24 Ιουλ 2025

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το βιολογικό μπουμπούκι της Terra Cert και ο πανικός Θεοδωρικάκου από τις αποκαλύψεις του ΒΝ


Δεκαπέντε ημέρες λιβάνιζαν καταγγελίες για διάθεση πέτσινων πιστοποιητικών από δύο εταιρίες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΕΣΥΔ και μετά το χθεσινό (22/7) δημοσίευμα του ΒΝ για τις απάτες με τα Βιολογικά (πατήστε εδώ να διαβάσετε το δημοσίευμα) και τις πιστοποιήσεις ανακοίνωσαν ότι στέλνουν την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Από την έρευνα του ΒΝ προκύπτει ότι οι δύο εταιρίες για τις οποίες έγιναν καταγγελίες είναι η IRIS και τη Terra Cert.
Η Terra Cert A.E., είναι μια κανούργια εταιρία που ξεκίνησε ως ΕΕ και μετετράπη σε ΑΕ και έλαβε διαπίστευση από το ΕΣΥΔ να πιστοποιεί Βιολογικά προϊόντα στις 17/03/2023.


Απογείωση και παράδοξα

Παρά το γεγονός αυτό ότι είναι νέα εταιρία πέτυχε να έχει το 2023 τζίρο 427 χιλιάδες ευρώ και το 2024 να τον διπλασιάσει στα 865 χιλιάδες.
Βέβαια παρά το διπλασιασμό του τζίρου της τα κέρδη της μειώθηκαν στα 102 χιλιάδες ευρώ από 150 χιλιάδες το 2023. Και είναι τουλάχιστον περίεργη η δυσανάλογη αύξηση των δαπανών στις συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει. Μεγαλομέτοχος της εταιρίας και σύμβουλος διαχειριστής είναι ο κ. Λάμπρος Φώτος με βασικό πτυχίο Γεωπονίας και επί πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος του 2023 στέλεχος της ONEX Technology Systems.


Προνομιακή μεταχείριση

Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι όλο αυτό το διάστημα είχε προνομιακή μεταχείριση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Φώτος ήταν τακτικός επισκέπτης στο γραφείο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που παραιτήθηκε ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ του κυρίου Γιώργου Στρατάκου.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη μεταχείριση είχε από τον επικεφαλής του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Π. Χατζηνικολάου στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον πρώην Πρόεδρο και νυν Γραμματέα του Υπουργείου και εκλεκτό του Κώστα Τσιάρα κ. Φιλιππή.

Ερωτήματα …δημιουργίας

Πάντως, πέρα από τους αφανείς και φανερούς υποστηρικτές που οδήγησαν σε γρήγορη ανάπτυξη την Terra Cert υπάρχει και το πρακτικό ερώτημα για πιο λόγο ιδρύθηκε αυτή η εταιρεία στο χρόνο που ιδρύθηκε και από ένα πρόσωπο που ναι μεν είχε βασικές σπουδές στον αγροτικό τομέα αλλά επί χρόνια ασκούσε άλλη δραστηριότητα.
Η απάντηση είναι μάλλον απλή όταν για κάποιους προέκυπτε η ανάγκη εκμετάλλευσης των οικολογικών σχημάτων προέκυψαν από την ΚΑΠ 2023-2027 αλλά και η τροφοδότηση πιστοποιητικών με το κιλό για να υποβάλλονται αιτήσεις μαϊμού για τα οικολογικά σχήματα με βιολογικές καλλιέργειες.
Και στο κόλπο φαίνεται ότι ήταν παράγοντες του υπουργείου, του ΕΛΓΟ, Περιφερειών και κάποιο παραγωγικοί φορείς και παραγωγοί που τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια.

Τα «μαγικά» των πιστοποιήσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 για να προλάβουν τις υποβολές στα οικολογικά σχήματα του 2023 οι «ενδιαφερόμενοι» έπρεπε να λάβουν έγκριση πιστοποίησης μέσα σε λίγες ημέρες κατά παράβαση κάθε διαδικασίας πιστοποίησης.
Έτσι τότε στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία από την Terra Cert και γύρω από αυτή.
Η εταιρία ενέκρινε fast track, 20 και πλέον επιθεωρητές μαζικά μέσα σε 1-2 μήνες, όταν με βάση την αρχική υποδομή και πελατεία που είχε μπορούσε να εγκρίνει έναν επιθεωρητή για κάθε 1-2 μήνες γιατί απαιτούνται αυστηρές διαδικασίες και συστηματική απασχόληση και εποπτεία. Ποιος ενέκρινε τόσους πολλούς επιθεωρητές μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;
Ειδικά για έναν νέο φορέα!!!
Οι περισσότεροι επιθεωρητές δούλευαν πριν στα ΚΥΔ ή εξακολουθούσαν να συνεργάζονται με τα ΚΥΔ για να συστήνουν εσωτερικά την Terra Cert A.E κατά το ανάλογο της TUV AUSTRIA.
Έχει προκύψει ότι αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφεριάρχης της Δυτικής Ελλάδας που σχετίζεται με ΚΥΔ και έχει την επιμέλεια της προώθησης της εταιρία στην περιφέρεια.
Κεντρικά υπήρχε κάλυψη από Γραμματέα στο Υπουργείο που από την πολλή κάλυψη ξεχνούσε τι δουλειά έκανε στο υπουργείο και σιωπούσε.
Η Terra Cert την Άνοιξη του 2025 έκανε ακόμα εντάξεις και εξέδιδε πιστοποιητικά για το μετρό 24 όταν η καταληκτική ημερομηνία ήταν τον Ιούλιο του 2024. Για να γυρίζει η ημερομηνία στο πιστοποιητικά χρέωναν επί πλέον 50-100 € αυτά τα πιστοποιητικά

Αντί για Τσιάρα, Θεοδωρικάκος

Και ενώ αυτά είχαν φτάσει ως καταγγελίες στο ΕΣΥΔ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χρειάστηκε σήμερα το δημοσίευμα του ΒΝ για να κινηθεί όχι ο Τσιάρας με τον Φιλιππή αλλά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τρομαγμένος βάζει ποινές και εξορκίζει τα βιολογικά ενώ ο Τσιάρας αρχίζει και ιδρώνει γιατί πώς θα κάνει αποδεκτά για πληρωμή τώρα βιολογικά με αυτά τα πιστοποιητικά των Οργανισμών που εμπλέκονται και θα πληρώσει αυτές τις ημέρες.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ

Κατά τα λοιπά η Terra Cert συμμετέχει σε «εμβληματικό έργο» με τίτλο «Μελέτη προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης στα παραγωγικά ζώα / AdaMit‐Livestock HS», όπου συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά σύμπτωση, ο κ. Λάμπρος Φώτος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα 'Study of the use of new technologies in improving the welfare of productive animals''.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη