29 Μαρ 2024

Η Τουρκία μέγας προμηθευτής βλημάτων για ΗΠΑ… κι εδώ “στρατηγικοί εταίροι”


Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες για να αυξήσουν τις αγορές εκρηκτικών από την Τουρκία, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην παραγωγή βλημάτων... πυροβολικού καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία, που τα έχει μεγάλη ανάγκη.
Οι τουρκικές προμήθειες TNT και νιτρογουανιδίνης έχουν ζωτική σημασία για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ -ενδεχομένως τριπλασιάζοντας την παραγωγή, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών ώστε να γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ ήδη από φέτος. Ο διετής πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έξαρση της παγκόσμιας ζήτησης για πυρομαχικά, με τους δυτικούς συμμάχους να πιέζουν για προμήθειες στο Κίεβο αναπληρώνοντας τα δικά τους εξαντλημένα αποθέματα. Η απότομη αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε συσσώρευση παραγγελιών παγκοσμίως και επιβάρυνε τις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας, ιδιαίτερα σε υλικά όπως το TNT, αναφέρουν οι πηγές


Η συμφωνία με την Άγκυρα αποκαλύπτει επίσης μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των συμμάχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, των οποίων οι σχέσεις κλονίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή και τον πολύμηνο τουρκικό αποκλεισμό στην ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δυο τους επιχειρούν να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις. Η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέτος άνοιξε τον δρόμο ώστε η Ουάσιγκτον να υπογράψει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16, πυραύλων και βομβών αμερικανικής κατασκευής στην Άγκυρα, ύψους 23 δισ. δολαρίων. Η συνεργασία για την παραγωγή πυρομαχικών θα βασιστεί σ’ αυτό, σημειώνει το Bloomberg. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι συνήψε σύμβαση με την General Dynamics για την κατασκευή τριών γραμμών μεταλλικών εξαρτημάτων βλημάτων 155 mm στο Τέξας, μεταξύ άλλων με Τούρκους υπεργολάβους. Η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Κούρσα με τη Μόσχα


Η τουρκική αμυντική εταιρεία Repkon θα παραγάγει το 30% όλων των βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών κατασκευής ΗΠΑ έως το 2025, ανέφεραν οι πηγές. Επιπλέον, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αγόρασε 116.000 φυσίγγια από την τουρκική Arca Defense, ενώ περαιτέρω αγορές αναμένονται προσεχώς. Σε σχετική δήλωσή του αναφορικά με τις επενδύσεις στο Τέξας και την τουρκική βιομηχανία, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η συνεργασία με τους συμμάχους «είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης». Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Οι προσπάθειες σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι μέρος της κούρσας να φτάσουν τη Μόσχα, της οποίας η πολεμική μηχανή παράγει ή προμηθεύεται 4 εκατομμύρια φυσίγγια φέτος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με αποστολές μεταξύ άλλων και από τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να τριπλασιάσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού φέτος σε περίπου 1,4 εκατομμύρια μονάδες. Ο στρατός των ΗΠΑ στοχεύει να παράγει 100.000 βλήματα των 155 χιλιοστών τον μήνα μέχρι τα τέλη του 2025, κάτι που δεν θα είναι δυνατό χωρίς τα 60 δισ. δολάρια που προορίζονται για την Ουκρανία και επί του παρόντος μπλοκάρονται στο Κογκρέσο από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, δήλωσε η υπουργός Στρατού Κριστίν Γουόρμουθ.

Η εταιρική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας στον τομέα των πυρομαχικών συνιστά επίσης μια στρατηγική απόκλισης με την ΕΕ. Για μήνες, το μπλοκ των 27 δεν χρησιμοποιούσε κεφάλαια για αγορές από την Τουρκία λόγω της αντίστασης που προέβαλαν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος -μεταθέτοντας χρονικά τον στόχο να σταλούν στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες.
euro2day.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη