26 Μαρ 2023

Γαλλία: «Πόλεμος» στα χωράφια κατά υδατοδεξαμενών και ιδιωτικοποίησης νερού


Mε τον λαϊκό ξεσηκωμό να είναι σε πλήρη εξέλιξη κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που ο Μακρόν πέρασε με πραξικοπηματικό τρόπο, νέο μέτωπο φαίνεται πως άνοιξε για την γαλλική κυβέρνηση, στις νότιες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν χθες σε κινητοποιήσεις εναντίον της κατασκευής υδατοδεξαμενών καθώς εκτιμούν ότι αυτές θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, προκαλώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στη γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μακρόν. Μετά από δέκα συνεχόμενες ημέρες διαδηλώσεων και εκτεταμένων επεισοδίων στο Παρίσι και άλλα αστικά κέντρα της χώρας για το συνταξιοδοτικό, τη «σκυτάλη» έλαβε χθες η επαρχία Σεν- Σολάν, όπου έχει δρομολογηθεί η κατασκευή των νέων υποδομών ύδατος.

Στα επεισόδια ενεπλάκησαν πάνω από 3.000 στρατοχωροφύλακες, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 35 άτομα τραυματίστηκαν, τη στιγμή που οι διαδηλωτές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε 200. Εκτιμάται ότι περίπου 40 τραυματίες είναι σοβαρότερα, με τραύματα στο πρόσωπο και τα πόδια από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών, ενώ πάνω από 10 διαδηλωτές χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι γαλλικές Αρχές προέβησαν σε 11 συλλήψεις, σύμφωνα με το BFMTV, το οποίο μετέδωσε πως σε ελέγχους εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες μαχαίρια, ρόπαλα, τσεκούρια, δοχεία με βενζίνη και άλλα εργαλεία και αντικείμενα. Σημειωτέον ότι στο σημείο της διαδήλωσης, κοντά στο Πουατιέ, είχαν αναπτυχθεί περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και 6.000 διαδηλωτές, ενώ παρόντες ήταν και περίπου 1.000 «ριζοσπαστικοποιημένοι διαδηλωτές». Οι διοργανωτές, από πλευράς τους, υπολόγισαν τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις σε 20.000, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών απέδωσε τα εκτεταμένα επεισόδια σε «ακροαριστερές ομάδες».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη