11 Ιουν 2023

Aντιμέτωπος με 37 κακουργήματα και 100 χρόνια φυλακή ο Trump – Tι απαντά ο πρώην πρόεδρος

 


Οι κατηγορίες σχετίζονται με τον χειρισμό μυστικών εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το «σκανδαλώδες» κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump αποσφραγίστηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τον πρώην πρόεδρο βαρύνουν 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Αυτές οι κατηγορίες σχετίζονται με τον χειρισμό μυστικών εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Μεταξύ της κρύπτης των εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του Trump στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν εξαιρετικά ευαίσθητοι φάκελοι σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών.
«Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον στο Οβάλ Γραφείο που δεν καταλαβαίνει την έννοια της λέξης εμπιστευτικό ή απόρρητο. Κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου».
Το 49σέλιδο κατηγορητήριο κατηγορεί τον Trump ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει.
Και όπως φαίνεται, ο Donald Trump κινδυνεύει με 100 χρόνια φυλακή.
Ο Trump τέθηκε υπό ποινική έρευνα την άνοιξη του 2022, αφού το FBI ειδοποιήθηκε ότι βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στα 15 κουτιά με κυβερνητικά αρχεία που έδωσε στην Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Αρχειοθηκών (NARA), μετά από πολύμηνες προσπάθειες της NARA να ανακτήσει έγγραφα που η υπηρεσία πίστευε ότι έλειπαν.
Το κατηγορητήριο εκτιμά ότι η δίκη του Τραμπ θα διαρκέσει από 21 έως 60 ημέρες.To κατηγορητήριοΣύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Trump, ως πρόεδρος, «είχε νόμιμη πρόσβαση σε ευαίσθητα απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, συγκέντρωνε εφημερίδες, αποκόμματα από τον Τύπο, επιστολές, σημειώσεις, κάρτες, φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα και άλλα υλικά σε χαρτόκουτα που φυλούσε στον Λευκό Οίκο.
Μεταξύ των εγγράφων που αποθήκευσε ο Trump στα κουτιά του ήταν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα.
Τα απόρρητα έγγραφα που αποθήκευε στα κουτιά του περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ξένων χωρών, πυρηνικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανές ευπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση και σχέδια για πιθανά αντίποινα ως απάντηση σε ξένη επίθεση.
Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τις εξωτερικές σχέσεις, την ασφάλεια του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και τις ανθρώπινες πηγές, αλλά και τη συνεχή βιωσιμότητα των ευαίσθητων μεθόδων συλλογής πληροφοριών».
Ο ειδικός εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι ο Trump αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα σε άλλους τον Ιούλιο του 2021 στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ και μία φορά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2021.
«Τον Ιούλιο του 2021, στο Trump National Golf Club στο Bedminster, New Jersey (The Bedminster Club), κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνάντησης με έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο μέλη του προσωπικού του, ο Trump έδειξε και περιέγραψε ένα σχέδιο επίθεσης που όπως είπε ότι είχε προετοιμαστεί για αυτόν από το Υπουργείο Άμυνας και έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.
Eίπε στα άτομα ότι το σχέδιο ήταν άκρως εμπιστευτικό και μυστικό.
Ο Τrump είπε επίσης ως πρόεδρος “θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει” και “Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά αυτό είναι ακόμα μυστικό”».
Ο ειδικός εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι ο Trump «προσπάθησε να παρεμποδίσει τις έρευνες του FBI και του Μεγάλου Ενόρκου και να αποκρύψει τη συνεχιζόμενη διατήρηση απόρρητων εγγράφων».
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Trump πρότεινε επίσης στον δικηγόρο του «να κρύψει ή να καταστρέψει έγγραφα που ζητούσε η κλήτευση του μεγάλου ενόρκου» και ζήτησε από τον βοηθό του -τον κατηγορούμενο Nauta- να «μετακινήσει κουτιά με έγγραφα»

Truth Social…

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρώην πρόεδρος Trump κατηγορείται για τη διακράτηση απόρρητων εγγράφων…
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ…
Σύμφωνα με τον κ. Trump, «η διεφθαρμένη κυβέρνηση του Biden ενημέρωσε τους δικηγόρους μου ότι κατηγορούμαι πιθανώς για το σκάνδαλο με τα κιβώτια, παρά το γεγονός ότι ο Joe Biden έχει 1.850 κιβώτια στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, επιπλέον κιβώτια στην Τσάιναταουν της Ουάσινγκτον, και περισσότερα κιβώτια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ενώ τα έγγραφά του είναι ερριμένα παντού στο πάτωμα του γκαράζ όπου σταθμεύει την Corvette του, “προστατευμένα” μόνο από μια γκαραζόπορτα που είναι αρκετά λεπτή και συχνά ανοιχτή.
Έχω κληθεί να εμφανιστώ στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, στις 3 μ.μ.
Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έλαβε πολύ περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε πρόεδρο στην Ιστορία της χώρας μας και αυτήν τη στιγμή προηγείται, με διαφορά, όλων των υποψηφίων του, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικανών, στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2024. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Πράγματι, αυτή είναι μια ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΜΕΡΑ για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Είμαστε μια χώρα που βρίσκεται σε σοβαρή και ραγδαία παρακμή, αλλά μαζί θα καταφέρουμε να Κάνουμε Την Αμερική Μεγάλη Ξανά!»

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι

Δύο δικηγόροι που εκπροσώπησαν τον Donald Trump τους μήνες πριν ο πρώην πρόεδρος κατηγορηθεί παραιτήθηκαν.
Οι δικηγόροι, Jim Trusty και John Rowley, δεν εξήγησαν γιατί παραιτήθηκαν, παρά μόνον εξέδωσαν μια κοινή δήλωση ότι «αυτή είναι μια λογική στιγμή» να το πράξουν, δεδομένης των κατηγοριών που απήγγειλε την Πέμπτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι.
Ο Trusty και ο Rowley δήλωσαν επίσης ότι δεν θα εκπροσωπούν πλέον τον Trump σε μια εκκρεμή ομοσπονδιακή ποινική έρευνα που αφορά τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον πρόεδρο Joe Biden.
Σημειώνεται πως ο Trusty είχε κάνει πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές το απόγευμα της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής για να συζητήσει το κατηγορητήριο του Τραμπ υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρου του.

www.bankingnews.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη