19 Ιουν 2009

Προτάσεις για τον τύπο και τα ΜΜΕ

Προτάσεις για τον τύπο και τα ΜΜΕ
1. Κατάργηση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ που υπάρχει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

2. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Όσοι δεν αποδεχθούν το νέο καθεστώς θα μπορούν ελεύθερα να αποχωρήσουν, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να συντηρείται ένα καθεστώς με εργασιακές συνθήκες δημοσίου και αμοιβές ιδιωτικού τομέα.

3. Δημιουργία κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων, ανεξάρτητο από αυτόν που υπάρχει στην ΕΣΥΕΑ (και ο οποίος σπάνια εφαρμόζεται) και αυστηρή τήρησή του από τους δημοσιογράφους κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός τους. Ο κώδικας δεοντολογίας, θα καθορίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν την παρουσίαση των ειδήσεων, τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων, την παρουσίαση όλων των απόψεων, τη διαχείριση του off the record, των φημών κλπ....

4. Κατάργηση του ΕΣΡ και αντικατάστασή του από την Αρχή Ελέγχου Δεοντολογίας (Α.Ε.ΔΕ.) ΜΜΕ, που θα είναι μια ανεξάρτητη αρχή με διευρυμένη σύνθεση (θα συμμετάσχουν και δικαστικοί) και η οποία θα έχει τις εξής αρμοδιότητες.
Α) Έλεγχο εάν το περιεχόμενο των εκπομπών, συμβαδίζει με τη ζώνη της ώρας προβολής
Β) Έλεγχο εάν τα ΜΜΕ παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών κατά την προβολή των διαφόρων εκπομπών τους ή κατά τη δημοσίευση των διαφόρων άρθρων τους.
Γ) Έλεγχο εάν τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας των δημοσιογράφων, κατά την παρουσίαση των διαφόρων ειδήσεων
Η Α.Ε.ΔΕ. ΜΜΕ θα ελέγχει και τον έντυπο τύπο.
Η Α.Ε.ΔΕ. ΜΜΕ δε θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει εκπομπές λόγω του περιεχόμενου τους, αλλά θα καθορίζει μόνο τη ζώνη προβολής τους.
Μια εκπομπή θα διακόπτεται μόνο εάν παραβιάζονται κάποιοι από τους 3 λόγους παραπάνω.
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την Α.Ε.ΔΕ. ΜΜΕ είτε στα φυσικά πρόσωπα (δημοσιογράφους) είτε στα μέσα θα είναι άμεσα απαιτητά, ενώ σε περίπτωση δικαίωσης του θιγόμενου από τα δικαστήρια, θα επιστρέφεται το πρόστιμο με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
Οι ποινές που θα επιβάλλει η Α.Ε.ΔΕ. ΜΜΕ θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας του μέσου σε περιπτώσεις όπου θα διαπιστώνεται υποτροπή.

5. Προκειμένου κάποιος να εργαστεί ως δημοσιογράφος, θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή δίπλωμα ΙΕΚ αντίστοιχου τμήματος δημοσιογραφίας και ενημέρωσης. Στόχος είναι να βελτιωθεί το επίπεδο των δημοσιογράφων, αλλά και να υπάρξει μια αίσθηση ισότητας, καθώς είναι αδιανόητο στην «τέταρτη εξουσία» να δραστηριοποιούνται πάσης φύσεως αλεξιπτωτιστές. Οι ειδήσεις και οι ενημερωτικές εκπομπές θα παρουσιάζονται μόνο από δημοσιογράφους.

6. Οι παρουσιαστές των διαφόρων άλλων εκπομπών που δεν είναι δημοσιογράφοι, θα περάσουν από ταχύρυθμο σεμινάριο εκπαίδευσης διάρκειας τριών μηνών με σκοπό την επιμόρφωσή τους σε βασικές αρχές λειτουργίας των ΜΜΕ.

7. Αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τις αγωγές και τις μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητας. Ο κάθε θιγόμενος, θα απευθύνεται στην Α.Ε.ΔΕ. ΜΜΕ και αυτή θα αποφαίνεται τελικά για το αν θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο και ποιο θα είναι το ύψος αυτού, καθώς και για τον τρόπο που θα αποκαθίσταται ηθικά ο θιγόμενος. Σκοπός είναι να σταματήσει η βιομηχανία των αγωγών και των μηνύσεων, αλλά και να διευκολυνθούν τα ΜΜΕ να εκτελούν ελεύθερα το λειτούργημά τους.


8. Για τα πολιτικά πρόσωπα και τα ΜΜΕ έχω ήδη αναφερθεί στις προτάσεις μου για το Κοινοβούλιο και το Πολιτικό Σύστημα.

9. Εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τις αμοιβές των νέων δημοσιογράφων και αυστηρός έλεγχος, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της απασχόλησης νέων δημοσιογράφων με ελάχιστη ή πολλές φορές καμία αμοιβή

10. Τα ΜΜΕ, είτε του έντυπου είτε του ηλεκτρονικού τύπου θα επιχορηγούνται ετησίως με συγκεκριμένο ποσό από το κράτος ανάλογα με το συνολικά ποσοστό τηλεθέασης και αναγνωσιμότητας που έχουν. Από εκεί και πέρα δε θα δίνεται ούτε ένα ευρώ από την κρατική διαφήμιση, αλλά τα μέσα θα είναι υποχρεωμένα να διαφημίζουν το κρατικό προϊόν, με βάση προσχεδιασμένο πλάνο.
Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται ΜΜΕ μόνο και μόνο με στόχο την κρατική διαφήμιση.

11. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τα ηλεκτρονικά μέσα, θα αφορούν και τα sites και τα blogs εκείνα που ανήκουν σε εταιρείες ΜΜΕ και δηλώνουν δημοσιογραφικού περιεχόμενου.

12. Άμεση ρύθμιση του καθεστώτος άδειας λειτουργίας και εμβέλειας για όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Με δεδομένο ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, τα μέσα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ετήσιο τίμημα για τη χρήση της συχνότητας που εκπέμπουν.

13. Δημοσιοποίηση σε ετήσια βάση των ονομάτων των δημοσιογράφων που εργάζονται ως εκπρόσωποι τύπου και υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων σε κρατικούς οργανισμούς.

14. Άμεση δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών ώστε να είναι δυνατή η λήψη του σήματος των πανελλαδικής εμβέλειας σταθμών στις παραμεθόριες περιοχές.

15. Επαναφορά της ρύθμισης που αφορά στην απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

16. Εφαρμογή του νόμου που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών τους προς το δημόσιο. Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις όπως όλες οι άλλες. Όσες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος λειτουργίας τους δε θα μπορούν να λειτουργήσουν.

http://politikiprotasi.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη