4 Δεκ 2022

Τελεσίγραφο της Γερμανίας στις ΗΠΑ: Πάμε για εμπορικό πόλεμο!


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επικρίνει την αμερικανική οικονομική πολιτική αναφορικά με τον αντιπληθωριστικό νόμο (IRA) και ταυτόχρονα προειδοποιεί για εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι ΗΠΑ είναι ο αξιακός μας εταίρος, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια εξαιρετικά.. προστατευτική οικονομική πολιτική», δήλωσε ο Λίντνερ στην «Welt am Sonntag». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επομένως να εκπροσωπήσει τα γερμανικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον και να επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, πρόσθεσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να τονώσει τη δική της οικονομία με ένα ειδικό πακέτο επιδοτήσεων σε βιομηχανίες που παράγουν σε αμερικανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε όμως ουσιαστικά σοβαρές διορθώσεις στον νόμο IRA κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον.

Σε αντίθεση με τη γαλλική οικονομία, ωστόσο, η γερμανική οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την αμερικανική αγορά. «Ως εκ τούτου, η Γερμανία δεν μπορεί να έχει κανένα συμφέρον για έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά πρέπει να βασίζεται στην οικονομική διπλωματία», συνέχισε ο Λίντνερ.

Ο νόμος για τον έλεγχο του πληθωρισμού των ΗΠΑ προβλέπει επιδοτήσεις 369 δισεκατομμυρίων σε πράσινες επενδύσεις για την προστασία του κλίματος. Οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις φόρου συνδέονται με εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα των ΗΠΑ ή παράγουν σε αμερικανικό έδαφος


Το θέμα έθεσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προειδοποίησε ότι ο νόμος θα δημιουργήσει τέτοιες ανισότητες που πολλές εταιρείες δεν θα επενδύουν πλέον στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη