30 Μαΐ 2024

Πανελλαδικές 2024: Ξεκινούν σήμερα στα ΕΠΑΛ – Πότε κάνουν «πρεμιέρα» στα ΓΕΛ


«Aυλαία» σηκώνουν σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου οι Πανελλάδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με τους μαθητές να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά.

Αύριο, 31 Μαϊου, ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου και ακολουθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων μεταξύ 18 και 28 Ιουνίου.

Φέτος, περίπου 90.000 υποψήφιοι συνολικά διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στις 68.851, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο μέρος των θέσεων – 100 – αφορά στο νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Διδυμότειχο).

Εκτός των ανωτέρω, αναμένεται να προστεθούν οι θέσεις για τα ένστολα τμήματα, δηλαδή το Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Καθοριστικό ρόλο για την εισαγωγή των υποψηφίων, αναμένεται να παίξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Τα αποτελέσματα των γραπτών και των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου και τέλη Ιουλίου αντίστοιχα για τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ.

Σχετικά με τις ημέρες των εξετάσεων

Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού έχει ορισθεί η 08:30 π.μ., με τους υποψηφίους να πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.

Για τα ειδικά μαθήματα η ώρα προσέλευσης και εξέτασης διαφοροποιείται.

Την ημέρα της εξέτασης οι υποψήφιοι:

• θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:

1. Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

2. Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)

3. Στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά
μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων), γόμα και ξύστρα

4. Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται

5. Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό

6. Ένα ρολόι χειρός (όχι smartwatch), για την ορθή διαχείριση του χρόνου κατά τη
διάρκεια της εξέτασης.

• απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:

1. Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις

2. διορθωτικό (blanco)

3. κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών 2024 για τα ΓΕΛ

Οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ξεκινούν αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου.

Οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα της
Ιστορίας (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), της Φυσικής (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), της Οικονομίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ειδικά μαθήματα και πρακτική δοκιμασία για ΤΕΦΑΑ

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας όλων των υποψηφίων – ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά).

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές 2024

Ορισμένες αλλαγές στις Πανελλαδικές 2024 έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Αφορούν στις προϋποθέσεις και τους όρους εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, στην αντικατάσταση του αγωνίσματος Δρόμου 400μ. με τα 200μ. για τα αγόρια, τις αυξομειώσεις της Ελάχιστης Βάσης σε 39 τμήματα, τη μετονομασία Τμήματος αλλά και μικρές αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 450 Τμημάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παραμένει σταθερή στα 411 από αυτά. Αυξήθηκε στα 18 και μειώθηκε στα 21.

Επίσης, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε τμήμα Φιλοσοφίας.

Σχετικά με τις αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία, από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, προστίθεται το νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Υπενθυμίζεται, ότι στο ΔΠΘ, ύστερα από την ψήφιση του νέου νόμου για την ενίσχυση της ανώτατης παιδείας, που συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση του Δημοκριτείου, κατατάσσονται σε Επιστημονικά πεδία, όσα Τμήματα εντάχθηκαν στο ΔΠΘ.

Επίσης, στο «2. Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών», το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης», αντικαθίσταται από το Τμήμα «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης».

Πανελλήνιες 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή στα μηχανογραφικά

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων την Παρασκευή 28 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους.

Εφόσον γίνει η ανακοίνωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειο φοίτησής τους, ώστε να λάβουν τον ειδικό κωδικό – password – για να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη