21 Μαρ 2023

Ποιος εκπαιδεύει κατασκόπους για τον Πούτιν;


Τη στιγμή που σε Ελλάδα και Ευρώπη γίνεται λόγος για δίκτυο πρακτόρων στην υπηρεσία του Κρεμλίνου, στη Βρετανία, πρώην κατάσκοποι της Scotland Yard, βετεράνοι πεζοναύτες, απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί -η αφρόκρεμα της βρετανικής άμυνας- προσλαμβάνονται από πανίσχυρες εταιρείες πληροφοριών που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αυταρχικά κράτη, επιχειρήσεις και φορείς που συνδέονται και με τη Ρωσία του Πούτιν.

Αυτό συμπεραίνει έρευνα των «The Sunday Times» και του «Bureau of Investigative Journalism» αποκαλύπτοντας ένα όργιο αναθέσεων από εταιρείες πληροφοριών σε έμπειρους πρώην πράκτορες, για να παρακολουθούν και να συγκεντρώνουν στοιχεία, με βρώμικα μέσα, προκειμένου να βοηθήσουν τους πελάτες τους να κερδίσουν δικαστικές μάχες πολλών εκατομμυρίων λιρών.


Τα παραπάνω πρώην στελέχη των βρετανικών αρχών τα πλησιάζουν εταιρείες, σαν την διαβόητη Diligence International LLC, η οποία -σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα- παρέχει υπηρεσίες (πχ πληροφορίες) σε πελάτες, όπως αυταρχικά κράτη, ολιγάρχες και επιχειρήσεις μαμούθ.

Στη συνέχεια, οι άριστα εκπαιδευμένοι πρώην υπάλληλοι του Στρατού ή των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, δουλεύουν με παράνομα μέσα, χρεώνοντας τους πελάτες τους με πάνω από 800 λίρες την ώρα!

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί οι ανεξέλεγκτοι ιδιωτικοί -πλέον- πράκτορες κατασκοπεύουν και ακολουθούν τους αντιπάλους, τοποθετούν κρυφούς πομπούς σε αυτοκίνητα, κάνουν ψεύτικες συνεντεύξεις για δουλειά, χακάρουν emails, κλέβουν ιδιωτικά έγγραφα από κάδους, ενώ παρουσιάζονται δημοσίως ως μέλη της οικογένειας του στόχου και πληρώνουν μάρτυρες που καταθέτουν σε δικαστήρια.

Έτσι, συγκεντρώνουν πολύτιμα δεδομένα και στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσουν οι πελάτες σε δικαστήρια και να κερδίσουν τεράστιας σημασίας υποθέσεις.
Υπηρετούν κράτη που υποστηρίζονται από τον Πούτιν

O συντηρητικός πρώην υπουργός Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξε πως τα πρώην μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται εμπορικά τις δεξιότητές τους με αυτόν τον τρόπο.

«Τα μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει τώρα να υποχρεωθούν να αναλάβουν τη δέσμευση ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες ενάντια στα συμφέροντα του βρετανικού κράτους. Εάν το κάνουν, θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις τους», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι πρώην μέλη των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας χρησιμοποιούν τις μυστικές δεξιότητες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν με έξοδα των φορολογουμένων για να βοηθήσουν μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία που βρίσκεται υπό ποινική έρευνα. Αυτό επιτρέπει τέτοιας κλίμακας παραβιάσεις του νόμου, υπονομεύοντας τη βρετανική δικαιοσύνη, που σπάνια έχει δει στο παρελθόν σε αυτή τη χώρα».
Δεν θα πάρετε σύνταξη

Ο βουλευτής των Εργατικών Νταν Τζάρβις, βετεράνος του σώματος των αλεξιπτωτιστών, δήλωσε πως: «Πρώην Βρετανοί στρατιωτικοί, που έχουν εκπαιδευτεί σε μυστικές επιχειρήσεις με έξοδα των φορολογουμένων για την προστασία του κοινού, δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται εμπορικά αυτές οι δεξιότητες με τη χρήση τους για την προώθηση των συμφερόντων ενός αυταρχικού κράτους. Αυτοί οι βετεράνοι διατρέχουν τον κίνδυνο να αμαυρώσουν την περήφανη φήμη των ενόπλων μας δυνάμεων με το να γίνουν πράκτορες ενός κράτους που υποστηρίζεται από τη Ρωσία του Πούτιν».
Ποια είναι η Diligence

Η Diligence ιδρύθηκε πριν από από 20 χρόνια από τον Nick Day, πρώην αξιωματικό της MI5 ενώ ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τότε ήταν ο γηραιός Ουίλιαμ Γουέμπστερ, πρώην διευθυντής τόσο του FBI όσο και της CIA. Στο παρελθόν, ο Ουίλιαμ είχε δηλώσει πώς η Diligence στρατολογεί πολλούς από τους υπαλλήλουος της από τους Royal Marine Commando ή το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών – που είναι γνωστό ότι παρέχουν πολλούς από τους στρατιώτες στις μονάδες ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας, όπως η SAS.

Ο Ουίλιαμ είχε υποστηρίξει ότι αυτοί οι επίλεκτοι στρατιώτες στρέφονταν στον ιδιωτικό τομέα επειδή οι αμοιβές στις ένοπλες δυνάμεις ήταν «αστείες». Είπε: «Αποφασίζουν να φύγουν επειδή έχουν τυφλωθεί από τα χρήματα και βλέπουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος» και πρόσθεσε «πως στον Στρατό περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας κάνοντας μαθήματα. Τώρα μπορούν να τα κάνουν πραγματικά».

Το 2010, η Diligence προσλήφθηκε για να εργαστεί για το Κατάρ για να κατασκοπεύσει τους αξιωματούχους της FIFA και μια αντίπαλη υποψήφια ομάδα πριν από την ψηφοφορία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Αργότερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των Bureau of Investigative Journalism και the Sunday Times, η εταιρεία προσλήφθηκε από την εξορυκτική εταιρεία ENRC –που λαμβάνει ρωσική χρηματοδότηση- για να κατασκοπεύσει έναν πρώην δικηγόρο της, τον οποίο υποπτευόταν ότι διέρρεε ευαίσθητα έγγραφα στις αρχές και τα ΜΜΕ. Η εταιρεία ανήκε στην κυβέρνηση του Καζακστάν και στις οικογένειες τριών δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών που έκαναν περιουσίες από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων στην πρώην ΕΣΣΔ. Η εταιρεία διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Μητρική εταιρεία της ENRC θα συνέχιζε να ξοδεύει 400 εκατομμύρια λίρες για «αμοιβές και άλλα έκτακτα δικαστικά έξοδα», συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης πρακτόρων και περισσότερων από δώδεκα δικηγορικών γραφείων για να κερδίσουν μία μόνο υπόθεση!

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Sunday Times και Bureau of Investigative Journalism ανάγκασαν τη Βουλή των Κοινοτήτων να επεξεργαστεί ένα νομοσχέδιο -που κατατέθηκε τον Ιανουάριο- που θα ρυθμίζει για πρώτη φορά τον κλάδο των ιδιωτικών παρακολουθήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη