27 Μαρ 2024

Επίδομα άγονου: Με 11,4 ευρώ το μήνα περιμένουν γιατρούς στα ακριτικά νησιά!


Ξεπερνά τα όρια η υποκρισία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όταν επικαλείται τα κίνητρα που παρέχει ώστε να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό για τα δημόσια.. νοσοκομεία. Ιδίως για τα νοσοκομεία των ακριτικών νησιών που ερημώνουν, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές στη διάρκεια του καλοκαιριού, το κίνητρο που παρέχει είναι ένα “επίδομα αγόνου”, που υπολογίστηκε τον καιρό της… Αλλαγής!
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαπατήσεις που έχει υποστεί ο κλάδος, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Το θέμα το έχουν θίξει δεκάδες φορές, έχουν εκδόσει ανακοινώσεις, έχουν συναντηθεί με τους φορείς του υπουργείου και η σχετική ΚΥΑ, που θα αναπροσαρμόζει το επίδομα στους σημερινούς μισθούς των γιατρών και όχι σε αυτούς του μακρινού… 1983 (!), ακόμα να εκδοθεί...
Τα “ναι” πριν έναν χρόνο

Το θέμα είχε προκύψει πριν έναν χρόνο, υπό το βάρος των αθρόων παραιτήσεων γιατρών που υπηρετούσαν σε νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου. Τότε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωση του σημείωνε πως «τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες». Και κατέθετε την πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία άγονων νησιωτικών περιοχών να περιλαμβάνει οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα.

Τότε ήταν που είχε αποκαλυφθεί η κατάντια της δημόσιας υγείας, με το επίδομα αγόνου. “Το επίδομα αγόνου επισημαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του … 1983!!! (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό. Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός: Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ, Επιμελητή, Α΄ 178,20 ευρώ, Διευθυντή, 225,71 ευρώ και επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8 έως 50% για το επίδομα αγόνου, το οποίο ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ!”
Ίδια κατάσταση καταγγέλλει ο πρόεδρος των γιατρών της Λήμνου

Οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας συμπυκνώνονταν στην ΚΥΑ βάσει του αρ.54Ε του νόμου 4999/23, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ… Από πέρσι ο ΠΙΣ κατήγγειλε τις καθυστερήσεις, όμως σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και, εννοείται, δεν έχει αλλάξει!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου Δημήτρης Σταυρόπουλος αποκάλυψε στον REAL FM πως η κατάσταση παραμένει δραματική λόγω ελλείψεων σε προσωπικό στο νοσοκομείο του νησιού και το επίδομα αγόνο δεν αναπροσαρμόστηκε, όπως υποσχόταν το υπουργείο.

Ο κ. Άδωνις, ο υπουργός Υγείας, ασχολείται με την υπεράσπιση της κυβέρνησης αμελώντας να ασχοληθεί με τα του “οίκου” του…

epikaira.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη