Μία συνάντηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, την οποία αιτήθηκε η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α.Μπλίνκεν να μην κάνει καν τον κόπο να επισκεφθεί την.. Αθήνα, όπως έκανε με την αντίστοιχη επίσκεψή του στην Κωναντινούπολη και την επίσκεψή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, διαφημίστηκε από το Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως «μείζονος σημασίας».
Ενώ στην πραγματικότητα αντί να φύγει κατ’ευθείαν για τις ΗΠΑ σταμάτησε για μερικές ώρες στα Χανιά στην αμερικανική βάση και μετά συναντήθηκε για μια ώρα με τον Κ.Μητσοτάκη.
Φυσικά οι ανοησίες που γράφονται για «12 F-35 άμεσα παραδοτέα» είναι ακριβώς αυτό: Ανοησίες! Ούτε η γραμμή παραγωγής των F-35 είναι ανοικτή πριν το 2027 (άρα παράδοση το 2030), ούτε η Τουρκία θα επιτρέψει να αποκτήσει κάτι η Ελλάδα που, έστω για λόγους «πρεστίζ» της Άγκυρας, δεν θα το είχε η Τουρκία
Ο Κ.Μητσοτάκης ζήτησε να τον συναντήσει στην κουβέντα δεν υπήρξαν τίποτα ιδιαίτερα θέματα, πλην της χρήσης των ελληνικών αεροδρομίων και λιμανιών στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Μία κουβέντα για να γίνει ένας σύντομος διάλογος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να ειπωθούν τα τετριμένα «Άριστες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις» κλπ. ενώ η Ελλάδα δεν έχει «δει» ούτε αμερικανική σφαίρα δωρεάν, ενώ αναζητούνται οι περίφημοι «επενδυτές» (εκτός από τις αγορές γης και ακινήτων, επενδυτές δεν υπάρχουν «ούτε για δείγμα» στην Ελλάδα).
Είναι χαρακτηριστικό ότι την επισημότητα, με γραβάτες δηλώσεις από πόντιουμ στην Κωνσταντινούπολη Μπίνκεν και Ερντογάν-Φιντάν, τις διαδέχθηκε η εκδρομικού χαρακτήρα αμφίεση της εποχής Τσίπρα, με ανοικτά πουκάμισα στα Χανιά…
Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο του καθαρά επικοινωνιακού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα της συνάντησης ήταν ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, για την συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν, δεν υπήρξε ούτε λέξη.
Απλά ο Μπλίνκεν έκανε μία ανάρτηση στο Χ σύμφωνα με την οποία: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός και εγώ συζητήσαμε για την ισχυρή σχέση και συνεργασία μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς την Ουκρανία και των προσπαθειών για την ενίσχυση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αντικείμενο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και η αγορά των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα για την οποία η Αθήνα αναμένει άμεσα θετικές εξελίξεις.
pronews.gr