12 Ιαν 2024

Ευ. Αποστολάκης: Η στρατιωτική θητεία του Στ. Κασσελάκη θα διαρκέσει 20 ημέρες


Ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι κατά το Μάρτιο ο Στέφανος Κασσελάκης θα κληθεί να υπηρετήσει τη θητεία του, που θα είναι 20 ημέρες, και τις υπόλοιπες θα τις εξαγοράσει.


Μιλώντας στο Action24 ο κ. Αποστολάκης ανέφερε αρχικά ότι «η στράτευση προβλέπεται να γίνει με την κληρουχία του Μαρτίου, η οποία είναι γύρω στις 15 του μηνός, το δεύτερο δεκαπενθήμερο» και πρόσθεσε έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα, επειδή έχει ξεπεράσει τα 35, να διαλέξει και να ζητήσει μία ημερομηνία λίγο νωρίτερα από την ένταξη στην κληρουχία».


«Ποια είναι η τυπική διαδικασία. Ο πρόεδρος έχει αναβολή στράτευσης μέχρι το τέλος του 2023. Από τη στιγμή που έχει έρθει στην Ελλάδα λήγει η αναβολή του και πρέπει να στρατευτεί» συμπλήρωσε.


Σημείωσε ακόμα πως «επειδή μπαίνουν κι άλλα ζητήματα, γι’ αυτό λέμε ότι μπορεί να χρειαστεί μία με δύο μέρες διαφοροποίησης. Θα παρουσιαστεί και θα καταταχθεί στο Στρατό Ξηράς, είναι κάτι που προβλέπεται» και δίδοντας περισσότερες πληροφορίες για τη στράτευση του κ. Κασσελάκη ανέφερε:


«Συνήθως οι εξ’ αναβολής μπαίνουν στον Στρατό Ξηράς και στην Αυλώνα. Είναι υποχρεωμένος να υπηρετήσει 20 ημέρες και το υπόλοιπο θα το εξαγοράσει».


Τι προβλέπει η νομοθεσία


Σύμφωνα με τη στρατολογία, και την /κοινή απόφαση Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας και Οικονομικών «Ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων, στρατευσίμων, οπλιτών και ανυποτάκτων» (ΦΕΚ 1854 Β΄), όπως ισχύει όσοι συμπλήρωσαν το 33ο έτος της ηλικίας τους και διατελούν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, πλην όμως δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας 20 ημερών, που απαιτείται για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μπορούν να ζητήσουν την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ).


Δικαιούχοι να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης ως εξής:


α. Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, οποτεδήποτε μετά τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ημερών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.


β. Όσοι διατελούν νόμιμα εκτός Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν εκπληρώσει χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας είκοσι (20) ημερών, οποτεδήποτε μετά τη λήξη ή διακοπή της νόμιμης παραμονής τους εκτός Ενόπλων Δυνάμεων.


γ. Όσοι διατελούν σε ανυποταξία ή λιποταξία, οποτεδήποτε μετά τη διακοπή της ανυποταξίας ή λιποταξίας τους, αντίστοιχα, εφόσον έχουν συμπληρώσει είκοσι (20) ημέρες πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.


Το ποσό που απαιτείται για την εξαγορά κάθε μήνα υπηρεσίας ανέρχεται σήμερα σε οκτακόσια δέκα (810) ευρώ. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται με βάση το χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υποχρέωσης που απαιτείται για την οριστική απόλυση των οπλιτών, όπως καθορίζεται με τις εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις αφαιρουμένου του χρόνου που έχει υπηρετηθεί.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη