1 Σεπ 2023

Η Σερβία ακυρώνει την άδεια παραμονής Ρώσου ακτιβιστή λόγω αντιπολίτευσης στον Πούτιν


Οι σερβικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια παραμονής του Γιεβγκένι Ιρζάνσκι, του Ρώσου πολίτη που διοργάνωσε αντιπολεμικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σερβία, ανακοίνωσε η οργάνωση Ρωσικής Δημοκρατικής Κοινωνίας.


Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά αποφάσεων που έχουν λάβει οι αρχές κατά των Ρώσων μεταναστών που αντιτίθενται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο Ιρζάνσκι, ο οποίος εργάζεται ως διοργανωτής εκδηλώσεων στη Σερβία από το 2022, έλαβε πρόσφατα άδεια μακροχρόνιας διαμονής στη Σερβία. Η σύζυγός του είχε λάβει την ίδια άδεια.

Στις 28 Αυγούστου, προσκλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και ανακρίθηκε από υπάλληλο του υπουργείου σχετικά με τις δραστηριότητές του ως διοργανωτής συναυλιών. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος άφησε τον Ιρζάνσκι να περιμένει και επέστρεψε αργότερα για να του πει ότι είχε ανακληθεί η άδεια διαμονής του.

Δεν του δόθηκε λόγος για την απόφαση, αλλά ο Ιρζάνσκι έλαβε μια επιστολή για υπογραφή, η οποία υποδηλώνει ότι αποτελούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Σερβίας», ανέφερε η Ρωσική Δημοκρατική Κοινωνία με έδρα το Βελιγράδι.

Ο Ιρζάνσκι έλαβε μια εβδομάδα προθεσμία για να φύγει από τη Σερβία και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα για ένα χρόνο.


Σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, δήλωσε η Ρωσική Δημοκρατική Κοινωνία. Ο Ιρζάνσκι είπε στο Radio Free Europe ότι το έργο του, αλλά και η στάση του για τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας, ήταν οι λόγοι που οι αρχές στη Σερβία ακύρωσαν την άδεια παραμονής του.

«Οι περισσότεροι Ρώσοι μουσικοί βρίσκονται στη μαύρη λίστα στη Ρωσία και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν εκτός Ρωσίας γιατί αν πάνε στη Ρωσία, πιθανότατα θα φυλακιστούν λόγω των απόψεών τους για τον πόλεμο και για τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε.

«Οι θέσεις μου για αυτό είναι ξεκάθαρες, είμαι ενάντια στην πολιτική του Πούτιν εντός και εκτός Ρωσίας».

Άλλοι Ρώσοι που επέκριναν το Κρεμλίνο ή τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας παραπονέθηκαν ότι παρενοχλήθηκαν από τις αρχές της Σερβίας, ο πρόεδρος της οποίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν παρά την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στο Κρεμλίνο. το Βελιγράδι, ωστόσο, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Νατάσα Τούσκεβιτς, πρώην δημοσιογράφος του ρωσικού φοιτητικού περιοδικού Doxa – η οποία επέκρινε δημόσια τους Ρώσους αξιωματούχους – κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι την κράτησαν για περίπου 40 ώρες στο αεροδρόμιο ‘Nikola Tesla’ του Βελιγραδίου, αφού της αρνήθηκαν την είσοδο στο κράτος. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην κατοικία της στη Μάλτα.


Τον Ιούλιο, η Σερβία δεν παράτεινε την προσωρινή άδεια παραμονής του αντιπολεμικού ακτιβιστή Βλαντιμίρ Βολοχόνσκι.

Εν τω μεταξύ, δύο εβδομάδες πριν από αυτό το γεγονός, οι σερβικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στον Ρώσο Peter Nikitin, ο οποίος μαζί με τον Βολοχόνσκι είχαν βοηθήσει στην ίδρυση της Ρωσικής Δημοκρατικής Κοινωνίας, η οποία είναι μια ένωση για τους Ρώσους εξόριστους στη Σερβία, γράφει η σερβική Vaseljenska.



The Hellenic Information Team