20 Μαρ 2023

Απώλειες στην Ασία παρά την εξαγορά της Credit Suisse - 3% χάνει το Χονγκ Κονγκ


Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ασιατικές αγορές λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,25 δισ. δολαρίων.


Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων (108 δισ. δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS, αλλά και εγγύηση από το κράτος για πιθανές ζημιές. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορηγεί στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων για την ανάληψη ενδεχόμενων ζημιών από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που η UBS αναλαμβάνει ως μέρος της συναλλαγής, εφόσον τυχόν μελλοντικές απώλειες υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Μεγάλες οι απώλειες στο Χονγκ Κονγκ

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο Hang Seng που υποχωρεί κατά 3% ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng χάνει 3,37%.

Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι τα υποκαταστήματα της Credit Suisse θα ανοίξουν ως συνήθως.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι οι δραστηριότητες της Credit Suisse στην πόλη θα συνεχιστούν ως συνήθως, μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι στο Χονγκ Κονγκ λειτουργούν για λογαριασμό της Credit Suisse ένα υποκατάστημα και δύο αδειοδοτημένες εταιρείες.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι "οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στα υποκαταστήματα και τις υπηρεσίες διαπραγμάτευσης που παρέχονται από την Credit Suisse για τις αγορές μετοχών και παραγώγων του Χονγκ Κονγκ". "Τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα", επεσήμαναν οι ρυθμιστικές αρχές.


Στα ταμπλό τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η τράπεζα HSBC που χάνει 6,51%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,3% και ο Shenzhen Component χάνει 0,27%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού ενός και πέντε ετών στο 3,65% και 4,3% αντίστοιχα.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε 1,38%, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι το τραπεζικό σύστημα στη χώρα είναι "αναμφισβήτητα" ισχυρό ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 1,42%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρεί κατά 0,67%.

https://www.capital.gr/diethni/3705033/apoleies-stin-asia-para-tin-exagora-tis-credit-suisse-3-xanei-to-xongk-kongk
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη