28 Αυγ 2024

Πισώπλατη μαχαίρια του Κατάρ στην Ελλάδα: Ξέρει κάτι ο Μητσοτάκης;


Από τις 30 Ιουλίου έχουν μετακινηθεί στο Κατάρ 6 μαχητικά F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, σε μια μεταστάθμευση διαρκείας.
Όπως ανακοινώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ, τα μαχητικά αυτά, μαζί με αντίστοιχα Rafale, σχημάτισαν μια μικτή Μοίρα, η οποία θα εκπαιδεύεται για την βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Έδρα της Μοίρας είναι η βάση Dukhan, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε εκεί επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού Αεροπορίας Στρατηγού Ζιγιά Κεμάλ Καντίογλου, ο οποίος συνάντησε τον ομόλογο του, Μοχάμεντ Αλ Μανάι.



H συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο των δύο χωρών έχει ξεκινήσει επίσημα με υπογραφή σχετικού συμφώνου το 2014, με την Τουρκία να διατηρεί βάση στη χώρα, με παραμονή κάπου 3.000 στελεχών, ενώ γίνονται συχνά κοινές εκπαιδεύσεις και ανταλλαγές. Φέτος από τέλος Ιουλίου, στο Κατάρ έχουν σταλεί και δύο τουρκικά περιπολικά κλάσης Tuzla, ενώ η Τουρκία όπως φαίνεται θα διατηρεί εκεί μόνιμα αεροπορικό απόσπασμα προσφέροντας στην ασφάλεια της αραβικής χώρας.


Σαφώς βέβαια με αυτή τη δράση και την κοινή εκπαίδευση σε μακρό χρόνο (σε αντίθεση με τις ολιγοήμερες παρουσίες καταριανών Rafale σε τουρκικές ασκήσεις), η Τουρκική Αεροπορία θα έχει σημαντική ευκαιρία να “μάθει” τις ικανότητες των Rafale και σε πολύ φιλικό κλίμα.

flight.com.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη