1 Οκτ 2023

Η κόρη του πρώην Προέδρου του Ουζμπεκιστάν επικεφαλής διεθνούς «εγκληματικού συνδικάτου»

 


Ελβετοί εισαγγελείς, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (29/09), απήγγειλαν κατηγορίες στην Γκουλνάρα Καρίμοβα, που είναι κόρη του πρώην Προέδρου του Ουζμπεκιστάν, για τη διεύθυνση ενός διεθνούς συνδικάτου εγκλήματος που ξέπλενε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες.

Οι Αρχές έχουν κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 857 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία καλύπτει την περίοδο από το 2005 έως το 2013, σύμφωνα με το BBC. Η Γκουλνάρα Καρίμοβα βρίσκεται σε φυλακή στο Ουζμπεκιστάν από το 2014, καταδικασμένη για υπεξαίρεση, αν και αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία, οι οποίες αφορούν σε επικερδείς συμβάσεις τηλεπικοινωνιών.

Παλαιότερα, η Γκουλνάρα Καρίμοβα ασκούσε μεγάλη επιρροή στο Ουζμπεκιστάν ως κόρη του αυταρχικού ηγέτη της χώρας, Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος κατέστειλε ανελέητα την αντιπολίτευση. Μάλιστα, η ίδια είχε τη δική της σειρά κοσμημάτων, διηύθυνε τηλεοπτικό ψυχαγωγικό κανάλι και κυκλοφόρησε ποπ σινγκλ με τον τίτλο «Googoosha».

Το ελβετικό κατηγορητήριο στοχεύει, επίσης, έναν ανώνυμο επιχειρηματία που διηύθυνε το υποκατάστημα μίας ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στο Ουζμπεκιστάν. Η Γκουλνάρα Καρίμοβα κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με αντάλλαγμα την πρόσβαση στον τομέα των Tηλεπικοινωνιών του Ουζμπεκιστάν και ότι ξέπλυνε τα χρήματα μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών και ενός περίπλοκου δικτύου λογαριασμών σε άλλες χώρες. Η ψεύτικη οργάνωσή της ήταν γνωστή ως «The Office». Εκτός από την απάτη, η εν λόγω οργάνωση φέρεται να χρησιμοποιούσε βία και εκφοβισμό στη λειτουργία της.

Επισημαίνεται ότι, τον Αύγουστο, οι βρετανικές Αρχές της SFO πήραν υπό τον έλεγχό τους τρία πολυτελή ακίνητα αξίας άνω των 24 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στην Γκουλνάρα Καρίμοβα. Το κατηγορητήριο των Ελβετών ομοσπονδιακών εισαγγελέων αναφέρει ότι οι κατονομαζόμενοι πραγματικοί δικαιούχοι των λογαριασμών ήταν «αχυράνθρωποι», που απέκρυψαν το γεγονός ότι η κόρη του πρώην Προέδρου του Ουζμπεκιστάν ήταν η πραγματική δικαιούχος.

Μάλιστα, η Γκουλνάρα Καρίμοβα απολάμβανε προστασία ως πρέσβειρα του Ουζμπεκιστάν στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, αλλά έχασε αυτή την ασυλία το 2013, οπότε η Ελβετία μπόρεσε να επεκτείνει την έρευνά της για τα οικονομικά της. Η οργάνωσή της τέθηκε, επίσης, υπό ποινική έρευνα στη Σουηδία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη