4 Μαρ 2009

Ημέρα της γυναίκας: Κάθε χρόνο και χειρότερα!


Ημέρα της Γυναίκας
Στοιχεία για την Ελλάδα : Δυστυχώς μπορούμε «Κάθε χρόνο και χειρότερα»!
Θεσσαλονίκη 4 Μαρτίου 2009
της Λιάνας Γούτα
Αν και σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας, τα στοιχεία για τη χώρα μας δεν αφήνουν περιθώρια για γιορτές. Αντιθέτως προτρέπουν σε περισυλλογή και αναζήτηση αιτιών και λύσεων για προβλήματα που όπως φαίνεται χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας και ζημιώνουν τη χώρα. Μια χώρα όπου τα κορίτσια εκπαιδεύονται, μορφώνονται και μάλιστα διακρίνονται, αλλά όταν τις αναζητήσει κανείς αργότερα, εργαζόμενες επιστήμονες και επαγγελματίες, σπάνια θα τις βρει στις υψηλές θέσεις εξουσίας, οι οποίες συντριπτικά καταλαμβάνονται από τους άνδρες συναδέλφους τους. Γιατί άραγε?

Μια παγκόσμια έκθεση μεταξύ 130 χωρών, μας δίνει μια σαφή εικόνα του προβλήματος στη χώρα μας, καθώς οι... επιδόσεις μας από κακές γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερες. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει κάθε χρόνο, εδώ και 3 χρόνια το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Harvard και της Καλιφόρνιας-Berkeley. Για κάθε χώρα υπολογίζεται ο Παγκόσμιος Δείκτης Ισότητας των δύο Φύλων, ο οποίος αποτυπώνει τις διαφορές των δύο Φύλων σε 4 καίριους τομείς : Οικονομία, Εκπαίδευση, Πολιτική και Υγεία. Η Ελλάδα, το 2008 βρέθηκε στην 75η θέση ανάμεσα στις 130 χώρες, πέφτοντας με σταθερό ρυθμό από την 72η θέση του 2007 και την 69η του 2006. Καταλάβαμε μόλις την 25η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και βρεθήκαμε πίσω από χώρες όπως η Ουγκάντα(43η), η Τανζανία(38η), η Μογγολία(40η), η Σρι Λάνκα(12η), το Ουζμπεκιστάν(55η). Σε ειδικότερους δείκτες μάλιστα μας περιμένουν ακόμα χειρότερα, όπως η 93η θέση στη συμμετοχή της Ελληνίδας στην πολιτική.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία θα παρουσιάσει και θα αναλύσει η κα Λιάνα Γούτα, στη σχετική εκδήλωση που διοργανώνει στη Λάρισα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Τμήμα Θεσσαλίας, την Παρασκευή 6-3-09. Εργαζόμενη και η ίδια επί πολλά χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία, με θητεία Συμβούλου σε θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και υποψήφια στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με τη ΝΔ στην Α’ Θεσ/νίκης, η Λιάνα Γούτα όχι μόνο θα καταθέσει στοιχεία της έρευνας, αλλά θα καλέσει να διαβάσουμε πίσω από τα νούμερα και να αναζητήσουμε τις αιτίες και τις λύσεις.

Μάλιστα παραθέτοντας τα στοιχεία της έρευνας η κα Γούτα επισημαίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντίφαση. Παρά το συνολικά απογοητευτικό σκορ της 75ης θέσης, η Ελλάδα κατέχει και μια θετική πρωτιά: Βρισκόμαστε στην πρώτη θέση των χωρών ως προς τη συμμετοχή γυναικών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πράγματι, ο αριθμός των φοιτητριών στα ελληνικά πανεπιστήμια ξεπερνά τον αριθμό των φοιτητών. Και μάλιστα με υψηλά ποσοστά αριστείας και πρωτιάς. Ωστόσο, στον εργασιακό στίβο, όσο προχωράμε προς τις υψηλές θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι γυναίκες εξαφανίζονται!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα της Ελληνικής Βουλής με μόλις 16% γυναικεία συμμετοχή, ενώ πολύ χειρότερη η εικόνα σε Δήμους, Νομαρχίες και άλλες υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, όπου τα νούμερα κατρακυλούν σε μονοψήφια της τάξης του 2 με 4%. Παρομοίως, σε εταιρίες και οργανισμούς, η εικόνα των συσκέψεων της υψηλόβαθμης ιεραρχίας με ελάχιστες ή καθόλου γυναίκες, είναι οικεία σε όσους κινούνται σε αυτά τα επίπεδα ιεραρχίας.

«Έλλειψη πολιτισμού και δημοκρατίας? Ή αδιαφορία μιας κοινωνίας που επενδύει στη μόρφωση όλων των παιδιών της, αλλά στη διαδρομή αφήνει αναξιοποίητα τα μισά? Το μισό και παραπάνω επιστημονικό δυναμικό της χώρας χάνει το δρόμο προς την κορυφή. Ή μήπως τον βρίσκει κλειστό? Γιατί δύσκολα μπορούμε να δεχθούμε ότι οι γυναίκες


επιστήμονες και εργαζόμενες χάνουν καθ’ οδόν τις ικανότητες τους, το ενδιαφέρον, τη δέσμευση, την εργατικότητα, την φιλοδοξία! Φαίνεται ότι οι συνθήκες και οι βαθιά ριζωμένες παλιομοδίτικες νοοτροπίες παίζουν ισχυρά ανασταλτικό ρόλο. Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία του 2009, το μόνο διαβατήριο ανέλιξης των γυναικών μοιάζει να είναι η εικόνα, και πρόσφοροι χώροι ευκαιριών η επικοινωνία, η τηλεόραση, τα περιοδικά, τα media! Μας φτάνει όμως αυτό»?

«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνάει όλη η υφήλιος, αλλά και στον αιώνα της γνώσης, της πληροφορίας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας οι κοινωνίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν αναξιοποίητο και να κόβουν ευκαιρίες από το μισό ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζονται όλα τα μυαλά και όλα τα ταλέντα, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι ευθύνη όλων να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα και πιο δημιουργικά μυαλά. Ας μην κρατάμε καθηλωμένο το μισό δυναμικό της χώρας σε χαμηλά επίπεδα. Ας βρούμε τρόπους να του δώσουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του και να προσδώσει και στην κορυφή μερικά από τα πολύτιμα γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως η δέσμευση, η οργάνωση, η συστηματικότητα, η ευαισθησία, η αποτελεσματικότητα, η πολυπραγμοσύνη», καταλήγει η Λιάνα Γούτα. «Το όφελος θα είναι για όλη τη χώρα και τη κοινωνία»!


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη