2023.

Capital Economics: 3.800 (από 10/7/22) Morgan Stanley: 3.900*, $219 EPS (από 10/3/22)
Citi: 3.900 (από 10/3/22) HSBC: 4.000 (από 10/4/22) Goldman Sachs: 4.000, $234 EPS (από 10/4/22) Credit Suisse: 4.050, $230 EPS (από 10/3/22) UBS: 4.200, $235 EPS (από 10/3/22)

Οι στόχοι αυτοί συνεπάγονται αποδόσεις από 4% έως 15% μέχρι το τέλος του 2023.

Σε γενικές γραμμές, οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν από μικρή έως μηδενική αύξηση των κερδών, ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σημαντικά, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής της.

Είναι απίστευτα δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πού θα βρίσκεται το χρηματιστήριο σε ένα χρόνο. Εκτός από τον αμέτρητο αριθμό μεταβλητών που πρέπει να λάβει υπόψη, υπάρχουν και οι εντελώς απρόβλεπτες εξελίξεις που συμβαίνουν στην πορεία.

Οι στρατηγικοί αναλυτές συχνά αναθεωρούν τους στόχους τους καθώς έρχονται νέες πληροφορίες.

https://radar.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη