25 Σεπ 2023

«Καμπανάκι» Meteo...


... για την «ψυχρή λίμνη» που φέρνει νέα ισχυρή κακοκαιρία...


Προ των πυλών της χώρας το νέο κύμα κακοκαιρίας, με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αναλύει τις συνθήκες της επιδείνωσης, προειδοποιώντας για μεγάλα ύψη βροχής και πάλι στη Θεσσαλία...

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της υπηρεσίας, ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια, θα προκαλέσουν τοννέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα 25/09/2023 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/09/2023.


Η ψυχρή λίμνη που την Κυριακή 24/09 σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων. Έτσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες. Από την Τετάρτη 27/09, τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.


Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η θέση της ψυχρής λίμνης και η ροή των αερίων μαζών γύρω της την Κυριακή 24/09 και την Τρίτη 26/09.


Την ίδια ώρα, οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να μαζεύουν τα κομμάτια τους, δίνοντας αγώνα για να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, εν αναμονή αποζημιώσεων από το κράτος. Τώρα αγωνιούν και για τις συνέπειες της νέας επιδείνωσης του καιρού, ενώ φερτά υλικά παραμένουν διάσπαρτα σε πληγείσες περιοχές δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του φονικού «Ντάνιελ».


Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας προχωρούν σε ενίσχυση των αναχωμάτων περιφερειακά του Πηνειού Ποταμού, ενώ υπάρχει προετοιμασία και για σχέδιο εκκένωσης αν χρειαστεί. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και λεωφορεία για την απομάκρυνση πληθυσμού στην περίπτωση νέων πλημμυρών.


Αυτήν την ώρα, συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και ομάδας μετεωρολόγων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη