3 Ιαν 2009

η κοροϊδία με το ΤΕΜΠΜΕ

Αυτές τις ημέρες, δε σας κρύβω ότι μίλησα με πολλούς εμπόρους για την οικονομική κρίση, για τον πεσμένο τζίρο –ο οποίος καθομολογία όλων ήταν περισσότερο πεσμένος εξαιτίας της …τηλεόρασης και των λαμόγιων που ούρλιαζαν για καταστροφή και τρόμαξαν τον κόσμο- και φυσικά για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης…

Και η κουβέντα με τους περισσότερους, έφτανε στο περιβόητο Ταμείο Εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και του φοβερού και τρομερού προγράμματος ΕΠΑΝ ΙΙ που βοηθά τις επιχειρήσεις για σύναψη δανειακών συμβάσεων που αφορούν κεφάλαια κίνησης…

Τα δάνεια αυτά, για τους αμύητους, είναι εγγυημένα κατά 80% από το κράτος και για το υπόλοιπο 20% οι τράπεζες, δεν ζητούν παραπάνω εξασφαλίσεις.
Μια πάρα πολύ καλή κίνηση, θα έλεγε κάποιος αν το άκουγε για πρώτη φορά…
Μετά όμως, κοιτάμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αυτό και…κάνουμε το σταυρό μας!
Πρώτος όρος:
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστο τρεις(3) διαχειριστικές χρήσεις…
Δηλαδή όσοι έχετε επιχειρήσεις που λειτουργούν ένα και δύο χρόνια, να πάτε να πνιγείτε!
Δεύτερος όρος:
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τις τρεις τελευταίες κλεισμένες χρήσεις πριν από το δάνειο, κερδοφορία προ αποσβέσεων!
Δηλαδή αν έχετε τις δυο μόνο χρήσεις κέρδη και τη μία χρονιά για παράδειγμα, επειδή βρήκατε μια καλή ευκαιρία για αγορά πρώτων υλών επενδύσατε όλα σας τα χρήματα και αγοράσατε μεγάλες ποσότητες και γεμίσατε τις αποθήκες, αλλά παρουσιάζετε …ζημία, εξαιρείστε!

Τρίτος όρος
Άλλη προϋπόθεση για να μπει μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, είναι να μην χρωστάει στο ΙΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό, να μην χρωστάει στην εφορία, να μη χρωστάει στις τράπεζες με καθυστερημένα δάνεια κτλ….
Δηλαδή στην ουσία, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα!!!
Συγνώμη κύριε Φώλια, ξέρετε πολλές επιχειρήσεις τέτοιες;
Εδώ υπάρχουν τράπεζες, που τηλεφωνούν σε υγιείς επιχειρηματικά πελάτες τους, τους ενημερώνουν για το πρόγραμμα, τους κάνουν όλα τα χαρτιά για να πάρουν το ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΟ δάνειο και μετά τους λένε να το καταθέσουν με ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επιτόκιο στην ίδια τράπεζα!
Στην ουσία δηλαδή, χρηματοδοτούνται οι …ΤΡΑΠΕΖΕΣ αντί για τις προβληματικές επιχειρήσεις!!!
Δηλαδή μπρε καρντάσια, δεν μπορούσατε να χρηματοδοτήσετε κατευθείαν τις επιχειρήσεις στο …πρόβλημά τους;
Είτε ΙΚΑ λέγετε αυτό, είτε ΦΠΑ, είτε εφορία, κτλ;
Ή όλο το παιχνίδι γίνεται πάλι για τους …τραπεζίτες;

Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη