27 Μαρ 2023

Απειλούνται οι ισχυρές οικονομίες προειδοποιεί το ΔΝΤ - Κίνδυνος για παγκόσμια αναταραχή


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και κάλεσε για συνεχή επαγρύπνηση αν και οι ενέργειες των προηγμένων οικονομιών κατευνάζουν το άγχος της αγοράς.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3% λόγω των «απόνερων» από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νομισματική σύσφιξη.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζήτησε επιφυλακή απέναντι στην ακόμη «αυξημένη αβεβαιότητα» που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την πτώχευση της καλιφορνέζικης Silicon Valley Bank (SVB) στις 10 Μαρτίου που δημιούργησε ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Το πρώτο θύμα στην Ευρώπη υπήρξε η Credit Suisse, η διάσωση της οποίας επιτεύχθηκε με την αναγκαστική εξαγορά της από την Union des Banques Suisses την περασμένη Κυριακή.

«Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση.

«Οι πολιτικοί παράγοντες έλαβαν αποφασιστικής σημασίας μέτρα απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια της ομιλίας της. «Τα μέτρα αυτά άμβλυναν σε κάποιον βαθμό τις εντάσεις στις αγορές, αλλά η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή», είπε.

Η εξαγορά της Credit Suisse υπό την «αιγίδα» των ελβετικών αρχών, όπως και τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για την βελτίωση της πρόσβασης στην ρευστότητα επέτρεψαν την αποφυγή του κλίματος πανικού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η επιστροφή της σταθερότητας στις αγορές.
Λουίς ντε Γκίντος: Στη σκιά της τραπεζικής θύελλας οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Ο τραπεζικός τομέας «διανύει μια περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας», κάτι το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για ανάληψη δεσμεύσεων όσον αφορά την συνέχεια της πολιτικής επιτοκίων. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του Business Post.

«Το ερώτημα τώρα είναι πώς τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την Credit Suisse θα επηρεάσουν την οικονομία της ευρωζώνης», σημείωσε ο ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Τόνισε ακόμη ότι το κύριο μέλημα της ΕΚΤ όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την κατάρρευση Credit Suisse είναι η κατάσταση των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, οι οποίες αυξάνονται ως ποσοστό του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά στην Ευρώπη και έχουν αναλάβει πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των ετών με τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

«Δεν εποπτεύουμε τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Αλλά είναι διασυνδεδεμένα με τις παραδοσιακές τράπεζες που εποπτεύουμε, και γι’ αυτό εξετάζουμε και αυτόν τον τομέα», είπε.

Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική από την οικονομική κρίση του 2008, καθώς οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, υπογράμμισε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Ο κορυφαίος τραπεζίτης είπε, ακόμη, ότι θέλει μια «έγκαιρη» επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι αύριο, αλλά πρέπει να είναι εντός του ορίζοντα προβολής μας, που είναι μια περίοδος δύο ετών», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η τροχιά του πληθωρισμού είναι πολύ πιο σημαντική από το να αγγίξουμε απλώς τον στόχο του 2%».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πρόκειται να υποχωρήσει αρκετά γρήγορα μέσα στους επόμενους έξι έως επτά μήνες καθώς αρχίζουν τα φαίνεται η επίδραση της βάσης σύγκρισης. Η πτώση των τιμών της ενέργειας, η μείωση των σημείων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς και η καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων παίζουν από κοινού ρόλο.

«Είμαι θετικός για την πτώση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού», είπε ο ντε Γκίντος. «Για να επιτύχουμε τον στόχο μας, πρέπει επίσης να αρχίσει να επιβραδύνεται και ο δομικός πληθωρισμός».

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή είναι πιθανό να δείξουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – ο οποίος αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – έφτασε σε νέο ρεκόρ τον Μάρτιο, παρόλο που ο συνολικός πληθωρισμός βρίσκεται σε ρυθμό απότομης πτώσης.

«Είναι πολύ δύσκολο να συγκλίνει κανείς προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο χωρίς σαφή πτώση του δομικού πληθωρισμού», είπε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Οι τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να καταγράφουν πτώση στα χρηματιστήρια κατά την διάρκεια της Παρασκευής.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς την Παρασκευή δεν κατόρθωσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή από την Οτάβα του Καναδά ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι δεν βλέπει ότι τα πράγματα βρίσκονται κοντά σε σημείο έκρηξης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι χρειάζεται «λίγος χρόνος για να ηρεμήσει η κατάσταση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη