24 Σεπ 2024

Η ιστορία θα επαναληφθεί – Το δίδαγμα του Βυζαντίου ενόψει Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το πώς να προστατεύσει κανείς τον πλούτο του


«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά συχνά κάνει ομοιοκαταληξία», είναι ένα δημοφιλές απόφθεγμα που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν και είναι μια σημαντική ιδέα που πρέπει να σκεφτούμε.. για την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου εν μέσω έξαρσης των γεωπολιτικών εντάσεων και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Πριν από περίπου 100 χρόνια, οι περιστάσεις έθεταν το σκηνικό για τη Μεγάλη Ύφεση και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αν δεν είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε βαθιά ύφεση ενώ συζητάμε για το αν κινδυνεύουμε με τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με μεγάλες συγκρούσεις τώρα να μαίνονται, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας εναντίον Ρωσίας, του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης, του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Κίνας να απειλούν την Ταϊβάν, μεταξύ άλλων, ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Όπως είναι φυσικό, οι περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται ο κόσμος προκαλούν αναστάτωση στους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τον πλούτο τους παρά τους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν έτσι, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται εάν ο χρυσός και σε μικρότερο βαθμό το Bitcoin (BTC) μπορεί να προσφέρει προστασία.
Η Kitco Crypto επικοινώνησε με ειδικούς σε γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα για να πάρει την άποψή τους σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος στο άμεσο μέλλον και τι θα σήμαινε για τον χρυσό και το Bitcoin.

Οι δυνάμεις που συγκρούονται

«Υπάρχουν δύο δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εδώ», σύμφωνα με τον Martin Armstrong, οικονομολόγο και ιδρυτή της Armstrong Economics.
«Πρώτον, έχουμε τους Νεοσυντηρητικούς που έχουν κάνει ατελείωτους πολέμους από τη δεκαετία του 1960».
«Ακόμη και ο Robert MacNamara έγραψε ένα βιβλίο ότι πίστευαν ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το Βιετνάμ, αλλά έκαναν λάθος.
Ήταν απλώς ένας εμφύλιος πόλεμος», σημείωσε.
«Μπορείτε να εξετάσετε κάθε πόλεμο και θα διαπιστώσετε ότι βασίστηκε σε ψέματα.
Το βίντεο του Tony Blair στο YouTube είναι η Απολογία του για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Και πάλι, έκαναν λάθος».
«Οι Νεοσυντηρητικοί ήταν αμείλικτοι στη δίψα τους για ατελείωτους πολέμους», είπε ο Armstrong.
«Έχετε τον Blinken να απειλεί την Κίνα για την Ταϊβάν όταν κατείχε το 10% του αμερικανικού χρέους.
Αυτοί είναι πλέον καθαροί πωλητές.
Βλέπουν μόνο πόλεμο – όχι την οικονομία ή τη χώρα».
«Δεύτερον, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης διαλαλούν πόλεμο με τη Ρωσία χάρη στο ΝΑΤΟ, επίσης μια οργάνωση Neocon», τόνισε.
«Το νομισματικό σύστημα της Δύσης βασίζεται σε ατελείωτες δαπάνες για ελλείμματα.
Η χρεοκοπία έρχεται ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους.
Η αθέτηση υποχρεώσεων σε αυτά τα σχήματα Ponzi ξετυλίγεται όταν δεν μπορούν να βρουν αγοραστή για το νέο χρέος που τους επιτρέπει να εξοφλήσουν το παλιό».
«Αυτό αντιμετωπίζουμε τώρα για πρώτη φορά, επειδή η κυβέρνηση Biden/Harris επέτρεψε στους Νεοσυντηρητικούς να ασκήσουν εξωτερική πολιτική», είπε ο Armstrong.
«Οι κυβερνήσεις χρειάζονται τώρα να δημιουργήσουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όλη η Ευρώπη αθέτησε το χρέος της, η Βρετανία μπήκε σε μορατόριουμ, αλλά αθέτησε τα δάνεια από τις ΗΠΑ».
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων που διερευνούν τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC).
«Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα πίσω από την πίεση για τα CBDC για την εξάλειψη των φυσικών χρημάτων και στη συνέχεια τα πάντα είναι ανιχνεύσιμα», είπε ο Armstrong.

Το «χαρτί» του Παγκοσμίου Πολέμου

Όσο για το τι σημαίνει για τους επενδυτές οι δυνατότητες για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Armstrong είπε ότι υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης σε υλικά περιουσιακά στοιχεία.
«Επειδή θα χρεοκοπήσουν στη Δύση και αυτό είναι καθολικό, το μόνο ασφαλές μέρος για το κεφάλαιο μακροπρόθεσμα ήταν τα υλικά περιουσιακά στοιχεία», είπε.
«Κάποιοι το ονόμασαν φούσκα των πάντων, γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για εκχώρηση από δημόσια περιουσιακά στοιχεία σε ιδιωτικά».
«Αυτά ήταν πολύτιμα μέταλλα, ακίνητα και μετοχές με υλικά περιουσιακά στοιχεία», τόνισε.
«Τα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή νομισμάτων πιθανότατα θα γίνουν το νόμισμα της παραοικονομίας.
Ακόμα κι αν κοιτάξετε τον γερμανικό υπερπληθωρισμό, το νόμισμα αντικατάστασης το 1925 υποστηρίχθηκε από ακίνητα.
Τα υλικά περιουσιακά στοιχεία επιβιώνουν από την κατάρρευση των νομισμάτων».
Όσον αφορά την επίδραση που θα είχε μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Armstrong είπε ότι οι κυβερνήσεις είναι προετοιμασμένες για αυτό και θα το εκμεταλλευτούν πλήρως για να «λύσουν» τον αυξανόμενο κατάλογο των οικονομικών τους προβλημάτων.
«Οι κυβερνήσεις δεν είναι ανόητες.
Θα επιδιώξουν να επιβάλουν έλεγχο κεφαλαίων για να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων», είπε.
«Αυτό πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη.
Απλά κοιτάξτε τις ενέργειες που κάνουν κατά τη διάρκεια του πολέμου».
«Ο Αβραάμ Λίνκολν έκλεισε την αγορά χρυσού πριν φτάσει τα 200 δολάρια σε δολάρια το 1864 και ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι έβγαζαν χρήματα από το αίμα άλλων», σημείωσε.
«Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όλη η Ευρώπη έκλεισε τις αγορές μετοχών, φοβούμενη ότι οι άνθρωποι θα πουλήσουν και θα πήγαιναν τα χρήματά τους στην Αμερική.
Η αμερικανική αγορά μετοχών κατέρρευσε κατά 10% λόγω της προσδοκίας ότι θα έκλεινε και αυτή, κάτι που έκανε την εβδομάδα της 27ης Ιουλίου και δεν άνοιξε ξανά μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Αυτό ήταν και πάλι για τα capital controls, φοβούμενοι ότι οι Ευρωπαίοι θα πουλούσαν μετοχές των ΗΠΑ και θα έπαιρναν τα χρήματα στα σπίτια τους, κάτι που δεν συνέβη».
«Το μάθημα που πρέπει να μάθουμε ιστορικά από τους πολέμους είναι ότι οι κυβερνήσεις θα επιβάλουν ελέγχους κεφαλαίων, και αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν επιχειρούν να αλλάξουν την ακύρωση των χάρτινων δολαρίων και να εξαναγκάσουν τους πάντες σε CBDC», προειδοποίησε ο Armstrong.
Αν συμβεί αυτό, «ο φυσικός χρυσός και το ασήμι θα είναι η μόνη μορφή χρημάτων που θα επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε ο Armstrong.

Ο κανόνας του χρυσού

Όσον αφορά την επιστροφή σε έναν κανόνα χρυσού, ο Armstong σημείωσε ότι το κύριο πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να αποτιμούν τα πράγματα με σταθερούς όρους που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να προσεγγίσουν τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των πραγμάτων.
«Ένας κανόνας χρυσού πάντα αποτυγχάνει όταν έχει καθοριστεί σε μια συγκεκριμένη τιμή», είπε.
«Το Μπρέτον Γουντς κατέρρευσε επειδή καθορίσατε τον χρυσό στα 35 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά δεν περιόρισατε το ποσό των δολαρίων που δημιουργήθηκαν.
Ένα τρίχρονο παιδί θα μπορούσε να καταλάβει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα κατέρρεε».
«Το μόνο πρότυπο χρυσού που έχει επιβιώσει είναι όταν η αξία του κυμάνθηκε ελεύθερα», τόνισε ο Armstrong.

Το παράδειγμα του Βυζαντίου

«Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βασιζόταν καθαρά σε χρυσό που κυμαινόταν σε αξία, και αυτή κατέρρευσε λόγω πολέμων και δαπανών που ήταν απεριόριστες».
«Όπως είπε κάποτε η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο σοσιαλισμός λειτουργεί μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα των άλλων», σημείωσε.
«Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις αμείλικτες κρατικές δαπάνες για τη διατήρηση της εξουσίας».
Ερωτηθείς εάν οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια κλιμάκωση του πολέμου για να επισκιάσουν μια πιθανή οικονομική κατάρρευση, ο Armstrong είπε: «Οι πόλεμοι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις νομισματικές κρίσεις».
«Η αξία ενός νομίσματος βασίζεται πάντα στην εμπιστοσύνη», εξήγησε.
«Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βαλεριανός Α συνελήφθη στη μάχη το 260 μ.Χ. από τους Πέρσες, παρά το γεγονός ότι τα νομίσματα ήταν από πολύτιμα μέταλλα, εξακολουθούσαν να υπερισχύουν του πολύτιμου μετάλλου, επειδή, όπως το δολάριο σήμερα, η Ρώμη ήταν η καταναλωτική οικονομία που όλοι ήθελαν να της πουλήσουν κάτι.
Η Ινδία κατασκεύαζε τακτικά απομιμήσεις ρωμαϊκών χρυσών νομισμάτων που δείχνουν ότι ο χρυσός ήταν μεγαλύτερος όταν κόπηκε από τη Ρώμη».
«Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Διοκλητιανός προσπάθησε να επαναφέρει το ασήμι που είχε εξαφανιστεί από την κυκλοφορία μετά τη σύλληψη του Βαλεριανού Α' 26 χρόνια αργότερα το 286 μ.Χ.», πρόσθεσε.
«Αύξησε το βάρος των χρυσών νομισμάτων από έναν κανόνα περίπου 70–72 στη ρωμαϊκή λίρα σε ένα από τα 60 στη ρωμαϊκή λίρα. Το ασημένιο νόμισμα επανεισήχθη σε ποσοστό 96 στη ρωμαϊκή λίρα.
Και εισήγαγε το λεγόμενο follis—ένα χάλκινο νόμισμα περίπου 10 γρ.».
«Ακριβώς όπως ο Διοκλητιανός αναθεώρησε το νομισματικό σύστημα και επέβαλε ελέγχους μισθών και τιμών για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, θα δούμε το ίδιο να ξεδιπλωθεί», προειδοποίησε ο Armstrong.
«Πιθανότατα θα δούμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να χωρίζονται σε χωριστές κυβερνήσεις».

Τι συνέβη στη Μεγάλη Ύφεση

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, περισσότερες από 200 πόλεις εξέδωσαν δικά τους χρήματα και οι συλλέκτες τα αναφέρουν ως Σενάρια κατάθλιψης», τόνισε.
"Τα νομίσματα θα είναι επίσης σε κάποιο βαθμό fiat, γιατί ακόμη και όταν ήταν χρυσός, είχαν ένα ασφάλιστρο με βάση την οικονομική τους κατάσταση", δήλωσε ο Armstrong.
«Κατηγορούμε τα νομίσματα και όχι τις κυβερνήσεις.
Αυτό είναι σαν ένας δολοφόνος που ισχυρίζεται ότι ήταν το όπλο που σκότωσε τους ανθρώπους, όχι ότι πάτησε τη σκανδάλη.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των Ρεπουμπλικανικών μορφών διακυβέρνησης».
«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η επόμενη εκδοχή θα είναι μια πραγματική δημοκρατία όπου εμείς οι άνθρωποι αποφασίζουμε αν πάμε σε πόλεμο – ναι ή όχι», κατέληξε.
«Ο τελευταίος κύκλος ήταν το τέλος της Μοναρχίας.
Αυτό θα είναι το τέλος των δημοκρατιών, που τείνουν να είναι οι πιο διεφθαρμένες στην ιστορία.
Υπήρχε μια μεγάλη κρίση χρέους στη Ρώμη και γι' αυτό, όταν ο Καίσαρας πέρασε τον Ρουβίκωνα, δεν χρειάστηκε να πολεμήσει για τη Ρώμη, η σύγκλητος τράπηκε σε φυγή και ο κόσμος επευφημούσε.
Αυτό θα γίνει ξανά μέχρι το 2032, καθώς γίνεται ευρύτερα κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένες και αντιμετωπίζουν προβλήματα παγκοσμίως».

Το δολάριο είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό μικρότερων περιφερειακών συγκρούσεων, ο Adam Koprucki, ιδρυτής του RealWorldInvestor.com, δεν βλέπει να σχηματίζεται μεγαλύτερη παγκόσμια σύγκρουση.
«Είναι απίθανο οι περιφερειακές συγκρούσεις να μετατραπούν σε κάτι μεγαλύτερο», είπε.
«Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει κάνει καλή δουλειά για να παρέμβει όπου χρειάζεται, αλλά και να χαράξει σκληρά όρια, ώστε να μην κινδυνεύουν να αυξήσουν τις παγκόσμιες εντάσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι οι παγκόσμιες εντάσεις «έχουν πάντα αντίκτυπο, το κλειδί είναι να παρακολουθούμε για να δούμε αν οι εντάσεις θα επιδεινωθούν, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν.
Μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση πιθανότατα θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα προκαλέσει άμεσους και σοβαρούς κλυδωνισμούς στη χρηματοπιστωτική αγορά».
Όσο για μια πιθανή έξοδο από το δολάριο ΗΠΑ υπέρ του χρυσού ή του Bitcoin, ο Koprucki είπε ότι «Εκτός και αν υπάρχει ανησυχία για τη σταθερότητα του δολαρίου ΗΠΑ ή για σοβαρό πληθωρισμό», δεν πιστεύει ότι «οι επενδυτές θα συρρέουν αμέσως στον χρυσό, αλλά πιο πιθανό από το Bitcoin – το οποίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθές».
Όταν ρωτήθηκε εάν τα εναλλακτικά νομίσματα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν κόσμο όπου ορισμένες χώρες αποφεύγουν τα νομίσματα fiat των αντιπάλων, ο Koprucki είπε: «Σίγουρα, αλλά εκείνες οι χώρες που θα υιοθετήσουν εναλλακτικά νομίσματα πιθανότατα έχουν ήδη ένα ασταθές νόμισμα fiat, επομένως η προσαρμογή τους μπορεί να μην προκαλέσει περαιτέρω προσαρμογή .»
«Νομίζω ότι τα νομίσματα fiat είναι γενικά εδώ για να μείνουν», κατέληξε ο Koprucki.
«Μια μετάβαση σε άλλο νόμισμα θα ήταν πρωτόγνωρη.
Όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει το δολάριο, θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα.
Ο κόσμος είναι πολύ διασυνδεδεμένος και εξαρτάται από το δολάριο ΗΠΑ τώρα».

www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη