21 Ιουλ 2009

Χανιά: Αποβίβαση μεταναστών από ιστιοφόρο σκάφος!


Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
http://www.yanniskakanos.gr/
Όσο καλά κι αν ήταν αυτή τη φορά οργανωμένη η «απόδραση» αναζήτησης ενός καλύτερου κόσμου από αυτόν που βιώνουν στα δικά τους τα μέρη, απέτυχε, αφού μια ομάδα από αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, εντοπίστηκαν να περπατούν με τα... σακίδιά τους στην πλάτη σε μια απόμακρη περιοχή της δημοτικής περιφέρειας Πελεκάνου Σελίνου, τον «Κριό», το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2009.
Οι κάτοικοι της περιοχής στην Κουντούρα όπως και της Παλαιόχωρας, αναμφισβήτητα έχουν αποδείξει τα φιλόξενα αισθήματα που διαθέτουν σε κάθε ανάλογη περίπτωση και όχι μόνο, που συναντούν κάθε φορά, τώρα και χρόνια, με τους ταξιδιώτες της ελπίδας… Η συμπαράσταση άψογη και πλουσιοπάροχη από κάθε άποψη παρά τις δύσκολες εποχές που βιώνουν και κείνοι με την αντί-αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, απαντούν, στο ίδιος μήκος κύματος, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Κάναμε κι εμείς, περισσότερο οι γονείς και οι παππούδες μας μετανάστες στα δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια και ξέρουμε τι θα πει πόνος, αλλά που θα πάει αυτή η κατάσταση; Η Ελλάδα χωρά στον κόσμο γιατί είναι μικρή, μια σταλιά. Όμως, όλος ο κόσμος δεν μπορεί να χωρέσει στην Ελλάδα και να που εξακολουθεί να συμβαίνει το «κακό» της λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων”.
Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρχές του τόπου έκαναν ότι μπορούσαν για να περιθάλψουν τους άτυχους αυτούς ανθρώπους, για τους οποίους, ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε: “ Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική από κάθε προηγούμενη. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε αυτές τις αφίξεις με σαπιοκάραβα και τώρα βλέπουμε ένα υπερσύγχρονο ιστιοφόρο σκάφος να τους μεταφέρει. Και ακόμα, οι νέοι επισκέπτες μας να μην έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλους από προηγούμενες αφίξεις. Οι σημερινοί ήταν ντυμένοι με καλά ρούχα και φαινόταν αρκετά καλλιεργημένοι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ιστιοφόρο αναχώρησε πριν από τέσσερις ημέρες από την Αττάλεια έχοντας σαράντα τέσσερα άτομα ταξιδιώτες με προορισμό την Ιταλία. Τι ακριβώς συνέβη και αποβιβάστηκαν οι μισοί στην περιοχή «Κριού» δεν ξέρουμε ακόμα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να συμπαραστέκεται με κάθε δυνατό τρόπο βοηθώντας τους άτυχους ανθρώπους να περάσουν ευχάριστα όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στο νομό μας. Ήδη βρέθηκε κατάλληλο τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή Γεωργιούπολης Χανίων και μεταφέρθηκαν, αφού φιλοξενήθηκαν ένα βράδυ εδώ, στο δημοτικό σχολείο Κουντούρας”.
Εξάλλου για την αποβίβαση των ανθρώπων αυτών στη δημοτική περιφέρεια Πελεκάνου, ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Ζουριδάκης δήλωσε τα εξής: “ Έζησα μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου… Θέλω να ευχαριστήσω τον αντινομάρχη κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Λιμενικό και τον Αστυνομικό Σταθμό καθώς και τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων για την συμβολή τους στην όλη υπόθεση. Έμεινα έκπληκτος με τους νέους ανθρώπους που μας ήρθαν με αυτό τον απρόσμενο τρόπο. Ήταν όλοι νέοι από 16 έως 22 ετών και εκτιμήσαμε ότι πρέπει να είναι μορφωμένα παιδιά. Από το σύνολο τους οι δύο ήταν γυναίκες εκ των οποίων, η μία δήλωσε ότι είναι έγκυος”.
Αμέσως την μεταφέραμε στο Κέντρο Υγείας Καντάνου και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων…”
Φωτ. Το ιστιοφόρο σκάφος ελλιμενισμένο πλέον στην Παλαιόχωρα. Διακρίνονται να είναι πάνω ο δήμαρχος και κάτω ο αντινομάρχης Χανίων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη