12 Απρ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το ιστιοφόρο που θα μεταφέρει τη Φλόγα από την Ολυμπία στη Μασσαλία

 


Με 16 επαγγελματίες ναυτικούς και 100 επιβάτες, το γαλλικό ιστιοφόρο Belem πλέει με κατεύθυνση προς την Ελλάδα για να παραλάβει την Φλόγα και να τη μεταφέρει στην Μασσαλία στις Μαΐου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Στο τρικάταρτο ιστιοφόρο επιβαίνει και ένας Έλληνας.

Σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Ouest-France υπό τον τίτλο «Είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με ιστιοφόρο» η διευθύντρια του Ιδρύματος που διαχειρίζεται το Belem Κριστέλ ντε Λαρόζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο πλοίο θα βρίσκονται επίσης τρεις φύλακες της φλόγας, καθώς και δεκαέξι νέοι, ηλικίας 17 έως 25 ετών, «που δεν είχαν πολύ σχέση με τα θαλάσσια σπορ και την αναψυχή γενικότερα και που δεν είχαν πολλή τύχη στη ζωή τους μέχρι στιγμής».

Η ντε Λαροζ αναφέρει ακόμη ότι το πλοίο θα σταματήσει στην Όλβια, στη Σαρδηνία, στην Κατάνια, στη Σικελία, και στο Κατάκολο στην Ελλάδα, πριν φτάσει στην Aρχαία Ολυμπία και τέλος στην Αθήνα.

«Πριν φτάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα, οι 100 επιβάτες που θα αποβιβαστούν στην Ολυμπία θα μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την τελετή αφής της φλόγας» λέει η ντε Λαρόζ και καταλήγει:

«Ανυπομονούμε. Η Φλόγα πάντα μεταφερόταν με αεροπλάνο, δεν έφτασε ποτέ με σκάφος, οπότε είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Πάνω από όλα, η Φλόγα δεν πρέπει να σβήσει. Και μετά κανείς να μην αρρωστήσει, να μην υπάρξει τεχνική βλάβη και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

Εξαρτόμαστε από διάφορους παράγοντες, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Ωστόσο, δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερήσουμε. Μας περιμένουν στις 8 Μαΐου».

Και ένας Έλληνας στο Belem

Στο πλοίο επιβαίνει και ο Θάνος Τουρής, ο γνωστός επιχειρηματίας από την Αρχαία Ολυμπία (Touris Club), γιος της Βάσως Κοτρέτσου, συζύγου του πρώην δημάρχου και νυν προέδρου του ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας Γιώργου Αηδόνη και είναι ο μοναδικός Έλληνας on board.

Ο Θάνος αρκετά έμπειρος ως ιστιοπλόος συμμετέχει σε αυτό το ιστορικό ταξίδι και μίλησε μαζί μας αρχικά ενώ το πλοίο είχε περάσει από το νησί - ηφαίστειο Στρομπόλι, και έπειτα μετά το πέρασμα στο στενό της Μεσσήνης.

Χαρακτήρισε μοναδική την εμπειρία, που αποκτά ξεχωριστή αξία λόγω του σκοπού του ταξιδιού. Για έναν άνθρωπο που έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Αρχαία Ολυμπία, η συμμετοχή σε αυτό το ταξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία. Και όταν μάλιστα αυτό το ταξίδι γίνεται με ένα ιστορικό πλοίο όπως το «Belem». Ένα τρικάταρτο καράβι που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1800 και έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για παραπάνω από έναν αιώνα.

«Το Belem είναι ένα υπέροχο πλοίο του 1896, που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει καφέ από τη Βραζιλία” μας είπε ο Θάνος Τουρής. Ξεκινήσαμε το ταξίδι, από την Μασσαλία, μια αποικία των Ελλήνων στην αρχαιότητα, με προορισμό το Κατάκολο, αρχικά και μετά τον Πειραιά. Είναι μια μοναδική εμπειρία για εμένα, ως μοναδικός Έλληνας στο πλοίο, περνώντας από εμβληματικά μέρη που παραπέμπουν στην ελληνική μυθολογία, αλλά και στην Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia. Πριν λίγο περάσαμε το στενό της Μεσσήνης, εκεί που η μυθολογία τοποθετεί την Σκύλα και τη Χάρυβδη. Είναι η πρώτη ημέρα με βροχή και δυνατό μαϊστρο. Σηκώσαμε πανιά και σε λίγες ώρες φτάνουμε στην Κατάνια», αναφέρει στο ilialive.gr.

Δείτε φωτογραφίες:

Belem Touris

Belem Touris

Belem Touris

Belem Touris

Belem Touris

Belem Touris


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη