8 Ιουν 2023

''Κομβικό'' σημείο η Αλεξανδρούπολη! Για ποιον λόγο 5 πρέσβεις, ΗΠΑ, Βουλγαρίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας & Ουκρανίας βρέθηκαν εκεί;

 


Η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την επίσκεψη στην περιοχή 5 κορυφαίων Πρέσβεων, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Σύμφωνα με την στήλη

''Βηματοδότης'' της εφημερίδας το ''Βήμα'', πέντε πρέσβεις ΗΠΑ,  Βουλγαρίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας και συγκεκριμένα ο Ελληνοαμερικανός κ.Τσούνης, συνοδευόμενος από  τον Πρέσβη της Βουλγαρίας Valentin Poriazov, τον Πρέσβη της Μολδαβίας Andrei Popov, τον Πρέσβη της Ουκρανίας Shutenko Sergii και την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας, Adriana Ciamba, επισκέφθηκαν το λιμάνι για να ενημερωθούν για τον «κάθετο διάδρομο». Τον διάδρομο δηλαδή που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ουκρανία, παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια.

Πρόκειται για έναν διάδρομο εξαιρετικά σημαντικό, τώρα με τις εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο. Ήταν και ένα πλοίο στο λιμάνι, μισθωμένο από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις που ξεφόρτωνε πολεμικό υλικό. Τους πρέσβεις ενημέρωσαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει και ένα αμερικανικό, από αυτά που έρχονται συνήθως, τα θηριώδη, που φορτώνουν ή ξεφορτώνουν άρματα μάχης και ελικόπτερα.

Δεν ήταν καθόλου τυπική η επίσκεψη, αναφέρει η στήλη ''Βηματοδότης''. Ήθελαν να μάθουν τα πάντα ακόμα και για το θέμα του LNG. Στο λιμάνι όμως κάθισαν περισσότερο. Συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των υποδομών, των διαδρομών και δικτύων που συνδέουν την Ελλάδα, με τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης τους έκανε το τραπέζι, σε μια ταβέρνα στον Αι Γιώργη. Αυτή τη φορά συναντήθηκε με όλους για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, όπως την προηγούμενη φορά. Έτσι συναντήθηκε: Με περιφερειάρχη, με δήμαρχο ακόμα και με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Είπαν ότι θα ξαναέρθουν, ότι ο «κάθετος διάδρομος» θα πρέπει να προχωρήσει κάτι που θα βοηθήσει σε αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης γίνεται μέρα με την μέρα σταθμός ξένων πρεσβειών. Τις προάλλες το επισκέφθηκε και ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, δηλώνοντας (με διπλωματικό τρόπο) ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την κομψότητα της πόλης. Κατά την επίσκεψη του συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Οι βρετανοί έχουν δημιουργήσει σταθμό στην περιοχή, το ίδιο και οι Ιταλοί και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

https://fonaklas.blogspot.com/2023/06/5_0904241681.html


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη