1 Σεπ 2023

Στη Λουτεΐνη βρίσκεται η λύση για πιο ευκίνητο και «νεανικό» εγκέφαλο!


Η υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης, μιας ένωσης που παράγεται από φυτά, φαίνεται να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των ΗΠΑ, καθώς τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενα αποτελέσματα που συνδέουν αυτή τη θρεπτική ουσία με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Στοιχεία μελέτης που εμφανίζεται στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience δείχνουν ότι η γνωστική γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία είναι λιγότερο διακριτή στους ενήλικες οι οποίοι αυξάνουν την πρόσληψη πράσινων και φυλλωδών λαχανικών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών πιστεύει ότι αυτή η συνήθεια ενισχύει τον εγκέφαλο στην πρώιμη έως μεσαία περίοδο της ενηλικίωσης ενός ατόμου, δηλαδή πριν από την έναρξη της γήρατος.

«Τώρα υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος για να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά και τα αβοκάντο», δήλωσε ο Δρ Naiman Khan, καθηγητής Κινησιολογίας και Κοινωνικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Urbana-Campaign του Illinois.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν και με άλλους τρόπους την υγεία, αλλά τα δεδομένα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι μπορεί να παρουσιάζουν και γνωστικά οφέλη.»

Πέρα από τα οφέλη για τον εγκέφαλο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συμβάλουν στην οφθαλμική λειτουργία και προστατεύουν από ασθένειες καθώς η λουτεΐνη συσσωρεύεται στο μάτι όπως και στον εγκέφαλο. Αυτή η παρατήρηση επιτρέπει στους ερευνητές να μετρήσουν τα επίπεδα του πρωτογενούς αυτού καροτενοειδούς στον εγκέφαλο χωρίς να βασίζονται σε επεμβατικές τεχνικές. Ο ρόλος του στην εργασιακή μνήμη, τις διάφορες επεξεργασίες, τη λειτουργία αλλά και την ταχύτητα με την οποία τις πραγματοποιεί ο εγκέφαλος, έχει από καιρό γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους ειδικούς, επειδή η λουτεΐνη είναι μια θρεπτική ουσία που το σώμα δεν μπορεί να παράξει από μόνο του. Η αύξηση των επιπέδων των θρεπτικών συστατικών είναι συνεπώς ζήτημα αύξησης της πρόσληψης μέσω διατροφικών μέσων.

Η μελέτη περιελάμβανε δείγμα από 60 υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών. Οι επιστήμονες μέτρησαν την λουτεΐνη στα μάτια των συμμετεχόντων αφού τους έβαλαν να κοιτάξουν σε ένα μηχάνημα και κατέγραψαν την αντίδρασή τους σε ένα φως το οποίο τρεμόπαιζε. Στη συνέχεια, με τη χρήση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής, οι συγγραφείς μετρούσαν τη νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ενώ οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν μια εργασία που τους δόθηκε και η οποία απαιτούσε προσοχή.


«Η νευρο-ηλεκτρική υπογραφή των συμμετεχόντων που είχαν μεγαλύτερη ηλικία αλλά και υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης έμοιαζε πολύ περισσότερο με αυτή των νεότερων ομολόγων τους σε σύγκριση με εκείνη των συνομηλίκων τους που είχαν όμως μικρότερα επίπεδα λουτεΐνης», σχολίασε η Anne Walk, μια από τους συγγραφείς της μελέτης. «Η λουτεΐνη φαίνεται να έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο, δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης ήταν σε θέση να ασχοληθούν σε βάθος και να χρησιμοποιήσουν περισσότερους γνωστικούς πόρους για να ολοκληρώσουν το έργο», πρόσθεσε η Walk.

Ένα σημείο που πρέπει να τονισθεί είναι ο τρόπος επιλογής των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν σε νέους έως μεσήλικες ενήλικες για να δουν αν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτών με υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης. Προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι παρουσίαζαν ήδη μια γνωστική παρακμή.

«Θέλουμε να καταλάβουμε πώς επηρεάζει η διατροφή τις γνωστικές λειτουργίες καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής», εξήγησε η Walk. «Εάν η λουτεΐνη μπορεί να προστατεύσει από την παρακμή, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη σε εκείνο το σημείο της ζωής τους που θα έχουν και το μέγιστο όφελος».

Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi