26 Σεπ 2023

Τα σύγχρονα έργα των εργολαβων κατέρρευσαν, το γεφυράκι της ΜΟΜΑ άντεξε!


Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από το ξέσπασμα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel», με τους κατοίκους της Μαγνησίας να προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, φοβούμενοι τη νέα επιδείνωση του καιρού που φτάνει στην περιοχή και φέρει το όνομα «Elias». Η αγωνία τους επικεντρώνεται κυρίως στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι και γέφυρες έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.
Ακόμα και σχετικά πρόσφατα ιδιωτικά έργα έχουν καταστραφεί από τον μεγάλο όγκο νερού που έφερε η πρόσφατη καταιγίδα. Χαρακτηριστικά, αρκετές γέφυρες, όπως αυτή του Ξηριά, οι εργασίες αποκατάστασης της οποίας ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2023, κατέρρευσαν. Μάλιστα, η συγκεκριμένη γέφυρα περιλαμβάνεται μαζί με άλλες στην έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με κακοτεχνίες σε έργα και κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ.

Στον Δήμο Νότιου Πηλίου, πριν από ενάμιση χρόνο, κατασκευαστική εταιρία ανέλαβε το έργο βελτίωσης των αγροτικών δρόμων, με υποχρέωση παράδοσης στους 12 μήνες. Ωστόσο, οι καταστροφές που προκάλεσε ο «Daniel» στους δρόμους της περιοχής εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τα έργα αυτά τηρούσαν τις προδιαγραφές ως προς την ανθεκτικότητα και αν ήταν εν τέλει τεχνικά άρτια.

Από τα ελάχιστα έργα που γλίτωσαν, τα περισσότερα έγιναν πριν από δεκαετίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μικρό γεφυράκι με τα πέτρινα τούβλα, που είχε κατασκευαστεί από τη ΜΟΜΑ. Τελικά, τότε, όπως και σήμερα, ο Ελληνικός Στρατός «βάζει πλάτη»!


newsbreak.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη