7 Δεκ 2022

Tα εκαναν θαλασσα οι αστυνομικοι,αφησαν ανοιχτη την Σολωνος και καηκε το πελεκουδι...ΜΑΤ πέταξαν χημικά σε εσωτερικό χώρο πολυκατοικίας, ανεγκέφαλοι έσπασαν το μετρό Ομονοίας (εικόνες)


Μια μικρή μειοψηφία, αλλά και οι αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν τα Εξάρχεια φαρ ουέστ το βράδυ της Τρίτης
Με ένταση, χημικά και ένα γενικότερο χάος για το οποίο ευθύνεται και η Αστυνομία, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 14 χρόνια από την στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Πέραν των γνωστών καλοθελητών,που άδραξαν την ευκαιρία της μεγαλειώδους συγκέντρωσης (πληροφορίες κάνουν λόγο για 15.000 συμμετέχοντας), φαίνεται πως και η ΕΛ.ΑΣ. δεν οργάνωσε σωστά το επιχειρησιακό της σχέδιο, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών, διερχόμενων οδηγών από οδούς που έμειναν εσφαλμένα ανοιχτές, αλλά και αντιδράσεων που σίγουρα δεν προσφέρουν στη διατήρηση της τάξης, όπως χημικά σε εσωτερικό χώρο.



Διαδηλωτής στο έδαφος, του προσφέρουν νερό μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών / Φωτογραφία: Eurokinissi

Έτσι, ένταση επικράτησε αργά το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια. Μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Μπενάκη προς τα Εξάρχεια. Στη συμβολή με την οδό Σόλωνος, έβαλαν φωτιά στο οδόστρωμα και σε κάδους.Επεισόδια στα Εξάρχεια, φωτιές σε κάδους στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη

Λίγο μετά τις 20.15, η πορεία βρέθηκε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από το χέρι του ειδικού φρουρού το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008. Λίγο αργότερα, ξέσπασαν επεισόδια με ορισμένους να βάζουν φωτιές σε κάδους και την αστυνομία να απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Law And Order, νεαροί που αποσπάστηκαν νωρίτερα από την πορεία, καθώς διαλυόταν πριν την Ομόνοια, έστριψαν στη οδό Εμ. Μπενάκη όπου άναψαν φωτιές και κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου πέταξαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν τους νεαρούς, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές.

Συγκεκριμένα, έχουν βεβαιωθεί δύο προσαγωγές από ΜΑΤ στα γραφεία ΠΑΣΟΚ, τέσσερις προσαγωγές από την ομάδα ΔΡΑΣΗ στην πλατεία Κάνιγγος, δύο προσαγωγές από ΜΑΤ στην οδό Τζώρτζ. Από το πρωί έχουν γίνει 32 προσαγωγές.

Παράλληλα, ορισμένοι από τους ταραξίες εισέβαλαν στον σταθμό ΗΣΑΠ στην Ομόνοια και προκάλεσαν περιορισμένες φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα και κάμερες ασφαλείας.Ακυρωτικά μηχανήματα σπασμένα στον ΗΣΑΠ Ομονοίας

Λίγο αργότερα, εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την έφοδο ανδρών της ΟΠΚΕ στον σταθμό.


Βίντεο: Αστυνομικοί πετούν χημικά σε πολυκατοικία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και χειρομβίδων κρότου-λάμψης. Ωστόσο, σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών στο Twitter, φαίνεται πως ορισμένοι υπερέβαλαν εαυτόν.

Εικόνες δείχνουν άνδρες της Αστυνομίας να πετούν χημικά σε εσωτερικό χώρο, στην είσοδο πολυκατοικίας.

Το στιγμιότυπο, το οποίο το The Standard δεν είναι σε θέσει να εξακριβώσει αν προέρχεται πράγματι από την αποψινή επιχείρηση δείχνει δύο άνδρες των ΜΑΤ, να πετούν δακρυγόνο στην πολυκατοικία.

Σε άλλες εικόνες, φαίνεται το δακρυγόνο που έχει εκραγεί, στο εσωτερικό της πολυκατοικίας, καθώς και σπασμένα γυαλιά από την τζαμαρία του κτιρίου.


Επιχειρησιακό κενό της Αστυνομίας στα Εξάρχεια

Νωρίτερα, χάος, κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και ταραξιών και αυτοκίνητα κολλημένα στην κυκλοφορία στη Σόλωνος καθώς η Αστυνομία την άφησε ανοιχτή εν μέσω της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Την ώρα που η Τροχαία Αττικής διατυμπάνιζε πως είχε καταρτίσει σχέδιο για τα μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας η εικόνα στη Σόλωνος το βράδυ της Τρίτης αποκαλύπτει το κενό στον σχεδιασμό με δεκάδες οχήματα να είναι κολλημένα και τους οδηγούς να παρακολουθούν άφωνοι τους διαδηλωτές, του αστυνομικούς και τους ταραξίες να τρέχουν ανάμεσά τους.

Από την Αστυνομία είχε απευθυνθεί έκκληση οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του The Standard, η ένταση στα Εξάρχεια έχει περιοριστεί πλέον, μετά τις 22.00 το βράδυ και μάλλον η κατάσταση φαίνεται να εκτονώνεται.

Την ίδια ώρα, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Συνολικά προσήχθησαν 16 άτομα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στην πορεία συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Η πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

H διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η Μάγδα Φύσσα στην πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Πριν διαλυθούν οι διαδηλωτές βρέθηκαν και στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόρπουλος στα Εξάρχεια.

Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, η οποία συνομίλησε σύντομα με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

https://thestandard.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη