10 Ιαν 2010

Αν υπήρχαν τα μπλογκς την «εποχή του χρηματιστηρίου» θα είχε αποφευχθεί η μεγαλύτερη ληστεία των «οικονομιών» του μέσου Έλληνα, όλων των εποχών;

Πιθανώς ναι, είναι η άποψή μου, που πιθανώς να μην συμφωνείτε με αυτήν. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη άποψη, δεν είναι παρά ένα σενάριο που αφορά παρελθόντες χρόνους, οπότε δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί σήμερα.

Ας κοιτάξουμε το μέλλον λοιπον ή ακόμη καλύτερα το παρόν και μέλλον.

Τελευταία με απασχολεί πάρα πολύ, αυτό που ακούω καθημερινά και από πολλές πλευρές, ως πράσινη ανάπτυξη!

Κάποιος πρέπει να ανοίξει το στόμα του σε αυτήν την χώρα…
έστω και αν αυτά που θα πει πονάνε!

Να ζητήσω εξ αρχής συγνώμη, μιας και ο γράφων ΔΕΝ είναι οικονομολόγος και πιθανών να γραφτούν –εκ παραδρομής- πράγματα που ΔΕΝ ισχύουν 100%. Αφήστε σχόλια στο ποστ και θα διορθώσουμε το όποιο λάθος ΑΜΕΣΑ!. Σκοπός άλλωστε του ποστ αυτού είναι Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Μόνο έτσι θα αποφύγουμε ένα δεύτερο χρηματιστήριο. Που όταν συμβεί… εκ των υστέρων πάντα… θα καταλογιστούν …. Οι γνωστές …. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ! Αλλά στο μεταξύ ο μέσος Έλληνας θα την έχει πατήσει για μία ακόμη φορά!

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η έννοια «πράσινη ανάπτυξη», εξ όσων γνωρίζω, είναι μάλλον εφεύρεση, της προεκλογικής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος. Βλέπετε και το χρώμα ταιριάζει με την παράταξη και γενικά παραπέμπει στην οικολογία και τις ήπιες μορφές ενέργειας (που έχουν την συμπάθεια ΟΛΩΝ μας).

Θα πρέπει άμεσα ωστόσο να γίνει ξεκάθαρο από την κυβέρνηση τι εννοεί με το «πράσινη ανάπτυξη».

Από μία πρόχειρη έρευνα που έκανα στον διαδικτυακό τόπο της Ρ.Α.Ε. (Ανεξάρτητη, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σημαίνουν τα αρχικά), διαπίστωσα ότι η υποχρέωση της Ελλάδος έναντι της Ε.Ε. για παραγωγή ενός ποσοστού της ενέργειας μας -ως χώρα- από Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τουλάχιστον σε επίπεδο χορήγησης αιτήσεων εγκατάστασης για Αιολικά πάρκα, μικρά και μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά αλλά κυρίως τα ΦΒ (Μεγάλα Φωτοβολταικά πάρκα, αλλά και αυτά των 100Kwp τα οποία προϋποθέτουν άδεια εξαίρεσης από την ανεξάρτητη αρχή) και τέλος τα ΦΒ ισχύος μικρότερης των 20Kwp (για τα οποία η ΡΑΕ δεν έχει καμμία εποπτεία! και οι σχετική διαδικασία αφορά μόνο τις Νομαρχίες –άδεια μικρής κλίμακας- και την τοπική ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ)….ΕΧΕΙ (ΠΙΘΑΝΩΣ) ΚΑΛΥΦΘΕΙ!!
Ιδίως αν υλοποιηθούν και κάποια από τα μεγάλα ΑΠΕ όπως Υ/Η Έργα (φράγματα), Το σχεδιαζόμενο Φ/Β Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας αντίστοιχης της κατανάλωσης του 42% των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας! και άλλα παρόμοια!

Γράφω ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΦΘΕΙ!! διότι στο παιχνίδι έχουν μπει και οι μικρές αιτήσεις των 20Kwp οι οποίες κανείς δεν μπορεί να κρίνει εκ των προτέρων την ωριμότητά τους (και ούτε την ισχύ τους!), το κατά πόσο δηλαδή αυτοί που έκαναν, την σχετική αίτηση είναι όντως διετεθημένοι, σε περίοδο κρίσης μάλιστα, να τις υλοποιήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι – η καθόλου αμελητέα αυτή ποσότητα ενέργειας- δεν ελέγχεται από την ανεξάρτητη αρχή (την ΡΑΕ δηλαδή), η οποία δηλώνει άγνοια για το μέγεθός της!!

Δηλαδή με απλά λόγια. Αν υλοποιηθούν οι αιτήσεις για ΑΠΕ που έχουν ήδη κατατεθεί ως σήμερα (κυρίως από την προηγούμενη διακυβέρνηση), πιθανών να έχουμε καλύψει την υποχρέωση που μας έχει επιβάλει η ΕΕ για τις ΑΠΕ.
Τόσο απλά!

Τα επτά ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν αβίαστα είναι:

1. Μήπως η α φάση της "Πράσινης ανάπτυξης" … έχει ήδη ολοκληρωθεί;!!! (μπορεί κάποιος ΥΠΕΥΘΥΝΑ να μας ενημερώσει αν η συμβατική υποχρέωση που έχουμε προς την ΕΕ έχει καλυφθεί ως ισχύ με τις ως τώρα υποβληθείσες αιτήσεις;)

2. Ποιος ο λόγος, εν μέσω κρίσης, να προτείνουμε, την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων σε όλα τα νοικοκυριά, εφόσον γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για την υλοποίησή τους και το πρώτο που θα κάνουν (και ήδη κάνουν οι κατηγορίες που προ αναφέραμε…) είναι να πάνε στις τράπεζες και να δανειστούν.

3. Γιατί οι Έλληνες να επενδύσουν (τα χρήματα από δάνεια που θα πάρουν) για κάτι που σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ πιο φθηνό;

4. Δηλαδή σε μια εποχή που η τεχνολογία καθημερινά εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, το ευρώ έναντι του δολαρίου είναι πανάκριβο και η ΔΕΗ είναι αμφίβολο αν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον κατακερματισμό της παραγωγής ενέργειας…. Εμείς να γίνουμε … βασιλικότεροι του βασιλέως και να το παίξουμε Γερμανία;

5. Επίσης σοβαρό ερώτημα είναι το εξής: Με δεδομένο το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδος. Γιατί το κράτος να δανειστεί το 40% του κόστους αυτών των συστημάτων ώστε να «επιδοτήσει» αυτά τα συστήματα, όταν είναι πλέον γνωστό ότι σε λίγα χρόνια θα είναι (πάνω κάτω) περίπου 40% φθηνότερα! (με απλά λόγια το Ελληνικό κράτος θα δανειστεί για το τίποτε… και αυτό μας αφορά ΟΛΟΥΣ!)

6. Εδώ θα προσθέσουμε και ένα ερώτημα από προηγούμενο ποστ μας…
Πως οι διάφορες κυβερνήσεις, δέχονται τόσο εύκολα και αβίαστα ένα σενάριο (περί της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγο της ανθρώπινης δραστηριότητας) και δεν ενημερώνουν τους πολίτες τους ότι υπάρχει και η άλλη άποψη. Γιατί δεν έγιναν αντίστοιχες, έρευνες από τα Ελληνικά πανεπιστήμια;


7. Μήπως το όλο σύστημα τελικά, λειτουργεί υπέρ των τραπεζών με διπλό όφελος, να δανειστεί η Ελλάδα (ως χώρα) με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο για να επιδοτήσει τα ΦΒ και επίσης να δανειστούν τα νοικοκυριά με επίσης «επίφοβους» όρους;

Μπορεί πολλά από αυτά που γράφουμε να μην ισχύουν… μπορεί… (αν και ισχύουν θα το δείτε…!) μόνο έτσι όμως θα αποφύγουμε ένα δεύτερο χρηματιστήριο!

Αν κάνουμε πάλι τουμπεκί... θα την ξαναπατήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Και σε αυτό τα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ μπλογκς θα συμβάλουν ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ!
Διότι ενδεχομένως...η πρώτη φάση της "Πράσινης ανάπτυξης" … να έχει ήδη ολοκληρωθεί!

TaXalia/ c 2010
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη