Οι Υπηρεσίες Τροφίμων και Φαρμάκων έχουν την υποχρεώση να διασφαλίζουν σε εμάς τους καταναλωτές, ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, πληρούν κάποια πολύ συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας.
Ωστόσο, κανένας οργανισμός δεν επιτηρεί το πώς συσκευάζονται, αποθηκεύονται και ταξιδεύουν τα προϊόντα για να διανεμηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά-πυκνά αποσύρονται από την αγορά προϊόντα εξαιτίας κρουσμάτων σαλμονέλας ή μολύνσεων από το E. coli.
Kαι επειδή δεν μπορούμε να βασίζουμε την ασφάλειά μας στις διάφορες επωνυμίες, αν θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο δηλητηρίασης, θα πρέπει να μείνουμε μακριά από ένα μικρό σύνολο ειδών παντοπωλείου.
Προκειμένου να μας βοηθήσουν, οι ειδικοί στον τομέα των τροφίμων αποκαλύπτουν στη HuffPost τις 4 πιο ύπουλες κατηγορίες προϊόντων διατροφής.
1. Το μη παστεριωμένο γάλα γνωστό και ως νωπό
Μη παστεριωμένο είναι το γάλα που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, η οποία σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και κάνει το προϊόν ασφαλέστερο προς κατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο νωπό γάλα να αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα και άλλα.
«Παρά τα όποια οφέλη του για την υγεία, το παστεριωμένο γάλα δεν αξίζει να πάρουμε το ρίσκο, γιατί μέσα του παραμένουν ζωντανοί πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί», προειδοποιεί ο χημικός τροφίμων Δρ Μπράιαν Κοκ.
2. Oι ωμές φύτρες
Φύτρες ή αλλιώς φύτρα, είναι οι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και ξεφυτρώνουν από διάφορους καρπούς με τη βοήθεια του νερού.
Και ενώ οι φύτρες, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Για αυτό και είναι τρομερά σημαντικό να τα πλένουμε σχολαστικά προτού τα βάλουμε στο πιάτο μας.