6 Ιουν 2023

Γενικά, οι πολιτικοί να μένετε στα λόγια. Όταν κακοποιείτε νούμερα πονάνε τα μάτια μας.

 

Gregory Farmakis

Ο κ. Σκέρτσος έχει ένα θέμα με τους παρονομαστές και τους δείκτες, το ξέρουμε από τότε που μετρούσε πυροσβεστικά μέσα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, λες και σκοπός τους είναι να καταβρέχουν ανθρώπους. Εδώ μετράει την φορολογική επιβάρυνση του ΦΠΑ ...στην

«κατανάλωση» σε απόλυτα νούμερα (!) λες και η επιβάρυνση είναι ανεξάρτητη του εισοδήματος. Πέραν φυσικά ότι και αυτήν την μετράει εξόφθαλμα λάθος, λάθος σε αριθμητική δημοτικού. Καλά, για να μην πούμε για την φθίνουσα οριακή αξία του χρήματος, ότι άλλη αξία έχει το τελευταίο ευρώ που έχεις όταν βγάζεις 600 τον μήνα, και άλλη όταν βγάζεις πχ 5.000, γιατί αυτά είναι δύσκολες έννοιες αν δεν ξέρεις οικονομικά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν για παράδειγμα:
- Τα 36,4€ του κ. Σκέρτσου για ένα ενδεικτικό εισόδημα πχ 1000€ είναι επιβάρυνση 3,64%
- Τα 70€ για ένα εισόδημα πχ 3.000, είναι επιβάρυνση 2,33%
- Τα 105€ για ένα εισόδημα πχ των 5.000 είναι 2,1%
Πέραν του ότι τα 36,1€ έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία όταν βγάζεις 1.000 απ'όση έχουν τα 105 € όταν βγάζεις 5.000, αλλά είπαμε αυτά είναι για προχωρημένους.
Εννοείται ότι στο παράδειγμά μου περιλαμβάνω και το φθίνον ποσοστό του εισοδήματος που πηγαίνει σε κατανάλωση ειδών διατροφής όσο αυξάνει το εισόδημα Εκτός αν ο κ. Σκέρτσος πιστεύει ότι οι ότι οι πλούσιοι τρώνε τόσο περισσότερο όσο βγάζουν.
Είχα πει να μην ασχοληθώ, αλλά για κάποιους αυτά είναι η επιστήμη μας και η δουλειά μας, και δεν μπορούν να μένουν έτσι αναπάντητα στην δημόσια συζήτηση, είναι για μερικούς από εμάς θέμα επιστημονικής δεοντολογίας. Γενικά, οι πολιτικοί να μένετε στα λόγια. Όταν κακοποιείτε νούμερα πονάνε τα μάτια μας.

https://fonaklas.blogspot.com/2023/06/blog-post_916.html

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη