1 Φεβ 2023

Οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ και η κρίση στη λεωφόρο Κατεχάκη


Έντονο ήταν το παρασκήνιο γύρω από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους «απόνερα» που επηρεάζουν ακόμα την αστυνομική «σκακιέρα».

Μάλιστα, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που γνωρίζουν την «ανθρωπογεωγραφία» της Αστυνομίας συσχετίζουν τις κρίσεις με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για σχέσεις μεταξύ αξιωματικών και νονών της νύχτας. «Χρεώνουν», δηλαδή, τις διαρροές σε «δυσαρεστημένους» αξιωματικούς που είδαν την πόρτα της εξόδου. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να συνεχιστούν οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά στους κόλπους του σώματος, σημειώνοντας ότι «το τυχόν υστερόβουλο κίνητρο δεν αποδυναμώνει την ουσία των αποκαλύψεων».

Κατά τη διάρκεια των κρίσεων οι «διχογνωμίες», οι εντάσεις και οι «συγκρούσεις», σε σχέση με την επιλογή προσώπων σε θέσεις-«κλειδιά», έφτασαν σε ανώτατο επίπεδο. Ύστερα από αρκετά χρόνια έγιναν «τεκτονικές» αλλαγές σε κρίσιμες «καρέκλες» ευαίσθητων υπηρεσιών, όπως είναι η Ασφάλεια Αττικής, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από την Ασφάλεια Αττικής, η οποία χειρίζεται όλες τις «βαριές» υποθέσεις ανθρωποκτονιών, εκβιάσεων, ναρκωτικών, ληστειών και άλλων σοβαρών αδικημάτων, μετακινήθηκε ο Δημήτρης Δάβαλος, ο οποίος.. «κατέβηκε» πέντε ορόφους στο κτίριο της ΓΑΔΑ για να υπηρετήσει ως βοηθός του Γαδάρχη. Τη θέση του θα πάρει ο αξιωματικός, Γιάννης Σκούρας.


Αλλαγή στη «μίνι ΕΥΠ»

Όσον αφορά στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, μετά από πολλά χρόνια αποχωρεί ο υποστράτηγος Νίκος Τσέτσικας, ο οποίος αποστρατεύτηκε. Η ΔΙΔΑΠ (ή αλλιώς «μίνι ΕΥΠ») θεωρείται μία από τις πιο κομβικές υπηρεσίες του Σώματος, καθώς κάνει όλες τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων για το σύνολο των υποθέσεων (πλην εγκλημάτων τρομοκρατίας).

Η τρίτη ευαίσθητη υπηρεσία που αλλάζει διοικητή είναι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, που χειρίζεται όλες τις υποθέσεις διαφθοράς με «πρωταγωνιστές» αστυνομικούς και στελέχη σωμάτων ασφαλείας. Ο υποστράτηγος Ηλίας Κοσσυβάκης είδε το δρόμο της «εξόδου», ενώ τη θέση του παίρνει ο Παναγιώτης Πούπουζας. Πρόκειται - σύμφωνα με τους «επαΐοντες» - για απολύτως προσωπική επιλογή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο υπουργός έριξε τα τελευταία 24ωρα «βέλη» προς τον απερχόμενο διοικητή, τονίζοντας ότι δεν τον ενημέρωνε για ποινικές υποθέσεις που χειριζόταν («φωτογραφίζοντας» τις υποθέσεις με τους διαλόγους μεταξύ αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και ανθρώπων της νύχτας).
«Πυκνά σύννεφα» στις σχέσεις Θεοδωρικάκου - Οικονόμου



Για κάποιες από τις επιλογές των αξιωματικών υπήρξε μία «διελκυστίνδα» ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Μάλιστα, στους διαδρόμους της λεωφόρου Κατεχάκη δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «πυκνά σύννεφα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι δεν πέρασε απαρατήρητο ότι κύκλοι του υπουργείου «έσπευσαν» διαρρεύσουν ότι «οι κρίσεις έγιναν με γνώμονα την κάθαρση», φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους αξιωματικούς που «καρατομήθηκαν». Έμπειρα στελέχη του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν, ωστόσο, με νόημα ότι «αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές θα καταλάβει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα…».

Πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μετά τις κρίσεις κατέστη ορατό ότι αξιωματικοί που έχαιραν της απολύτου εμπιστοσύνης του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου «καρατομήθηκαν», κάτι που ενδεχομένως δεν θα συνέβαινε στις ετήσιες τακτικές κρίσεις των προηγούμενων ετών στην Αστυνομία.

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη