2 Οκτ 2023

Οι Σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία και τον Zelensky, ηττήθηκαν στρατιωτικά - Κινδυνεύουν με κατάρρευση εντός 45 ημερών


Με τον ουκρανικό στρατό να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης στο μέτωπο, καθώς η αντεπίθεση του δεν έχει καταφέρει να φέρει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα πέρα... από τεράστιες απώλειες στους στρατιώτες του (πάνω από 83.000 νεκροί) και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, δύο πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως φέρνουν… πιο κοντά το τέλος της Ουκρανίας και του προέδρου Zelensky.

Στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέρασε χωρίς να προβλέπει οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, χωρίς την οποία το Κίεβο είναι αδύνατο όχι μόνο να νικήσει τον πόλεμο, αλλά να επιβιώσει ως κράτος, ενώ στη Σλοβακία, η επικράτηση στις εκλογές του Robert Fico συνεπάγεται πως η Ουκρανία θα χάσει… έναν ακόμα σύμμαχο της και περαιτέρω προμήθειες και στρατιωτική στήριξη.
Ήδη ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως η Δύση μετά τις αποτυχίες των Ουκρανών, αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στο Κίεβο, θέτοντας ολοένα και περισσότερα ερωτήματα για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ουκρανία, τη στιγμή που εδραιώνεται η άποψη που θέλει τη Ρωσία να έχει νικήσει και να είναι αυτή που θα αποφασίσει το πώς, το πότε και με ποιους όρους θα τελειώσει ο πόλεμος.

Ritter (πρώην CIA): Η Ρωσία θέτει τους όρους

Η Ρωσία είναι σε θέση να αναγκάσει το καθεστώς του Κιέβου να συνθηκολογήσει ασκώντας σταδιακή στρατιωτική πίεση αντί να διεξάγει ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA) και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, «θα ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να μην πατήσει το γκάζι… στρατιωτικά, χάνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τους οποίους δεν θέλει να χάσει, αλλά να ασκήσει σταδιακή στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία - όχι για το πάγωμα της σύγκρουσης, αλλά για να προκαλέσει μια πολιτική κατάρρευση του καθεστώτος του Κιέβου».
«Αυτή η απόφαση της Ρωσίας μπορεί να παρατείνει τις μάχες, αλλά αυτή η σύγκρουση δεν θα διαρκέσει για πάντα» τόνισε ο Ritter, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη ηττηθεί, γεγονός που όπως είπε, επιτρέπει στη Μόσχα να επιλέξει έναν τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης που θα είναι αποδεκτός από αυτήν.

Newsweek: Άσχημα νέα στο Κίεβο από ΗΠΑ, Σλοβακία

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου σε ΗΠΑ (όπου το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέρασε χωρίς τη βοήθεια για την Ουκρανία) και Σλοβακία (εκλογική νίκη Robert Fico, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο) συνεπάγονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις για την Ουκρανία.
Δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek αναφέρει πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Σλοβακία μπορεί να μειώσουν το ποσό της βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία έλαβε άσχημα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σλοβακία, οι οποίες απειλούν να μειώσουν τον όγκο της ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει το Κίεβο» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως το ΝΑΤΟ έχει γίνει ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, καθώς παρέχει στο Κίεβο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, όπως λέει, τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου απειλούν το Κίεβο με νέα προβλήματα στις αμυντικές δαπάνες.
Βάσει του δημοσιεύματος, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ζήτησε 300 εκατομμύρια δολάρια για πρόσθετα όπλα για την Ουκρανία και για την εκπαίδευση των στρατιωτών της, τα κονδύλια αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο εξαιτίας των αντιδράσεων των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζήτησαν το ποσό αυτό να δαπανηθεί για ανάγκες των Αμερικάνων πολιτών.
Ένα ακόμα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα για την Ουκρανία ήταν η νίκη στις εκλογές στη Σλοβακία του πολιτικού κόμματος Smer, του οποίου ο αρχηγός Robert Fico έχει δεσμευθεί ότι θα σταματήσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, παρέχοντας μόνο ανθρωπιστική υποστήριξη.
Μάλιστα το Newsweek επικαλείται δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο αριθμός των Ευρωπαίων που αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία έχει αυξηθεί στο 34%.

Focus: Ερωτήματα Δύσης για τη Δημοκρατία του Zelensky

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, πως στον απόηχο και της έλλειψης αποτυχιών του ουκρανικού στρατού στο πεδίο της μάχης, κράτη της Δύσης αρχίζουν να θέτουν ολοένα και περισσότερες ερωτήσεις για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ουκρανία.
«Όσο λυπηρό κι αν ακούγεται, η αξία των ειδήσεων πέφτει, το bonus του να δίνεις την εικόνα του γενναίου Δαβίδ που πρέπει να πολεμήσει τον δόλιο Γολιάθ από τη Μόσχα δεν είναι πλέον η μοναδική.
Οι χώρες δωρητές αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο την πρόοδο που σημειώθηκε στους τομείς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ουκρανία» επισημαίνει το Focus, τονίζοντας ότι οι λίστες της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μοιάζουν με «ένα πλήρες βασικό σετ για τον Αρμαγεδδώνα».
«Αν λείπει έστω και ένα από αυτά, η μοίρα της Ουκρανίας θα τεθεί σε κίνδυνο» τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο πρόεδρος Zelensky λαμβάνει μια σειρά από μέτρα για να μειώσει τη δυσαρέσκεια των Δυτικών όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό το δημοσίευμα επικαλείται την απόλυση του υπουργού Άμυνας και μιας σειράς υφυπουργών του λόγω διαφθοράς.
Σύμφωνα με το Focus, τέτοιες κινήσεις είναι άκρως απαραίτητες για τον Zelensky προκειμένου να διατηρήσει την στήριξη του κύριου στρατιωτικού του σύμμαχου, των ΗΠΑ, όπου όμως και εκεί, η στήριξη σταδιακά μειώνεται.
«Ενώ οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν δραστικές περικοπές στη βοήθεια» τονίζει το δημοσίευμα.

Τα πράγματα πάνε καλά για τον Putin

Μάλιστα το Focus υποστηρίζει πως την ίδια στιγμή η Δύση συνειδητοποιεί πως έχει αποτύχει όσον αφορά την πολιτική της να απομονώσει τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Τα πράγματα πάνε καλά.
Όχι για τη Δύση, αλλά για τον Vladimir Putin.
Η ρωσική οικονομία έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας κάτω από την πίεση των δυτικών κυρώσεων, η μετάβαση από μια ειρηνική οικονομία σε μια στρατιωτική λειτούργησε και η υποστήριξη προς την Ουκρανία από τη Δύση καταρρέει» τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Μάλιστα επισημαίνεται πως αντίθετα με όλες τις προβλέψεις, η Ρωσία αναμένει οικονομική ανάπτυξη στο 1,5%.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι οικονομικές επιτυχίες της Ρωσίας και η ισχυρή θέση του Putin θα πρέπει να αναγκάσουν τη Δύση να βγάλει τα συμπεράσματα της για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της απέναντι στη Ρωσία και τον Putin που δεν κατάφερε ούτε να τον αποδυναμώσει πολιτικά ούτε να τον απομονώσει διεθνώς ούτε να τον νικήσει στρατιωτικά.
«Όλα αυτά, φέρνουν πιο κοντά τη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης» καταλήγει το δημοσίευμα.

Borrell (ΕΕ): Υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη υποστήριξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος επισήμανε πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ.
Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο και στον απόηχο των εξελίξεων σε ΗΠΑ και Σλοβακία, ο Borrell είπε ότι οι 27 της ΕΕ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στήριξη τους προς την Ουκρανία.
Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba, ο Borrell σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν θα έχει συμπεράσματα και σαφείς αποφάσεις μια και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο των 27, αλλά ότι θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο και τη στήριξη της Ουκρανίας.
«Συγκάλεσα σήμερα τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο, είναι η πρώτη συνεδρίαση Ευρωπαίων υπουργών εκτός της ΕΕ.
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ.
Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell.

Τεράστιο το διακύβευμα

Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba είπε ότι «αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία».
«Πρόκειται για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόσμου» επισήμανε ο Kuleba.

Κάτι συμβαίνει με τους Ουκρανούς τραυματίες

Για ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις Ουκρανών στρατιωτών που υποφέρουν από λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, σε ένα από τα αμερικανικά στρατιωτικά νοσοκομεία στη Γερμανία, οι γιατροί εξέτασαν έναν τραυματισμένο Ουκρανό στρατιώτη και έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη.
Η μόλυνση του ήταν ανθεκτική σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά» αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως από την αρχή των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, τέτοιες περιπτώσεις έχουν γίνει πιο συχνές όχι μόνο στην ίδια την χώρα αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες Ουκρανοί για θεραπεία.

Γιατί καταστρέφονται τα δυτικά τανκ

Στους λόγους που ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να καταστρέφει τόσο εύκολα τα δυτικά άρματα μάχης και τανκ αναφέρεται ο Ρώσος συνταγματάρχης και ειδικός στον τομέα των τεθωρακισμένων, Sergei Suvorov.
Όπως λέει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ένας από τους λόγους είναι ότι οι Ουκρανοί δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν σωστά.
«Στην Ουκρανία, τα δυτικά άρματα μάχης καταστράφηκαν από τη μέτρια χρήση τους.
Η χρήση των τανκ αυτών δεν είχε την κατάλληλη υποστήριξη.
Έμπαιναν σε ναρκοπέδια χωρίς διόδους μέσα σε αυτά, χωρίς την κατάλληλη αναγνώριση κ.λπ.
Ως αποτέλεσμα, μετατράπηκαν σε εύκολους στόχους που καταστράφηκαν με όλα τα διαθέσιμα μέσα: πυροβολικό, αεροπορία, ATGM, άρματα μάχης, εκτοξευτές χειροβομβίδων και drones καμικάζι» τόνισε ο Suvorov, αναφέροντας πως η μεγάλη μάζα των δυτικών τανκ είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να κολλήσουν στη λάσπη.
Ως αποτέλεσμα, μετατράπηκαν σε στόχους που, λόγω της έλλειψης δυναμικής προστασίας, μπορούσαν εύκολα να καταστραφούν από drones καμικάζι και άλλα μέσα καταστροφής.

Ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv

Για ισχυρές εκρήξεις νωρίτερα σήμερα το πρωί στην πόλη του Kharkiv έκαναν λόγο τα ουκρανικά ΜΜΕ.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαδοχικές και ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Kharkiv, Oleg Sinegubov.
Η περιοχή του Kharkiv βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και το βράδυ της Κυριακής 1/10 με αποτέλεσμα να υπάρξουν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.

Ρωσία: Απόκρουση 8 επιθέσεων στο Donetsk, πάνω από 300 Ουκρανοί νεκροί

Οκτώ ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές του Bakhmut και της Avdiivka απέκρουσαν οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εξουδετέρωσαν πάνω από 300 Ουκρανούς στρατιώτες.
«Οι μονάδες μάχης του Νότου απέκρουσαν οκτώ επιθέσεις από ουκρανικές ομάδες επίθεσης στις περιοχές Artyomovsk και Avdeyevka.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 300 στρατιώτες, σε ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Krab, ένα όπλο D-20, δύο άρματα μάχης, ένα μηχανοποιημένο όχημα μάχης πεζικού, δύο εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Strela-10, έναν σταθμό πληροφοριών σημάτων, καθώς και επτά οχήματα και οκτώ drones», είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας «Νότος» Georgy Minesashvili.
«Οι δυνάμεις πυραύλων και το πυροβολικό επιτέθηκαν σε τρεις ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών στην Krasnogorovka, Belogorovka και Kramatorsk, καθώς και σε στρατεύματα της μονάδας της 24ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας κοντά στο Dzerzhinsk.
Η ρωσική δύναμη «Νότος» με τη βοήθεια της αεροπορίας εξάλειψε ένα υπόστεγο με ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Donetsk» πρόσθεσε ο Minesashvili.

Αεροπορικά πλήγματα στο Krasno Lyman

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ρωσική αεροπορία έπληξε τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση του Krasno Lyman.
«Τα πληρώματα των επιθετικών αεροσκαφών Su-25SM και των επιθετικών και αναγνωριστικών ελικοπτέρων Ka-52 της ομάδας στρατευμάτων Κέντρου συνεχίζουν να χτυπούν θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Krasnolimansky» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, ρωσικά drones έπληξαν μια βιομηχανική εγκατάσταση στο Uman και το Kryvyi Rih καθώς και ένα εργοστάσιο στο Kharkiv.
Επίθεση με ρωσικά UAV έγινε και στη Zaporozhia, ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν και στην περιοχή της Οδησσού και του Mykolaiv ενώ η ρωσική αεράμυνα ανακοίνωσε πως κατέρριψε ουκρανικό drone στο Krasnodar.
Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε διοικητήριο της AFU κοντά στην Avdiivka και στην Ukrainka.
Σκληρές μάχες αναφέρθηκαν και πάλι στο Rabotino με το ρωσικό πυροβολικό να πλήττει θέσεις των Ουκρανών κοντά στη Novomikhailovka και κοντά στο Torskoye.
Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν ραντάρ P-18 της AFU κοντά στο Nikanorovka.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Rabotino και το Verbovoye, αλλά και τις επιθέσεις κοντά στο Priyutnoye, στην Dibrova και στην Kleshcheyevka.


www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη