31 Ιαν 2009

Αναπηρικές οργανώσεις στην τροχιά του επιχειρίν.

Η ηγεσία της ΕΣΑΜΕΑ όπου τις επόμενες μέρες θα έχει και το «συνέδριο» της επιχειρεί να εφαρμόσει ένα ιδιώτυπο μοντέλο στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων επιλογών που θέλει τις αναπηρικές οργανώσεις δεξί χέρι του κράτους και της επιχειρηματικής φιλανθρωπίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η καταστατική «συνέλευση» του Πανελλήνιου σύνδεσμου Τυφλών στις 24 του Γενάρη με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού του συνδέσμου. Μία συνέλευση που ποτέ δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία, αλλά όμως με πραξικοποιματικό τρόπο και παράνομο «τροποποίησε» το καταστατικό. Το πραξικόπημα αυτό μεθοδεύτηκε σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από τους Γιάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ, στέλεχος και πρόην υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ (1999) και ταυτόχρονα έμμισθο υπάλληλο του συνδέσμου και τον πρόεδρο του Ηλία Μαργιόλα Επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.


Αναφέρουμε τις πιο κραυγαλέες τροπολογίες:


Εισαγωγή του σταυρού προτίμησης με στυλό (Ναι! Όπως το διαβάζετε) σε σωματείο τυφλών.

Κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας στον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό όπως πρόβλεπε η προηγούμενη διάταξη και αντικατάσταση της με ανάταση του χεριού.

Δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης του συνδέσμου με την εκπόνιση απορρόφηση και υλοποίηση πάσης φύσεως προγραμμάτων με συμπράξεις και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί και το κυρίως πιάτο αυτών που εμπορεύονται τον πόνο και την δυστυχία των αναπήρων. Αναφέρουμε Τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ συγκρότησαν στο παρελθόν αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Και αυτές οι «τροποποιήσεις» σε αυτή την συνέλευση δεν διαβάστηκαν σε κανέναν αναφέρθηκαν απλά ως αριθμοί άρθρων.


Αυτό όμως που καθιστά το θέμα με μείζονα σημασία πέρα από μια απλή συνδικαλιστική διαφορά είναι το γεγονός πως αυτή η οργάνωση που δεν είναι η μόνη διαχειρίζεται εκατομμύρια Ευρώ από πηγές της Ε Ε του δημοσίου και ειδική επιχορήγηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ΒΛ. Ν 1866/1989. Μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν εισρεύσει στα ταμία του συνδέσμου πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Όλος αυτός ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ διαχειρίζεται σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας εφόσον οι συγκεκριμένες οργανώσεις δεν διέπονται από κανένα θεσμικό πλαίσιο την στιγμή που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Έτσι λειτουργούν είτε ως το δεξί χέρι του κράτους υλοποιόντας την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική ως κυματοθραύστης των αιτημάτων, ή ως επειχειρηματική δράση και φιλανθρωπία με «συνδικαλιστική» ομπρέλα. Η περίπτωση του ΠΣΤ είναι το πλέον χαρακτηριστικό μοντέλο αυτής της εφαρμογής. Η τραγικότητα αυτής της κατάστασης ώθησε ακόμη και τον πρόην βουλευτή του ΠΑΣΟκ Παναγιώτη κουρουμπλή σε ομιλίες του αλλεπάλληλες φορές να μιλήσει για φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Βλ. www.kouroumplis.gr. Δηλαδή δεν αποτελεί μόνον ένας δικός μας ισχυρισμός. Τα γεγονότα που συνέβησαν στον ΠΣΤ φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα το τεράστιο έλλειμμα της διαχείρισης και της αξιοποίησης για την δημιουργία υποδομών χρήσιμες για τους αναπήρους με τα χρήματα των πολιτών και την διαπλοκή αυτών των οργανώσεων με την πολιτική εξουσία και την μετατροπή των κοινωνικοσυνδικαλιστικών οργανώσεων σε φορείς άσκησης επιχειρηματικής δράσης.


Είναι ανάγκη η κυβέρνηση επιτέλους να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα λειτουργούν οι οργανώσεις που εκτελούν προγράμματα της πολιτείας της Ε Ε ή με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να αναδείξουν το συγκεκριμένο πρόβλημα σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και να πρωτοστατήσουν για την λύση του. Για το θεσμικό πλαίσιο βλ. προεκλογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ εκλογές 2007. Ιδιαίτερα για τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής αριστεράς οφείλουν να μπουν στην πρωτοπορία του αγώνα για την προστασία όχι μόνο των χρημάτων των πολιτών αλλά και των αναπήρων από την εκμετάλλευση αυτών των κυκλωμάτων που θέλουν ως εμπόρευμα βασικά κοινωνικά αγαθά και για αυτό τον σκοπό αδίστακτα δραστηριοποιούνται και μέσα από τις αναπηρικές οργανώσεις.


Κώστας Θεοδωρόπουλος Μέλος της Παρέμβασης αναπήρων πολιτών

http://www.panap.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη