2 Φεβ 2023

Η Ελλάδα έχει την 8η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο!


Η Ελλάδα έχει ένα πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ καθώς βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης παγκοσμίως!
Βενζίνη δηλαδή σε τιμές… σαμπάνιας αλλά με μισθούς που χαρακτηρίζονται επιεικώς χαμηλοί.
Δηλαδή αν συνυπολογιστεί αυτός ο παράγοντας, τότε έχουμε την ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ βενζίνη του πλανήτη.


Σημειώνεται ότι η βενζίνη δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται αυτοκίνητο για να πάνε στις δουλειές τους.

Tα στοιχεία προέρχονται από το διεθνές παρατηρητήριο τιμών καυσίμων «globaloilprices.com» με χρονικό σημείο αναφοράς την 30η Ιανουαρίου 2023 και φέρνουν την πατρίδα μας στην όγδοη θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης με 1,919 ευρώ μέση τιμή βενζίνης ανά λίτρο.


Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι επτά ακριβότερες χώρες πάνω από εμάς βρίσκονται –με εξαίρεση την ουσιαστικά διαλυμένη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία-σε σαφώς καλύτερο οικονομικό επίπεδο και οι πολίτες τους διαθέτουν πολύ υψηλότερη αγοραστική δύναμη.

Αν συνυπολογίσουμε τη συγκεκριμένη παράμετρο, τότε κατέχει η πατρίδα μας τον αρνητικό τίτλο της χώρας με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο, πάντα σε σχέση με την καταναλωτική δύναμη των πολιτών της. Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή βενζίνης παγκοσμίως ανερχόταν στις 30 Ιανουαρίου 2023 σε 1,20 ευρώ ανά λίτρο.

Οι 7 χώρες με την ακριβότερη βενζίνη


Η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο σε απόλυτες τιμές είναι το Χονγκ Κονγκ με τιμή 2,711 ευρώ ανά λίτρο, το οποίο ανήκει μεν στην Κίνα ωστόσο λειτουργεί υπό ειδικό οικονομικό καθεστώς και εμφανίζεται χωριστά στον πίνακα.

Στην υπόλοιπη Κίνα κοστίζει πάντως ένα λίτρο βενζίνης κατά μέσο όρο μόνον 1,116 ευρώ, οπότε κατατάσσεται η χώρα αρκετά χαμηλά στη συγκεκριμένη στατιστική.


Πίσω από το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί η Νορβηγία με 2,105 ευρώ το λίτρο, όπου ταξινομούνται περισσότερα ηλεκτρικά παρά συμβατικά οχήματα λόγω των μεγάλων κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Οι υπόλοιπες θέσεις πάνω από την Ελλάδα καταλαμβάνονται από τις Ισλανδία (3η, 2,102 ευρώ το λίτρο), Δανία (4η, 2,039 ευρώ), Μονακό (5ο, 2,016 ευρώ), Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (6η, 1,977 ευρώ, πάμφτωχη χώρα, που ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο και δεν υφίσταται ουσιαστικά ως ενιαίο κράτος) και Φινλανδία (7η, 1,938 ευρώ).

Τη φθηνότερη τιμή βενζίνης συναντάμε στη Βενεζουέλα με μόλις 0,015 ευρώ το λίτρο, στη Λιβύη με 0,029 ευρώ και στο Ιράν με 0,049 ευρώ, δηλαδή και στις τρεις περιπτώσεις φουλάρεις το ρεζερβουάρ ενός μεσαίου μοντέλου με 1 έως 2 ευρώ!


Στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες κυμαίνεται η τιμή της αμόλυβδης γύρω στο 1,40 με 1,50 ευρώ το λίτρο, στην Κύπρο πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,368 ευρώ και στην Τουρκία ανέρχεται η τιμή στα 1,032 ευρώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη