20 Σεπ 2023

Στο «κόκκινο» ξανά τα νησιά στο Αιγαίο: Με κουκούλες περνάνε οι δουλέμποροι τους μετανάστες (Φωτογραφικά ντοκουμέντα)


Το ρεκόρ μεταναστευτικών ροών στη Λαμπεντούζα έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές Αρχές, που «βλέπουν» τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών να αγγίζουν στη γειτονική χώρα τις 6.000 σε μία ημέρα.


Συναγερμός όμως έχει σημάνει και,,,στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν ημέρες που φτάνουν από τον Έβρο και τα νησιά σε ελληνικό έδαφος εκατοντάδες άνθρωποι, με τα κέντρα υποδοχής και τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής να αγγίζουν τα όριά τους.


Στο «κόκκινο» Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Κως, Χίος

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Λέσβος, η Ρόδος, η Σάμος, η Κως και η Χίος. Μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έφτασαν στη χώρα μας 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού ότι φέτος θα καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση στις ροές θα είναι αισθητή σε σχέση με πέρυσι και «χαοτική» σε σχέση με το 2021. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αφίξεις το 2022 ήταν περίπου 18.000 ενώ φέτος ήδη από το Σεπτέμβριο έχουν ξεπεράσει τις 23.000.

Την ίδια ώρα, το iEidiseis δημοσιεύει εικόνες που αποτυπώνουν φωτογραφικά την κατάσταση, μέσα από υλικό που αποκαλύπτει ότι οι διακινητές αλλάζουν διαρκώς τακτική χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους. Από τις εικόνες προκύπτει μία νέα πρακτική των διακινητών να σκεπάζουν με πανιά ή μεγάλα σεντόνια τους μετανάστες για να τους κρύβουν.

Ενδεικτικές είναι και οι φωτογραφίες με τους ανθρώπους που βγαίνουν σε οργανωμένη παραλία ελληνικού νησιού, οι οποίες θυμίζουν στιγμιότυπα του παρελθόντος όταν η κατάσταση ήταν οριακή.








Συναγερμός για αύξηση μεταναστευτικών ροών



Ένας παράγοντας που διαδραματίζει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, σημαντικό ρόλο στην έξαρση της δράσης των διακινητών, σχετίζεται με την επιπλέον «χαλαρότητα» που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές Αρχές απέναντι στους διακινητές. Στη διάθεση των ελληνικών Αρχών βρίσκονται στοιχεία από πολλά και διαφορετικά περιστατικά που κατατείνουν σε αυτό το συμπέρασμα. Στο Αιγαίο η τουρκική Ακτοφυλακή κάνει πως δεν… βλέπει τις λέμβους που πλέουν στα τουρκικά θαλάσσια ύδατα.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη. Το θέμα έχει διεθνείς καταστάσεις, από την αναταραχή στο Σαχέλ στην Αφρική, την κατάσταση στην Τουρκία, μέχρι την παγκόσμια μεταπανδημική κρίση».
Το μεταναστευτικό στη Λέσβο δεν λύθηκε

Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στα «κόκκινα» νησιά είναι το παρακάτω απόσπασμα από κείμενο του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλη Ροδόπουλου: «Οι καθημερινές αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαμόγελα….οι εικόνες των τελευταίων εβδομάδων επαναφέρουν άσχημες θύμησες του πρόσφατου παρελθόντος και πολύ φοβάμαι ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα…τα πρώτα «μηνύματα» είναι δυσοίωνα και το μέλλον προβλέπεται δύσκολο.

Το χειρότερο όλων είναι ότι οι περισσότεροι κλείνουν τα μάτια και κάποια στιγμή θα παριστάνουν τους έκπληκτους από το μέγεθος του προβλήματος. Το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Λέσβο δε λύθηκε, απλά για λίγα χρόνια υπήρξε ύφεση των μεταναστευτικών ροών…. όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την επίλυση του. Εμπειρία, γνώσεις και ικανότητες υπάρχουν. Ελπίζω να υπάρχει και η διάθεση».










https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη