24 Φεβ 2012

Θεσσαλονίκη, η πιό βρώμικη πόλη

Του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης
  
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η ανικανότητα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και η αδυναμία της να διαχειριστεί και να λύσει τα προβλήματα των Θεσσαλονικέων είναι πρωτοφανής. Στους δεκατέσσερις μήνες της διοίκησης Μπουτάρη η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει η..
πιο βρώμικη πόλη της Ελλάδος και οι γειτονιές της πόλης κατακλύζονται από σκουπίδια.
 Τα απορριμματοφόρα και τα άλλα οχήματα του Δήμου δεν έχουν καύσιμα και λιπαντικά και τα κτίρια όπου στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης. Όλα αυτά εξαιτίας της κακής διαχείρισης από πλευράς της διοίκησης του Δήμου.

ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ … ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ

Χαρακτηριστικό το ότι από τα συνολικά 68 απορριμματοφόρα, τα οποία αποτελούν τον στόλο καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, βγαίνουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων άλλοτε έξι έως δέκα και άλλοτε λίγα περισσότερα. Και αυτά, όταν κάποια επισκευάζονται προσωρινά με τη μέθοδο του... κανιβαλισμού των οχημάτων, δηλαδή με τη μέθοδο του να βγαίνουν ανταλλακτικά από το ένα όχημα και να μπαίνουν στο άλλο και με τη δικαιολογία ότι τα υπόλοιπα είναι χαλασμένα!

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΛΟΓΩ…ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2011 μας ζητήθηκε -και εμείς ως δημοτική παράταξη αποδεχθήκαμε- και ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έκτακτο κονδύλιο 200.000 ευρώ για να αγοραστούν ανταλλακτικά προκειμένου να επισκευαστούν κάποια απορριμματοφόρα και να ριχθούν στη μάχη της καθαριότητας. Κάναμε αυτό που έπρεπε για να βοηθήσουμε, όμως η ανικανότητα της διοίκησης οδήγησε στο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ αυτός ο διαγωνισμός και αυτά τα χρήματα να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ για ανταλλακτικά! Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σαν να ζει σε άλλη πόλη και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης επανέφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο 11 μήνες μετά!!! Τον Δεκέμβριο του 2011, και ενώ τα χαλασμένα απορριμματοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα, η διοίκηση του Δήμου ζήτησε και πάλι την ψήφο μας στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να σταλούν για να επισκευαστούν στην Αθήνα, με απευθείας ανάθεση, 16 απορριμματοφόρα. Για μία φορά ακόμη, θέλοντας να βοηθήσουμε για να δούμε επιτέλους την πόλη μας καθαρή, εγκρίναμε το κονδύλιο. Έως σήμερα, από τα 16 απορριμματοφόρα που έπρεπε να επισκευαστούν, έχουν σταλεί στην Αθήνα μόνο τέσσερα! Η ολιγωρία των διοικούντων είναι απερίγραπτη!

ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Επιπλέον, οι υπερωρίες και τα εξαιρέσιμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα δεν καταβάλλονται και ο αριθμός των υπαλλήλων στον καθαρισμό των δρόμων και των πεζοδρομίων αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν είναι επαρκής. Αποτέλεσμα το ήδη τεράστιο καθημερινό πρόβλημα με τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης, να διογκώνεται τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές!

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΨΥΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η ανικανότητα των διοικούντων έχει φτάσει πια στο απροχώρητο και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα και στους ίδιους τους εργαζόμενους στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, εργάζονται χωρίς θέρμανση ακόμη και τις ημέρες που υπάρχει έντονο ψύχος. Κι όλα αυτά εξαιτίας της πρωτοφανούς κωλυσιεργίας από πλευράς της διοίκησης, η οποία έχει βάλει τη λειτουργία του Δήμου στον αυτόματο πιλότο. Είναι δυνατόν ο Δήμος να μην έχει φροντίσει γι’ αυτά; Επιτρέπεται να μην έχετε κάνει τα αυτονόητα;

ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια καυσίμων και ελαιολιπαντικών, η ολιγωρία της διοίκησης Μπουτάρη ξεπερνά κάθε όριο! Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος θα έπρεπε να προκηρυχθεί από τις αρχές του 2011, προκηρύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2011, με καθυστέρηση επτά μηνών! Στις 23 Σεπτεμβρίου κρίθηκε άγονος, αφού παρόλο που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα ελαιολιπαντικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό εξαιτίας σοβαρής παράλειψης και λάθους των διοικούντων στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών προκηρύχθηκε με τραγικές καθυστερήσεις στις 2 Φεβρουαρίου του 2012, δηλαδή με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, αφού θα έπρεπε να προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2011! Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τα ανεπίτρεπτα λάθη της διοίκησης μας οδήγησαν σήμερα στο σημείο να μην υπάρχουν καύσιμα για τα απορριμματοφόρα και πετρέλαιο θέρμανσης για τα κτίρια όπου στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες. Τελικά, ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου του 2012 και, στην καλύτερη περίπτωση, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον Μάιο!!! Έως τότε ποιος θα καθαρίσει την πόλη, κύριε Μπουτάρη; Διευκρινίζουμε πως εάν ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί όταν έπρεπε, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2011 σήμερα θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί!

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

Σε όλο αυτό το διάστημα, η διοίκηση προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα δια της πλαγίας οδού με απευθείας αναθέσεις και άλλου είδους αλχημείες. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε κονδύλια των 100.000 για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών στις 13 και στις 18 Ιανουαρίου 2012. Το κάναμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση και να δούμε την πόλη καθαρή. Η διοίκηση, νομίζοντας ότι τέτοιου είδους κονδύλια είναι εύκολο να εξασφαλίζονται διαρκώς και να αποτελούν προσωρινές λύσεις, ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει άλλα 100.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδριου ενέκρινε κάτι τέτοιο. Εξαιτίας αυτής της ανεκδιήγητης έλλειψης συντονισμού και κωλυσιεργίας της διοίκησης, τα αποθεματικά καύσιμα, δεν επαρκούν ούτε ως το τέλος Φεβρουαρίου! Μάλιστα, οι διοικούντες προσπάθησαν να προμηθευτούν πετρέλαιο “φορτώνοντας” , με παράτυπους τρόπους ,τα έξοδα σε δημοτικές επιχειρήσεις, κάτι που δεν καλύπτεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο! Όπως ήταν φυσικό, η Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε το σύνολο των δαπανών.

ΚΙ ΑΥΤΟΙ...ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΟΝΤΑΙ

Αποτελεί πραγματικά δείγμα αλαζονείας οι διοικούντες με δελτία τύπου να κάνουν τον απολογισμό τους για τον ένα χρόνο στον τομέα καθαριότητας και να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Μήπως ζουν σε άλλη πόλη; Δεν μπορούν να αποπροσανατολίζουν τους Θεσσαλονικείς εξαγγέλλοντας τώρα, 14 μήνες μετά, τι προτίθενται και τι “θα” πράξουν αγνοώντας την σημερινή κατάσταση της πόλης. Οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη από τους Θεσσαλονικείς γιατί η πόλη έχει καταντήσει χωματερή και κάθε γειτονιά βρωμάει και ζέχνει.

Κύριε Μπουτάρη, επιτέλους, κάντε αυτό που πρέπει! Στους 14 μήνες που διοικείτε καταντήσατε τη Θεσσαλονίκη την πιο βρώμικη πόλη της Ελλάδας, κάθε γειτονιά της πόλης είναι βυθισμένη στα σκουπίδια και το σκοτάδι.

Μήπως, τελικά, όλα αυτά έχουν ως σκοπό να απαξιωθεί ο τομέας της Καθαριότητας προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα;   

24.2.2012, taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη